Marcus King – från påläggskalv till blueskung

Som blott 26-åring har han redan efter denna sin andra platta upphöjts till majestätiska höjder.

Det är välförtjänt.

5/5

Artist:
MARCUS KING
Albumtitel:
YOUNG BLOOD
År:
2022
Genre:
BLUES, ROCK
Skivbolag:
AMERICAN REC, REPUBLIC

Marcus King från South Carolina var en skimrande gitarr-diamant redan i tonåren och vårdade sina soul-influenser i ett eget band tidigt, med stark uppbackning av blås och tangenter – där redan första plattan hyllades in extenso.

Här på platta nummer två är manskapet nerbantat till bas, trummor och gitarr/sång, och riktigt bra trior är så nerkokta att den erhållna musikaliska essensen blir rena universalmedlet (typ ormolja eller Doctor Sloans liniment).

Produktionen är väl anpassad via enkelt, snärtigt trumljud, tjock men klingande bas …

… och Kings gitarr är makalöst ”rätt” i alla avseenden. Han undviker all slentrian och testar orädd lite avvikande ackordföljder, men missar aldrig slutstationen som heter blues, lite som ZZ Top en gång gjorde.

Vid nåt ställe tror jag att King måtte ha hört Johnny Winters sång som ljöd unisont med gitarren eller – som i Hard working man – att Steve Miller bjudit på en poppig refräng.

Kronan på Kings verk är tveklöst sången; känslomättad, lite smått hes vilket balanserar ett ganska högt liggande röstläge, men lika uttrycksfull som nånsin hans bitande briljanta gitarrhantering.

Lite pretentiöst kalla ovanstående för kungsord, kanske.

Men det vore han verkligen värd.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Dropkick Murphys lyfter fram Woody Guthries låtar

Nästa inlägg

Guldkorn på Liam Gallaghers senaste album

Senaste om Marcus King