En sjukt häftig resa för Kris Barras …

Kris Barras har gjort en grymt häftig resa.

På två år har han gått från att ha varit med i ett barband som spelade ZZ Top-covers till att faktiskt få spela tillsammans med legendaren Billy F. Gibbons.

Och nu är det dags för en ny platta med Kris Barras Band.

4/5

Artist:
KRIS BARRAS BAND
Album:
LIGHT IT UP
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
MASCOT LABEL GROUP, PROVOGUE

När Kris Barras Band, som bildades 2015, skulle ge ut sin andra platta The divine and dirty i mars 2018 sålde de 75 biljetter till spelningen för att lansera det nya albumet. Sedan dess har Kris Barras Band fått dela scen med bland andra Beth Hart, Gun, The Magpie Salute, Jonny Lang och Therapy?

Barras, som har varit en MMA-fajter, är också sångare och gitarrist i supergruppen Supersonic Blues Machine tillsammans med bland andra Billy F. Gibbons (ZZ Top) och Steve Lukather (Toto).

Men nu är det alltså dags för en ny platta av Kris Barras Band.

 1. What you get
 2. Broken teeth
 3. Vegas son
 4. Ignite (Light it up)
 5. 6AM
 6. Rain
 7. Counterfeit people
 8. Let the river run
 9. Bullet
 10. Wound up
 11. What a way to go
 12. Not fading
 13. Pride is forever

Med de här låtarna har Barras tvingat sig själv att utvecklas. Han förklarar själv:

Jag nästan tvingade mig själv att skriva låtar på ett annat vis. Den stora skillnaden var att jag inte skulle begränsa mig. Jag kände inte att jag behövde anpassa mig. Jag bara skrev de låtar jag ville skriva med en ljudbild jag själv ville höra utan att tänka i termer av genrer.

Jo då. Det där var onekligen en bra tanke för det här är en jäkligt bra samling låtar. Det är rock, country och blues som ryms i det som Kris Barras Band gör.

Plattan inleds med What you get och det är en ögonöppnare. Det här är Kris Barras Band 2019 och det låter makalöst bra. Det är äkta rock ’n’ roll. Det är så långt ifrån tillgjort man kan komma. Då finns det också plats för både blues och körer.

Vegas son är en annan höjdare. Den ligger inne med ett sjuhelsikes gung och när man även får en skön refräng och ett minst lika skönt gitarriff så är den låten i hamn.

Historien hur Rain kom till är värd att berättas. Barras var på väg hem från en spelning när han fick textraden ”I’ll be your roof in the rain” i skallen. Han svängde in på en rastplats och skrev ned det innan han åkte hem. När han sedan vaknade på morgonen hade han både text och melodi i huvudet. 15-20 minuter senare var låten färdig. Ibland är det tydligen enkelt att göra en suverän låt för Rain, som är en lugn, känslosam och soft sak, tillhör de absolut bästa på plattan. Grymt bra!

Fast det tar liksom inte slut där. Light it up är en jäkligt bra platta och det är liksom ett måste att låta den snurra från start till mål annars missar man låtar som Wound up, What a way to go och Pride is forever och det hade varit en miss.

Plattan släpptes den 13 september.

Kris Barras Band
Kris Barras (sång, gitarr)
Josiah J. Manning (keyboards)
Elliott Blacker (bas)
Will Beavis (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En urstark platta av Robert Pehrsson's Humbucker

Nästa inlägg

En spännande debut från Block Buster