Guldkorn på Liam Gallaghers senaste album

Liam Gallagher är framme vid sin tredje soloplatta.

För någon månad sedan gav han oss C’mon you know – och här finns en del guldkorn.

3/5

Artist:
LIAM GALLAGHER
Albumtitel:
C’MON YOU KNOW
År:
2022
Genre:
ROCK
Skivbolag:
WARNER MUSIC

Som en del av Oasis nådde Liam Gallagher oerhörda framgångar, men när Noel Gallagher valde att lägga ned så fick de börja göra musik på andra sätt.

Liam Gallagher hade Beady Eye under några år, men 2017 valde han att satsa på en solokarriär – där han nu har släppt de tre studioalbumen As you were (2017), Why me? Why not. (2019) och C’mon you know (2022) – där han tar in låtskrivare som hjälper honom med den delen. På C’mon you know är det Andrew Wyatt som har stått för den största delen när det gäller låtskrivande (tillsammans med Gallagher) och det är även han som har producerat det mesta.

 1. More power
 2. Diamond in the dark
 3. Don’t go halfway
 4. C’mon you know
 5. Too good for giving up
 6. It was not meant to be
 7. Everything’s electric
 8. World’s in need
 9. Moscow rules
 10. I’m free
 11. Better days
 12. Oh sweet children

På de två första soloplattorna valde Liam Gallagher att gå på säkra kort och det lät mycket Oasis – precis som man hade hoppats att det skulle göra.

Nu har han dock gjort det och på C’mon you know tar han ut svängarna och gör en del annorlunda saker. Han gör det direkt med More power som inleds med en barnkör innan Gallagher kliver in och ta över bakom mikrofonen och sedan tuggar musiken – med ett riktigt skönt gitarrsound – i gång och det är en bra start som i alla fall väcker min nyfikenhet.

Även Diamond in the dark har ett annorlunda sound, men det är en riktigt skön låt och man får vibbar från klassiska britpopband som Happy Mondays. Det är kul att höra och det blir ännu roligare med Don’t go halfway som skickar ut The Stone Roses-vibbar.

Det är lite oväntat så här långt och man är tudelad. Liam Gallagher låter inte som Oasis längre … va fan!? Här och nu var det trots allt en liten besvikelse, men har man lyssnat på allt som bröderna Gallagher har gjort så kan man liksom inte bara släppa det och gå vidare.

Plattan fick börja om – och redan efter två lyssningar hade de här låtarna växt. Sedan visste man ju sedan tidigare hur bra titelspåret C’mon you know är …

Too good for giving up är en pianoballad som det doftar The Beatles om och även Better Days skickar ut The Beatles-vibbar. Om du vill höra en låt som går åt pophållet så är det It was not meant to be eller kanske World’s in need som du vill höra. Vill du ha mer punk? Testa I’m free som skickar ut både punk- och ska-vibbar.

De där tillhör dock knappast albumets mesta starka spår – och hela albumet är ojämnt och knappast det bästa som Liam Gallagher har gjort. Topparna är dock grymt höga där den högsta är singeln Everything’s electric. Det är som hans fans brukar skriva: Biblical.

Även en annan singel, Better days, tillhör albumets bästa spår. Han hade onekligen koll på vilka låtar han skulle välja som singlar …

Topp tre? Everything’s electric, Better days och C’mon you know.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Marcus King - från påläggskalv till blueskung

Nästa inlägg

Nytt med The Cult som bjuder på en ny kultplatta

Senaste om Liam Gallagher