/

”Många år, många musiker, många album och sjuka CSN-lån”

NANTING är ett nytt band som nyligen har skickat ut sin suveräna debutsingel Vi suger ändå.

Vi ställde några frågor till bandmedlemmarna Oscar Björk, Robin Mossberg och Fredric Johansson.

Bandnamnet var kommer det ifrån?
– Nanting är ett dialektalt uttryck från norr. Ett förstärkande adverb. ”Är det bra? NANTING!”

Hur kommer det sig att just ni tre bestämde er för att göra något tillsammans?

– Det började med Oscar och Fredric och tio års uppdämt, ömsesidigt behov av att spela punk. Så många snabba Ebba-flörtar. Så många röstmemon. Alldeles för många texter. Det kunde inte ha slutat på annat sätt. Robin matchade peppen och är en lika kär vän som perfekt basist, och det är väl vad det handlar om egentligen. Vi gör det bra och behöver varann.

Hur ser er musikaliska bakgrund ut?

– Många år, många musiker, många album och sjuka CSN-lån. Vi är alla uppvuxna framför skivspelare och med musicerande päron. Rickenbacker i stället för mopeder, typ.

Vi glömmer kärnan när vi blir för upptagna med att döva ångesten.

Ni har precis släppt den fantastiska singeln Vi suger ändå. Vad kan ni säga om den?

– Låten handlar om den gröna camo-jackan från beyond retro med SÅ SJUKT många pins, om porslinssamlingen och styrelseuppdraget i den ideella, egalitära föreningen. Om en fin bostadsrätt. Om att klappa tiggartanten på huvudet med en femma på väg till Popaganda med en t-shirt med kampbudskap. Snygga grafiska tatueringar. Men inte minst om att det är vi själva som är så – vi glömmer kärnan när vi blir för upptagna med att döva ångesten. Men ångesten finns där och det får den göra. Sympatiskt, kanske. Men vi suger ändå.

Hur gick det till när ni gjorde låten?

Oscars nynnande och textande gifte sig med Fredrics trummande på knän. Nånstans snurrade en Grateful Dead-LP och man undrar vad som hände med svängig bas. Låten spelades in nån vecka senare i ett industriområde söder om Sthlm.

Punk? Näe. Vi är för välmående för det. Produktionen är alldeles för fin.

Hipsterpunk från Stockholm … hur skulle ni beskriva er musik?

– Alltså, vi är för anala för att vara punk. Vi har så många högskolepoäng och aldrig problem med räkningar eller hälsan. Släkten lever och mår bra medan barnen går på kändisförskola i Vasastan. Punk? Näe. Vi är för välmående för det. Produktionen är alldeles för fin. Som att göra egen korv när det finns färdig att köpa, bara för att man är så privilegierad att man har tid. Hipsterpunk är väl inte mer än rätt. Punk ska vara betydligt skitigare än såhär. Om punken är en maskros i betongen så är vi ett elefantöra i en terrakottakruka i stringhyllan.

Vad är det som lockar med att göra punkmusik på svenska?

– Låtar som handlar om att vara del av våra sammanhang, att kritisera och hylla tillvaron i detta samhälle, denna kultur, blir mer träffande om de görs på svenska.

Vilka artister hämtar ni inspiration från?

Ebba & Co, The Dead-gängen, Stina Wollter, Stefan Sundström och kamrat Wiehe. Ramones är ju alltid där.

Det är verkligen lätt att hamna i vasken direkt om man inte är konsekvent i vad man vill visa upp för sin potentiella publik.

Det är lätt att släppa sin musik själv i dag, men är det svårt att nå ut till lyssnarna?

– Det är ju ett virrvarr av musik som hälls ut i världen varje dag, och det är verkligen lätt att hamna i vasken direkt om man inte är konsekvent i vad man vill visa upp för sin potentiella publik. Vi vill ha fram samtidsbudskap på ett svängigt, hårt sätt med slapbackdelay på sången. I dag är ju den generella lyssnaren väldigt mycket mer rastlös, det finns för mycket musik hela tiden typ. Däremot kommer det ju alltid finnas intresserade musikälskare, på alla nivåer. Så målet borde då vara att försöka nå alla plattformar för att kanske kunna haffa en och annan och locka dem in i punkvattnet, fastän deras senast spelade låt var nåt med Bieber.

Nämn tre punklåtar som man måste ha i sin spellista!

Tough Guy av Beastie Boys, Flyktsoda av Ebba Grön, (Dansar inte lika bra som) Sjömän av Gyllene Tider.

Vad ska man absolut inte ha i spellistan?

– Hoppa i alla fall över vit makt-skiten.

I höst släpper ni debut-EP:n Sprit & kristaller. Vad kan ni säga om den redan nu?

– Sprit & Kristaller är vad som avleder oss från vad vi egentligen borde engagera oss för, men vi fattar att man behöver sånt ändå. Det är vad det är!

 

Fem snabba

Ebba Grön eller Sex Pistols?

– Ebba, för musiken.

MC eller scooter?

– Faster, harder, Scooter!

Högt eller lågt?

– Vi kör på lågt så har vi ryggen fri. Bekvämt så.

Öl eller champagne?

– Finöl på sunkhak! Älskar ställen med kassa barburgare för 120 spänn och tomma bås. Gärna med en best of-skiva med vad som helst i bakgrunden.

80 bpm eller 140 bpm?

– 80 bpm för att sedan öka till 140.

 

Här finns NANTING på Spotify:

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Perrett ger oss en en mörk kvalitetsplatta

Nästa inlägg

Efter sex långa år ... Riverdogs är tillbaka!

Senaste om Intervjuer