Se bortom träningsoverallen – ge Blåbärskungen en chans

Från Nashville till Sockenplan. Från Lafayette till Västerås.

Country på svenska?

Mats Rådberg och Hasse Andersson i all ära, men ärligt talat har de inte riktigt slitit tag i mitt hjärta på samma sätt som de amerikanska förlagorna.

Så kommer den här killen, David Ritschard.

4/5

Artist:
DAVID RITSCHARD
Albumtitel:
BLÅBÄRSKUNGEN
År:
2021
Genre:
COUNTRY
Skivbolag:
UNITED STAGE

David Ritschard har släppt albumet Blåbärskungen. Foto: Pressbild

Klart att surgubben visar sitt fula tryne och väser ”äääh, vem tror han att han är? Lyssna på Townes i stället”. Sen lyssnade jag på den. Ganska skeptiskt till att börja med. Tog inte lång tid innan jag smälte för den lite ljusa, sköra rösten.

Saken är Blåbärskungen är en bra skiva. Det är en riktigt, riktigt bra skiva. Inte bara för att vara country på svenska. Det är fruktansvärt bra oavsett.

Den inledande Blåbärskungen sätter ribban för resten av av skivans tio socialrealistiska betraktelser av dagens Sverige.

Den följande Sverigerocken är en roadtrip, Sockenplan revisited är en 1970-talsdoftande popdänga komplett med tvärflöjtsolo. Den enda lilla anmärkningen i kanten är Än går det vågor, som är en duett med Frida Hyvönen. Lite av svänget av tappas, men skivans snitt är så pass högt att det knappt märks på det stora hela.

Musiken svänger och kränger, men håller sig oftast någonstans mellan country och soul med en ständigt närvarande pedalsteel och ett stort hjärta som förenande krafter genom skivan.

Surgubben vrider sig lite olustigt och muttrar ”men texter då? Kan spolingen skriva texter?”

Japp. Jajamän.

Texterna som annars brukar kunna vara svenska countrymusikers akilleshäl lyckas i detta fall bibehålla trovärdigheten. Mycket på grund av framförandet. Med risk för att verka tjatig har David Ritschard en nerv i rösten som lyfter det mesta som annars skulle kunna trampa fast sig i någon form av pekoralträsk.

Därför.

Se bortom träningsoverallen och ge den här skivan en ärlig chans.

Du kommer inte att ångra dig.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Vackert och mörkt när Dave Gahan gör en coversplatta

Nästa inlägg

Som ett gäng Jack D utan is