Violet Cheri lyser upp mörkret med sin debutplatta

Violet Cheri släpper sitt debutalbum.

Då få vi Sölvesborg – ett album som är en berättelse om en allt annat än okomplicerad uppväxt vid sidan av livet i en slumrande småstad.

4/5

Artist:
VIOLET CHERI
Albumtitel:
SÖLVESBORG
År:
2021
Genre:
INDIE
Skivbolag:
SVART KAFFE RECORDS

Det svenska indiepopbandet Violet Cheri (Daniel Hoff, Robin Wiksander, Melker Höckert, Kimie Valentin och Hugo Wiggman), som är baserat i Stockholm, bildades 2015 och släppte EP:n Youth samma år.

Det finns dock kopplingar till Blekinge och Sölvesborg där Hoff är född och uppvuxen. Det var också där som bandet en gång i tiden startade, på Kartago. Dock med en helt annan sättning, men flera av låtarna fanns med redan på den tiden.

Under 2020 och 2021 har de skickat ut en del singlar som en aptitretare till debutalbumet Sölvesborg där de bjuder på elva härliga indiepoplåtar.

 1. Trouble
 2. Hey honey heaven
 3. I’m fine …
 4. My own way
 5. Together we’re forever
 6. Best friend
 7. Scared to be happy
 8. Psycho
 9. Never miss America
 10. Shy hurricane
 11. Finest hour

Det är låtar som handlar om att växa upp i en liten småstad i Blekinge – i princip alla låtarna handlar om eller har koppling till Sölvesborg och albumet är ett porträtt av en trasig barndom.

Sölvesborg skrevs dock inte medvetet som en temaskiva utan det var något som växte fram när Daniel Hoff funderade på livets krokiga väger. Vissa spår är tillbakablickar, andra skrevs när han var mitt i infernot. Han mindes skolan, mobbningen och tankarna på att ge upp ett liv som inte ens hade startat. Det var depression, förfall och en total ensamhet över att få se vännerna gå vidare i livet.

Sölvesborg är en platta som jag aldrig trodde skulle bli av. För hur sammanfattar man hela ens uppväxt under elva spår? Det har tagit mycket kraft att dra upp alla dom såren igen. En konstnär blir aldrig nöjd sägs det, men närmare än så här känner jag inte att man kan komma det som faktiskt hände.

Daniel Hoff

Sölvesborg är ångest, missbruk och krossade drömmar klätt i ett bekymmersfritt indiepopformat. För allt har inte varit nattsvart. Det har både funnits fina stunder och rackartyg också. Så det här är även ett album om en helt vanlig tonårstid.

Det känns lite märkligt att skriva att man blir glad av att höra den här indiepopmusiken när det finns en allvarlig bakgrund, men det här soundet som Violet Cheri bjuder på gör att man blir glad. Violet Cheri lyser upp mörkret. Så enkelt är det.

De gör det med sin härliga indiepop som gör att man minns 1990-talets indiepopvåg med lika härliga band som Bad Cash Quartet, Popsicle, Niccokick, Broder Daniel och The Jesus & Mary Chain.

Violet Cheri inleder albumet med Trouble – och det låter så mycket 1990-talsindiepop att man börjar gräva efter någon gammal Popsicle-platta. Det är gitarrdriven indiepop med en härlig refräng. Fast med en sådan är start är knappast Violet Cheri i trubbel …

När Violet Cheri släppte Hey honey heaven så var det en låt som spelades flitigt sommaren 2020 – och den är fortfarande lika härlig. Det är någon glad sommarkänsla över den låten, inte minst gitarrsoundet.

Texten är dock någon helt annat: ”I know a lonely princess // Oh, she is always ill // Days of rain became years // But we got pills of sunshine // Hey honey heaven.” Det är smått otroligt att Violet Cheri lyckas låta så bekymmerslöst i sin musik. Det är strålande gjort. De gör det liksom om och om igen – och då fastnar man snabbt för Scared to be happy också.

Sedan är det lite uppfriskande att få höra My own way som handlar om att inte ge upp och att gå sin egen väg.

Med I’m fine … blir det ett lite mörkare sound – och lite blås – när Daniel Hoff sjunger om att försöka sätta på sig ett leende … ”You’re not dying so get out of bed // Isn’t that what you always said? // So I wear a smile and it’s okay // No one listens anyway.”

På tal om mörker. Lyssna på Best friend där Paola gästar på sång …

Med Together we’re forever drar de ned på tempot innan låten tar fart och man tror att den ska explodera, men då vrider de till låten igen och det blir återigen lite softare.

Psycho är så himla skön. Det är lite The Cure-gitarrer när det blir en Bonnie & Clyde-låt och albumet får en fin avslutning med Shy hurricane och Finest hour – och man får tacka Violet Cheri för den här stunden för vilken härlig debutplatta de ger oss.

Så då är frågan om Violet Cheri kommer att dyka upp och spela live i Sölvesborg? Det finns kanske inte så många spelställen där …

– Vi skulle absolut tycka att det vore kul att lira i SBG eller närheten, men som du nämner så är det svårt att hitta rimliga spelställen som dessutom har möjlighet att täcka omkostnader. Det närmaste vi kommer i vår är nog Malmö, men vi håller alltid utkik efter flera möjligheter och dom krokarna är planen nån gång framöver, säger Robin Wiksander.

Violet Cheri
Daniel Hoff
(sång)
Kimie Valentin (gitarr)
Hugo Wiggman (gitarr)
Robin Wiksander (bas)
Melker Höckert (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mer härlig indiepop från Two Year Vacation

Nästa inlägg

The Connells första platta på 20 år

Senaste om Violet Cheri