Årets 125 bästa låtar 2020

/

Så var det dags att summera 2020 med en lista över årets bästa låtar.

Det är egentligen bara dumt att göra en sådan här lista för det man tycker är bäst i dag behöver inte vara det om tre månader …

Men här och nu: Årets 125 bästa låtar 2020.

När man gör någon lista på favoritlåtar påverkar humör, tillfälle, väder och vind vad man vill höra för stunden.

Dessutom – när det ska vara en årsbästalista – kanske man kan få fram en topp tio som man har lyssnat extra mycket på. Efter det kanske det snarare ska handla om en delad elfteplats för övriga för så jäkla stor skillnad är det inte mellan låtarna … är det superbra så är det superbra liksom.

Den enda begränsningen med listan har varit att det är maximalt en låt från varje artist eller band som får komma med. Det ger kanske inte den helt sanna bilden av året som har gått, men det blir lite mer spridning än fyra låtar med The Dangerous Summer, fem med Gerry Cinnamon, fem med evelyne och fem med Brian Fallon

Det man känner efter att ha slitit med listan i veckor är att man egentligen vill ha med fler låtar för herre jösses så mycket bra musik det är som görs. Jag är så otroligt imponerad av alla er musiker! Tack till er alla! Ni är guld värda. Ni gör helt enkelt livet lite bättre att leva.

Här kommer listan för 2020 och med den kommer ett Gott nytt år!


1
The Dangerous Summer – Fuck them all
Fuck them all är The Dangerous Summers ”freedom song”. Det är i alla fall vad sångaren och basisten AJ Perdomo har kallat låten för. Här bjuder de återigen på sin makalösa blandning av punk och alternativa rock.

2
evelyne – Vakna
Det svenska rockbandet släppte sin debutplatta Mer än någonsin under året och det är på den som Vakna finns med på. Herre jösses vilken indierocklåt det är! Det är så känslosamt att man bli tårögd. Lägg sedan till gitarrsoundet och det går rysningar längs hela ryggraden!

3
Beach Slang – Nobody say nothing
En låt som finns med på albumet The deadbeat bang of Heartbreak city.
Nobody say nothing är en lugn låt som går i det akustiska spåret och Beach Slang blandar punkrock, indierock och alternativ rock till sin egen grej – och de har aldrig låtit bättre.

4
Brian Fallon – Lonely for you only
Inför släppet av albumet Local honey skickade Fallon ut flera singlar som är makalöst bra. Lonely for you only var dock inte en av dem. Det är mörkt melankoliskt och inte alls olikt Fallons The Horrible Crowes-projekt.

5
Spanish Love Songs – Generation loss
Spanish Love Songs skickade ut plattan Brave faces everyone och den går i spåren av The Menzingers och Against Me! – och den som har följt sajten vet hur bra de banden är … Generation loss är den vassaste låten på albumet som bjuder på punk blandat med alternativ rock.

6
Gerry Cinnamon – Sun queen
Gerry Cinnamon
. Han gjorde årets platta i The Bonny. Den är fullmatad med kanonlåtar och att bara välja ut en … Det får bli Sun queen. Det är ett så sjukt skönt gung Cinnamon bjuder på med sin trubadurrock.

7
Jason Isbell And The 400 Unit – Only children
Jason Isbell And The 400 Unit
har växt med åren och blivit några av de stora favoriterna här hemma. En grej med dem är att de bara blir bättre för varje lyssning. Med Only children får vi en otroligt känslosam americana/alternativ country-låt. Ah, detta andas klass!

