Richard Ashcroft - Natural Rebel

En riktig rockstjärna är tillbaka … Richard Ashcroft!

Mannen.

Myten.

Rockstjärnan.

Richard Ashcroft är tillbaka – och han är tillbaka med en grym platta.

Vi får Natural rebel.

5/5

Artist:
RICHARD ASHCROFT
Album:
NATURAL REBEL
År:
2018
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
RICHARD ASHCROFT/RPA, BMG RIGHTS MANAGEMENT

Richard Ashcroft var sångare i det brittiska alternativa rockbandet The Verve från det att de bildades tills de splittrades. Bandet återförenades dock vid två tillfällen, men det var bara konstgjord andning. 2009 gick tyvärr bandet i graven.

Ashcroft gick vidare med en solokarriär och så här ser hans diskografi ut:

 • Alone with everybody (2000)
 • Human conditions (2002)
 • Keys to the world (2006)
 • These people (2016)
 • Natural rebel (2018)

För två år sedan dök Richard Ashcroft upp igen efter att inte ha släppt någon platta på tio år. Det var en riktigt vass comebackplatta så när han nu släpper uppföljaren till den så är det klart att man vågar tro på något alldeles extra.

Trots allt så är det ju Ashcroft det handlar om och då är det väl självklart att han något år efter Noel Gallagher och Liam Gallagher måste släppa nytt … Britpopgänget går ju lite hand i hand.

 1. All my dreams
 2. Birds fly
 3. Surprised by the joy
 4. That’s how strong
 5. Born to be strangers
 6. That’s when I feel it
 7. We all bleed
 8. A man in motion
 9. Streets of Amsterdam
 10. Money money

Albumet kickar i gång med All my dreams som skickar ut en del Tom Petty-vibbar. Ett ord: Wow! Vilken låt! Det här är Richard Ashcroft!

Med Birds fly får vi lite countryvibbar, men det här är ”in the style of” Ashcroft. Det där får man väl ändå kalla för en hyfsad start på en platta … fast Ashcroft har mer att komma med.

Han har några superlåtar under bältet: Surprised by the joy är en av årets bästa låtar. Återigen bjuder Ashcroft oss på det där lite mjuka härliga gunget där stråkarna och hans röst styr allting rakt mot solen. Typ.

Surprised by the joy of this
Surprised I’m alive I guess
It’s a one step at a time, my love
Say hello to the world again
You’re surprised by the joy of this
I can’t describe this feeling
Surprised I’m alive I guess
I’ll say hello to the world again

För en som rankar The Verves Lucky man som en av de bästa alternativa rocklåtarna som någonsin har gjorts är det här rena örongodiset. Det är tio lite softare – precis som Lucky man är – alternativa låtar som vi får på albumet. Sedan kommer låtarna kanske inte riktigt upp till den klassen, men det är det inte många som gör över huvud taget.

På Natural rebel får vi i alla fall tio himla bra låtar som biter sig fast och som man bara vill lyssna mer på. Richard Ashcroft kommer väldigt långt med en akustisk gitarr, en orkester, en kör och lite till. Det blir liksom både avskalat och mäktigt på en gång.

Andra låtar som man absolut inte får missa är rockiga Born to be strangers, That’s when I feel it som har en underbart härlig refräng, A man in motion med det sköna akustiska gitarrsoundet och den mest stökiga låten på plattan Money money.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Greta Van Fleet gör en av årets bästa plattor

Suicide Generation - Last Suicide
Nästa inlägg

Kaotiskt och explosivt med Suicide Generation

Senaste om Richard Ashcroft