Greta Van Fleet gör en av årets bästa plattor

Ända sedan de släppte sin debutsingel har vägen pekat spikrakt mot toppen för Greta Van Fleet.

Nu är Michiganrockbandet framme vid sitt debutalbum – och den fortsatta vägen har knappast blivit krokigare …

5/5

Artist:
GRETA VAN FLEET
Albumtitel:
ANTHEM OF THE PEACEFUL ARMY
År:
2018
Genre:
ROCK

Skivbolag:
REPUBLIC RECORDS, UJMG RECORDINGS, LAVA MUSIC LLC

Det amerikanska rockbandet Greta Van Fleet bildades 2012 och de skickade ut sin debutsingel Highway tune under 2017. Det var ingenting annat än en underbar käftsmäll.

Ett nytt ungt, fräscht rockband som fick en att börja tänka på Led Zeppelin är liksom ingenting som dyker upp varje vecka … Greta Van Fleet skickade sedan ut två EP:skivor: Black smoke rising och From the fires.

Greta Van Fleet växte snabbt till något av det bästa som man hade hört i rockväg på mycket, mycket länge. Deras rock ’n’ roll med ett retrosound låter hur bra som helst. Framtidens rock ’n’ roll verkar vi hitta bakåt i tiden … och inget fel i det.

Nu får vi Michiganbandets debutalbum Anthem of the peaceful army:

 1. Age of man
 2. The cold wind
 3. When the curtain falls
 4. Watching over
 5. Lover, leaver
 6. You’re the one
 7. The new day
 8. Mountain of the sun
 9. Brave new world
 10. Anthem
 11. Lover, leaver (taker, believer)

Förväntningarna var skyhöga inför släppet. Ja, det var faktiskt så att man hoppades att man skulle få årets bästa platta från de här grabbarna – och det är väl bara till att erkänna att man är färgad när det gäller Greta Van Fleet. De börjar liksom alltid på plus. Det blir så när man släpper singlar som When the curtain falls, Anthem och Watching over

Plattans bästa spår är When the curtain falls. Det är en riktig rock ’n’ roll-dänga som har allt det som göra Greta Van Fleet så bra. Det är en härlig sånginsats, det är en makalös groove och en sjunga med-refräng.

Med Watching over drar de ned på tempot en aning, men de fortsätter att bjuda på sin rockmusik där de blandar rock, soul och blues på ett makalöst bra sätt.

Med Anthem testar Greta Van Fleet att göra det lite annorlunda. I stället för sin vanliga, klassiska rock ’n’ roll gör de en akustisk låt. Vad kan man säga? Tack! Det låter grymt bra!

Så här skriver de om låten på sin Facebooksida:

The world is only what the world is made of, and here is our Anthem for you.

Annars är det Age of man som kickar i gång Anthem of the peaceful army. Joshua Kiszka briljerar på sången direkt och de fångar snabbt uppmärksamheten med en ganska soft låt som har ett ruskigt skönt sound hela vägen. Det är ren och skär magi!

Det blir lite mer fart med The cold wind och när redan nämnda When the curtain falls kickar i gång som tredjespår exploderar den här plattan.

Fartfyllda Lover, leaver, lugna You’re the one och Mountains of the sun – vilket gung! – är andra sköna låtar. Fast egentligen är det bara till att fortsätta räkna upp låtarna på plattan för allt är bra. Det är låtar som växer för varje lyssning.

Greta Van Fleet når inte riktigt ända upp till förstaplatsen på årsbästa-listan, men visst fasiken är Anthem of the peaceful army ett väldigt, väldigt bra album och det kommer att hamna som topp tio.

Greta Van Fleet
Joshua Kiszka (sång)
Samuel Kiszka (bas, keyboards)
Jacob Kiszka (gitarr)
Daniel Wagner (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

3 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Royal Prospect - Reigns
Föregående inlägg

Vilken makalöst härlig singel, Royal Prospect!

Richard Ashcroft - Natural Rebel
Nästa inlägg

En riktig rockstjärna är tillbaka ... Richard Ashcroft!

Senaste om Greta Van Fleet