Vackert och mörkt när Dave Gahan gör en coversplatta

Dave Gahan är tillbaka med ny musik.

Nu är han tillbaka med vännerna i Soulsavers – och då har Gahan valt att göra covers på några av sina favoritlåtar.

4/5

Artist:
DAVE GAHAN & SOULSAVERS
Albumtitel:
IMPOSTER
År:
2021
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
JJSR PRODUCTIONS INC, COLUMBIA RECORDS, SONY MUSIC

Dave Gahan finns till vardags i synthgänget Depeche Mode och de har gjort vansinnigt mycket bra grejer, men när det kommer till Gahans samarbete med Soulsavers så kan ni egentligen glömma allt som DM har gjort.

Detta är något helt annat.

Soulsavers (Rich Machin och Ian Glover) är ett engelskt/amerikanskt produktions- och remix-team som gör någon elektronisk musik där de blandar in allt från rock och gospel till soul och country och de tar med sig det när de gör musik med Gahan.

Imposter blir Dave Gahans femte album utanför DM. Har har gjort soloplattorna Paper monsters (2003) och Hourglass (2007). Dessutom är det nu tre plattor som han har gjort tillsammans med Soulsavers The light the dead see (2012), Angels & ghosts (2015) och Imposter (2021).

Denna gång har Gahan alltså valt ut att göra om låtar av andra artister. Det är låtar som på något sätt har berört honom – och det finns onekligen en del överraskningar här …

 1. The dark end of the street
 2. Strange religion
 3. Lilac wine
 4. I held my baby last night
 5. A man needs a maid
 6. Metal heart
 7. Shut me down
 8. Where my love lies asleep
 9. Smile
 10. The desperate kingdom of love
 11. Not dark yet
 12. Always on my mind

Dave Gahan & Soulsavers har lagt en varm hand på dessa låtar. Gahan har verkligen gjort dem till sina – och då blir det ett ganska mörkt sound där det går att dra små paralleller med Nick Cave & The Bad Seeds även om herr Cave spelar på en helt egen nivå när det kommer till att göra mörka låtar … Det är i alla fall lite samma känsla även om soundet skiljer sig en hel del.

Albumet inleds med den absoluta höjdpunkten The dark end of the street. Låten, som skrevs av Dan Penn och Chips Moman, släpptes 1967 och det var James Carr som gjorde soullåten. Gahan har faktiskt lyckats behålla en del av originalkänslan – och det är grymt härligt att höra.

Strange religion är en annan höjdare. Även här blir det mörk och soft plus att det blir americana-känsla i låten som Mark Lanegan hade med på albumet Bubblegum som släpptes 2004.

Här finns också jazzklassikern I held my baby tonight som Elmore James släppte någon gång på 1950-talet. Nästan 70 år senare gör Gahan om den till en ganska tung elektronisk rocklåt.

1972 släppte Neil Young det fantastiska albumet Harvest. På den finns bland annat A man needs a maid och gissa om Dave Gahan & Soulsavers gör den bra?! Det blir en avskalad version där det till stora delar är Gahans sång och ett piano som styr låten. Det låter så bra så att man får rysningar!

Andra låtar som sticker ut är Metal heart, som Cat Power släppte 1998, och Shut me down som Rowland S. Howard gjorde 1999. Det är smått otroliga versioner som vi får här. Metal heart är mörk och avskalad medan Shut me down bjuder på någon elektronisk country-känsla med en härlig refräng och den låten hade fungerat hur bra som helst i en Quentin Tarantino-film.

Här finns också Gene Clarks Where my love lies asleep, PJ Harveys The desperate kingdom of love, Bob Dylans Not dark yet och Gwen McCraes Always on my mind, som bland annat Elvis Presley och Pet Shop Boys även har gjort covers av.

Topp tre? The dark end of the street, Shut me down och Metal heart … och Not dark yet och Where my love lies asleep.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Holly Humberstone - ett nytt stjärnskott

Nästa inlägg

Se bortom träningsoverallen - ge Blåbärskungen en chans