Lika jobbigt som bra när DM släpper nytt

Det har snart gått ett år sedan Andy Fletcher gick bort.

Nu släpper de kvarvarande medlemmarna i Depeche ModeDave Gahan och Martin Gore – albumet Memento mori.

4/5

Artist:
DEPECHE MODE
Albumtitel:
MEMENTO MORI
År:
2023
Genre:
ELEKTRONISKT
Skivbolag:
VENUSNOTE LTD, COLUMBIA RECORDS, SONY MUSIC ENTERTAINMENT

Det var i maj förra året som Andy Fletecher, som tillsammans med Dave Gahan och Martin Gore (och Vince Clarke) var med och grundade Depeche Mode, gick bort. Det var givetvis oerhört tragiskt och det är klart att det har betydelse för bandet. Inte minst sedan det var Fletcher som på något sätt var limmet som höll ihop DM.

Men Gahan och Gore har gjort något av en hyllningsplatta till sin vän. För hela albumet andas Fletcher – och albumtiteln Memeno mori är latin och betyder ”kom ihåg att du måste dö.”

 1. My cosmos is mine
 2. Wagging tongue
 3. Ghosts again
 4. Don’t say you love me
 5. My favourite stranger
 6. Soul with me
 7. Caroline’s monkey
 8. Before we drown
 9. People are good
 10. Always you
 11. Never let me go
 12. Speak to me

Memento mori blir Depeche Modes första studioalbum på sex år – och det är också ett väldigt starkt album. De inleder det med den båltunga Cosmos is mine. Det är lika mörkt som tungt. Det är ett maffigt och industriellt sound.

Sedan blir det lite mer lättlyssnat med Wagging tongue. Det känns helt klart ljusare ända tills man hör Gahan sjunga ”I’ll meet you by the river//Or maybе on the other side//You’ll find it hard to swallow//Whеn you watch another angel die.”

Man blir knappast gladare av att höra Ghosts again. Låten är makalöst bra och har redan blivit en DM-favorit. Textmässigt blir det oerhört känslosamt med tanke på Fletcher och samtidigt är det ett grymt härligt synthsound som gör att man minns DM från svunna tider. Det är alldeles underbart! Det är alldeles ledsamt underbart!

Nästa låt som man fastnar lite extra vid är My favourite stranger. Det är tungt och mörkt. Inte på samma sätt som på inledningsspåret, men den där industrikänslan finns här.

Annars är det Caroline’s monkey, People are good, Always you, Never let me go och inte minst Speak to me som tillhör höjdpunkterna på albumet – som lär växa och växa ju mer man lyssnar på det – och då är det en grymt fin avslutning på DM:s 15:e studioalbum.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En härlig synthplatta från Red Cell

Nästa inlägg

Lana Del Rey ger oss mer magi

Senaste om Depeche Mode