Cold Years – ett måste om du gillar The Gaslight Anthem

Här är en riktigt vass platta som kom under förra året.

Det är Cold Years som ger oss Paradise – och för den som gillar The Gaslight Anthem, The Menzingers och Dave Hause är detta ett måste!

5/5

Artist:
COLD YEARS
Albumtitel:
PARADISE
År:
2020
Genre:
PUNK
Skivbolag:
INSIDE JOB, EONE MUSIC

Cold Years, som kommer från Skottland och Aberdeen, tippades bli ett av de hetaste banden under 2019 … och det är lätt att förstå varför – även om en annan lyckades missa dem totalt.

Nu kan det rättas till – så ett stort tack för mejlet!

Paradise blir punkbandets debutplatta, men det har släppt en del EP:s tidigare. Och det är precis som med The Gaslight Anthem. Det är lika mycket rock som punk. Det är alternativ rock med punkvibbar. Ja, ni vet hur de ligger och balanserar och Cold Years, med sångaren och gitarristen Ross Gordon i spetsen, gör det på samma sätt och det låter grymt bra!

 1. 31
 2. Life with a view
 3. Night like this
 4. Northern blues
 5. Breathe
 6. The waits
 7. Burn the house down
 8. Electricity
 9. Too far gone
 10. Hold on
 11. Dropout
 12. 62 (My generation’s falling apart)
 13. Hunter

Ja, vad säger man efter fem lyssningar på detta? Wow! Dra mig baklänges! Vilken platta!

Här går man och sliter sitt hår för att The Gaslight Anthem inte släpper något nytt så får man Cold Years i stället och det låter alldeles lysande!

Hade man inte missat dem så är Paradise en platta som utan tvekan hade varit med högt upp på årsbästalistan för 2020 för den är fullmatad med kanonlåtar.

Albumet inleds med 31 där Cold Years direkt ställer frågan What are we here for? till ett soft akustiskt sound innan allting smäller till och de berättar att ”there’s blood on the streets tonight.” Det är en bra start och en fingervisning på vad som väntar. Det är den där härligt arga New Jersey-punken.

Med Life with a view blir det mer fart direkt och aj, det känns helt klart som om detta är något som The Gaslight Anthem skulle kunna ha gjort. Det är fart och det är en skön groove och en sjunga med-refräng.

Och om du vill ha ett ännu skönare gung så är det bara till att låta plattan snurra vidare för det får du på Night like this.

Det bara fortsätter på det sättet. Låt efter låt gör att man nästan tappar andan – så bra låter Cold Years. Det är ta mig tusan nästan samma känsla som när man hörde The Gaslight Anthem första gången.

Nu är detta dock inte bara en exakt TGA-kopia från Skottland. De låter verkligen inte som ett småtråkigt rip off-band. Cold Years är Cold Years och de gör sin grej – och de gör det skitbra.

Topp tre? Hold on, 62 (My generation’s falling apart) och Night like this och Life with a view … kör hela plattan!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Det blir blås och blues med Paradiset Blues

Nästa inlägg

Som vanligt blir det en kanonplatta av W.E.T.

Senaste om Cold Years