Indierock och surfrock med The Vaccines

Mitt under covid-19-pandemin firade The Vaccines sitt tioårsjubileum.

Och det i spåren av det jubileet släpper de nu albumet Back in love city.

4/5

Artist:
THE VACCINES
Albumtitel:
BACK IN LOVE CITY
År:
2021
Genre:
INDIE
Skivbolag:
SUPER EASY, AWAL RECORDINGS

Det brittiska indierockbandet The Vaccines bildades 2010 i London och nu har det blivit fem studioalbum från succégänget, som har öppnat för band som The Rolling Stones, The Stone Roses, Red Hot Chili Peppers, Arcade Fire och Arctic Monkeys, vars plattor har klättrat högt upp på albumlistan i UK.

 • What did you expect from The Vaccines? (2011)
 • Come of age (2012)
 • English graffiti (2015)
 • Combat sports (2018)
 • Back in love city (2021)

Bakgrunden till Back in love city är lite kul. Love city är är en fiktiv metropol och albumet är inspirerat av fiktiva städer som Ridley Scotts version av LA i Blade Runner till Cowboy Beebops Fear City, men även av platser som Las Vegas, Tijuana och Tokyo.

Idén till Love city kom när sångaren och gitarristen Justin Young gjorde ett tillfälligt husbyte i Los Angeles.

Jag bytte bokstavligen liv med en främling. Jag bodde i hans hus och körde hans bil medan han bodde i mitt, men vi hade aldrig träffats och hade inga tidigare kontakter.

Justin Young

Med Love city funderar Young kring tanken om att kärlek och andra känslor hade tagit slut, men att det fanns en plats dit man kunde åka för att få tillbaka dem. I Love city behöver ingen känna sig ensam.

När The Vaccines släpper uppföljaren till det finfina albumet Combat sports blir det 13 spår:

 1. Back in love city
 2. Alone star
 3. Headphones baby
 4. Wanderlust
 5. Paranormal romance
 6. El Paso
 7. Jump off the top
 8. XCT
 9. Bandit
 10. Peoples’ republic of desire
 11. Savage
 12. Heart land
 13. Pink water pistols

Det blir indierock – och The Vaccines själva beskriver den som den tyngsta platta som de har gjort. Så är det, men det handlar knappast om någon hårdrock här. Det är helt enkelt som så att gitarrerna får ta mer plats – och det blir mer indierock än indiepop – fast det är väl klart att The Vaccines surfsound finns kvar.

De lite tyngre låtarna är Wanderlust, som påminner något om The Stone Roses vilket betyder att det är mer britpop över låten, och det blir ett skönt stökigt drag.

Det blir även småtungt med XTC precis som med Bandit som också har en britpopkänsla med ett härligt gitarrsound. Även Jump off the top har en britpopkänsla, men det blir även en del powerpop i denna ursköna låt.

Med Headphones baby blir det härligt skönt gitarrdränkt indierock. Låtfan är ultracatchig och den fastnar direkt!

Övriga låtar på albumet blir indierock och surfrock med popkänsla. Det är liksom The Vaccines som bjuder på härliga låtar hela vägen.

Topp tre? Headphones baby, Wanderlust och Jump off the top. El Paso sticker också ut. Vilken groove det är i den låten! Svänget i Bandit skojar man inte heller bort.

The Vaccines
Justin Young
(sång, gitarr)
Freddie Cowan (gitarr, sång)
Árni Árnason (bas, sång)
Tim Lanham (keyboards)
Yoann Intoni (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Här är ännu en fin EP från KajHolst

Nästa inlägg

Album nummer 14 av Manic Street Preachers

Senaste om The Vaccines