Ruskigt skön rock med Black Star Riders

Black Star Riders är framme vid sin fjärde fullängdare.

Och vi som väntat är det en ruskigt skön rockplatta som de skickar ut.

Vi får Another state of grace.

4/5

Artist:
BLACK STAR RIDERS
Album:
ANOTHER STATE OF GRACE
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
NUCLEAR BLAST

Det var i oktober 2012 som bandmedlemmarna i Thin Lizzy bestämde sig för att inte ge ut någon ny musik under det namnet. De gjorde det av respekt för den bortgångne Phil Lynott. I stället bildades Black Star Riders och det fungerar ganska bra det också.

Det har dock hänt en del i bandet under de senare åren. Två av grundarna till Black Star Riders har lämnat. Det är trummisen Jimmy DeGrasso som lämnade under 2017 och gitarristen Damon Johnson som lämnade året efter.

Numera består Black Star Riders av sångaren Ricky Warwick (Thin Lizzy, The Almighty, The Fighting Hearts), gitarristen Scott Gorham (Thin Lizzy), gitarrisen Christian Martucci (Stone Sour), basisten Robert Crane (The Fighting Hearts) och trummisen Chad Szeliga (Breaking Benjamin, Black Label Society).

 • All hell breaks loose (2013)
 • The killer instinct (2015)
 • Heavy fire (2017)
 • Another state of grace (2019)

Med tanke på att två av grundarna har lämnat så är det väl klart att man började fundera på hur Black Star Riders skulle fixa detta.

Svaret blir: Hur lätt som helst.

Another state of grace är en väldigt bra platta. Ja, det kan till och med vara den bästa som de har gjort! Det kan vara det eftersom här finns inte något svagt spår.

 1. Tonight the moonlight let me down
 2. Another state of grace
 3. Ain’t the end of the world
 4. Underneath the afterglow
 5. Soldier in the ghetto
 6. Why do you love your guns?
 7. Standing in the line of fire
 8. What will it take?
 9. In the shadow of the war machine
 10. Poisoned heart

Självklart är det fortfarande mycket Thin Lizzy över Black Star Riders och då är liksom halva segern vunnen.

Det är klassisk rock ’n’ roll. Det är fräsch rock ’n’ roll. Det är hårdrock som biter sig fast redan vid den första lyssningen och att det är en del nya bandmedlemmar märker man knappast. Allting flyter liksom bara på hur bra som helst.

Plattan inleds med en riktig stänkare i Tonight the moonlight let me down – vilka gitarriff och man blir nästan lite paff när det dessutom dyker upp en sax mitt i allting! Där och då vet man att den här plattan kommer att bli en klassiker. Det kan liksom inte sluta på något annat sätt.

Titelspåret Another state of grace går åt celtichållet. Och japp, det är en låt som man kommer att spela även om 40 år där man står och diggar med sin rullator.

Ain’t the end of the world är nästan otackt melodiöst. Det är så catchigt att man inte kan sitta still ….

Här finns också Soldier in the ghetto, Why do you love your guns? – som är en skön ballad – och Standing in the line of fire som man liksom kopplar samman. Sedan bryter de av med What will it take? som inleds som en akustisk låt.

Black Star Riders sparar dock det bästa till slutet. Där finns Poisoned heart och herre jösses så skönt det är. Det är en så soft låt att man knappast kan kalla det för hårdrock … fast det spelar ingen roll. Det går liksom inte att stå emot detta!

Topp tre? Poisoned heart, Ain’t the end of the world och Why do you love your guns?

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Licence tar något steg framåt ...

Foley & The Fire - Outside The Fire
Nästa inlägg

Foley & The Fire vill starta en revolution ...

Senaste om Black Star Riders