8
Noel Gallagher’s High Flying Birds – We’re gonna get there in the end (Demo)

Noel Gallagher har suttit och filat på låtar under pandemin.
På nyårsaftonen passade han på att bjuda på en suverän låt på Youtube: We’re gonna gete there in the end.
Det är egentligen bara en demoversion, men Noel Gallagher’s High Flying Birds tyckte att detta var tillräckligt bra för att skicka ut den direkt. Gallagher gjorde det helt enkelt för att han tyckte att texten passade bra in just nu … (Låten finns tyvärr inte på Spotify än så den listan är en låt kort …)

9
W.E.T. – Got to be about love

Att det mesta som W.E.T. släpper är ruskigt bra vet vi sedan gammalt. Ändå kan man knappt sluta flina när man hör Got to be about love. Det är melodiös hårdrock/AOR när det är som bäst! Det är hur melodiöst som helst och låten kryddas dessutom med ett bålhärligt gitarrsolo. Att dra paralleller med Whitesnakes Here I go again känns väl inte helt fel …

10
Soft Kill – Matty Rue

En låt som finns med på albumet Dead Kids R.I.P. City. Det är post-punk av allra högsta klass. Gillar du Joy Division, New Order och The Cure så kolla upp detta.

11
Selma & Gustaf – Cadillac

Det suveräna svenska bandet Selma & Gustaf har bytt stil. Deras americana är här utbytt mot … pop! Ja, Selma Edenståhl, Gustav Johnsson och de andra har gjort en poplåt! Americanasoundet är utbytt mot ett mer elektroniskt sound. Det är synthesizers, pads och stämmor som har fått en mer framträdande roll – och herre jösses så bra det låter, inte minst när refrängen kickar in!

12
Black Paisley – Timeless child

Black Paisley har spelats varmt här hemma sedan man hörde dem för första gången för ett antal år sedan. Här är de tillbaka med Timless child, en låt från albumet Rambler. De ger oss ett nytt sound där de låter tyngre och rockar loss mer. Timless child bjuder dessutom på ett härligt gitarrsolo. En grym låt – och det finns fler på det nya albumet!

13
The Drowns – Wolves on the throne

Yeah! Punk! Det är The Drowns som fyrar av en sylvass punkrocklåt där man får vara snabb i fötterna om man ska kunna stampa med …

14
Ryan Adams – Dreaming you backwards
Ryan Adams
kom med en överraskningsplatta i december och på den finns den här otroligt känslosamma balladen.

15
Before Sunday – Living in London

En låt från Londonbaserade Before Sundays debutplatta Anticipation. Med Living on London ger de oss en låt som som har något fett elektroniskt rock-sound.

16
The Killers – Caution

Vid en första och andra lyssning av albumet Imploding the mirage så var man lite smått besviken. Plattan har dock växt ordentligt med tiden, men det finns låtar som är makalöst bra redan vid första lyssningen. Caution är en av dem. Det alternativa rockbandet ser till så att det börjar spritta i benen.

17
Harriet Nauer – Hit me hard

Oj! Här är en tjej som kom lite från ingenstans. Svenskan Harriet Nauers Hit me hard finns med på EP:n Human. Nauer bjuder på känslosam americana och det går åt det akustiska hållet. Det softa gitarrlirandet och hennes röst gör så att det nästan känns som om något går söder inombords när man lyssnar Hit me hard.

18
Gill Landry – The wolf

En låt som finns med på albumet Skeleton at the Banquet. Landry ger oss känslosam americana. Det är känslosamt och mörkt. The wolf är den låt som sticker ut mest på det finfina albumet. Ja, det är nästan så man tappar andan …

19
Hurula – Änglar
Hurula
släppte albumet Jehova och det är finfint. Här finns Änglar och för den som gillar vemod så är detta en alldeles makalös låt.

20
Linn Koch-Emmery – Hologram love

Svenska Linn Koch-Emmery var tillbaka med en singel: Hologram love. Så fort låten går i gång så inser man att man han saknat hennes fantastiskt sköna moderna indierock.

21
All Time Low – Summer daze (Seasons Pt. 2)

En låt som finns med på albumet Wake up, Sunshine. Då blir det någon somrig emo/alternativ rock. Refrängen är magisk.

22
Borrowed Sparks – Are you listening
Här dök det upp något helt nytt som man aldrig hade hört tidigare. För den som gillar Brian Fallon och The Gaslight Anthem är Borrowed Sparks (Mike Bay) något att suga tag i. De släppte EP:n The prettiest one left under året och det är på den som Are you listening finns.

