Guldglans när Third Eye Blind släpper nytt

Det var 1997 som Third Eye Blind slog igenom med sin låt Semi-charmed life.

24 år senare släpper de sitt sjunde studioalbum.

4/5

Artist:
THIRD EYE BLIND
Albumtitel:
OUR BANDE APART
År:
2021
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
MEGA COLLIDER RECORDS

Third Eye Blind är det amerikanska alternativa rock-bandet som bildades i San Francisco 1993. De hade sedan en jättehit Semi-charmed life från debutplattan där även den magiska låten How’s it going to be.

Men bandet har varit lite upp och ned med sin musik och det kanske inte är så konstigt med tanke på att line-upen har varierat en hel del genom åren – numera är det dock Stephan Jenkins, Brad Hargreaves, Kryz Reid, Alex LeCavalier och Colin Creev som är Third Eye Blind.

Ändå blir man alltid glad när de släpper något nytt för det brukar fasiken alltid finnas några guldkorn på deras plattor.

 • Third Eye Blind (1997)
 • Blue (1999)
 • Out of the vein (2003)
 • Ursa Major (2009)
 • Dopamine (2015)
 • Screamer (2019)
 • Our bande apart (2021)

När Third Eye Blind nu ger oss nio låtar, och man känner absolut igen bandets alternativa rock, blir det nio bra låtar – med några som skiner som guld … och samtidigt kan detta var den mest jämna platta som de har gjort.

 1. Goodbye to the day of ladies and gentleman
 2. Box of bones
 3. Again
 4. Silverlake neophyte
 5. Dust storm (How we hold each other right now)
 6. The dying blood
 7. Funeral singers
 8. To the sea
 9. Time in Berlin

Box of bones är favoriten. Den lugna och melankoliska låten känns som en ny How’s it going to be – och det säger väl egentligen allting eftersom den klassikern kan vara det bästa som Third Eye Blind någonsin har gjort.

Then melancholy is an echo of a love that’s leaving
I know what I believe in
But I don’t think I know myself
Now this place means nothing to me
Empty friendships and meaningless conversations
Mediocre at best
If we hold still in the darkness
We may lose the time
We may know our mind

Third Eye Blind

Again är en annan guldklimp. Här blir det lite somrig surfrock när Third Eye Blind, som har med sig Bethany Cosention för att hjälpa Stephan Jenkins med sången, blir lite nostalgiska och vill komma tillbaka till livet före covid-19-pandemin.

Ännu en riktigt vass låt – som även den är lite lugnare – är Dust storm (How we hold each other right now). Här blir det lite The Cure-sound som lyfter låten och Jenkins röst fungerar så jäkla bra till de här softare låtarna.

Den fjärde låten med lite guldglans är en lite snabbare låt: The dying blood. Det är fortfarande ganska mörkt och en melankolisk känsla, men med ett läckert gitarrsound.

Det blir en femte låt som har något magiskt över sig trots att det fortsatt är ett mörkt sound: Time in Berlin. Det är mjukt, melankoliskt och här blir det lite blås plus att gitarrsoundet återigen är hur skönt som helst. Det är det lilla som gör det.

Third Eye Blind
Stephan Jenkins
(sång)
Kryz Reid (gitarr)
Colin Creev (keyboards, gitarr)
Alex LeCavalier (bas)
Brad Hargreaves (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Angels & Airwaves ger oss sitt mest jämna album

Nästa inlägg

Blott Sverige svenska krusbär …

Senaste om Third Eye Blind