23
Bleachers – Chinatown
Bleachers
ger oss en soft låt i Chinatown och då ger Jack Antonoff oss allt från indie till alternativ rock i den ursköna låten som det doftar både 1980- och 1990-tal över. Dessutom har han med sig Bruce Springesteen på ett hörn …

24
Dave Hause – When it don’t come easy

Punkaren Dave Hause skickade ut dubbla EP:s under året: Patty och Paddy. Här tolkar han låtar av Patty Griffin och och Paddy Costello. Det kryllar av kanonlåtar, men den kanske bästa är When it don’t come easy.

25
Cold War Kids – Somewhere
Cold War Kids
brukar leverera bra grejer. Somewhere är dock mer än så. Det är en suverän indierocklåt och lycka till att sitta still när refrängen kickar i gång …

26
Mike Herrera – Quit your life

Under karantänen valde punkaren Mike Herrera att göra en akustisk platta – Moments like these: Texzas – med gamla låtar … och då blir det magi hela vägen. Quit your life sticker ändå ut en del.

27
Bon Jovi – Blood in the water
Bon Jovi
släppte albumet 2020 och även om det de släpper brukar vara bra så har de ändå inte lyckats få till några sådana där superlåtar som de skämde bort oss med för 30 år sedan. Nu gör det det för vilken ballad Blood in the water är!

28
Bruce Springsteen – If I was the priest
Bruce Springsteen
var tillbaka med The E Street Band när han gav oss albumet Letter to you. Då hade han bland annat grävt i arkivet med gamla låtar. En av dem är If I was the priest och det låter hur bra som helst när de nu äntligen spelade in den.

29
Green Day – Graffitia

Punk med Green Day fungerar alltid. Här låter det dock lite annorlunda … Hela plattan Father of all motherfuckers låter mer som en blandning av indierock och hårdrock än punkrock, men det fungerar och Graffitia är alldeles lysande.

30
The Headlines – Underdog

Det svenska punkbandet gav oss det finfina albumet Warpaint och det är på den som Underdog finns med. Det blir både drag och ett jävla gung.

31
AC/DC – Shot in the dark

Veteranhårdrockarna var tillbaka och de var tillbaka i gammal god klass. Det låter AC/DC liksom och gör det det så är det skitbra. Lite så enkelt är det. Shot in the dark är den bästa låten från albumet Power up.

32
Ozzy Osbourne – Under the graveyard

Mer hårdrock. Mer veteranhårdrock. Här är det Ozzy Osbourne som ger oss den ganska mörka Under the graveyard som finns med på albumet Ordinary man.

33
Mikey And His Uke – Bonzo goes to Bitburg

Bonzo goes to Bitburg gjordes av Ramones och låten, som finns med på albumet Animal boy, släpptes som singel 1985. Här är det Mikey And His Uke och hans vänner – Amy Gabba (Amy Gabba & The Almost Famous), Chris Cresswell (The Flatliners), Jesse Binova (The Interrupters), Justin Binova (The Interrupters), Karina Denike (NoFx, Dance Hall Crashers, The Cottontails, Red Room Orchestra), Mikey Hawdon (Fairmounts), Nikola Sarcevic (Millencolin) och Noodles (The Offspring) – som gör om den och vilken cover vi får!

34
Cheap Stuff – Ancient swords
Cheap Stuff
bjuder på lite småskitig punkrock. Lägg till fart och ett jävla gung så har du Ancient swords.

35
American Aquarium – The luckier you get

En låt från albumet Lamentations. Då blir det heartlandrock som blandas med americana och country. Det blir en skön feelgood-låt.

36
Biff Byford – Me and you
Biff Byford
är ingenting annat än en legendar inom hårdrock/metal. Han har funnits med i Saxon sedan starten och med dem har det blivit en jäkla massa bra plattor. Nu var det dock dags för honom att solodebutera med albumet School of hard knocks. Det är på den som Me and you finns. Det blir en akustisk ballad och ja, det låter förvånansvärt bra faktiskt.

37
Taylor Swift – Exile
Taylor Swift
var tillbaka med ny musik under 2020. Då gjorde hon inte bara en utan två (!) fina album. Det är extremt svårt att bara välja ut en låt med henne, men det får bli Exile där Taylor Swift samarbetar med Bon Iver. De bjuder på en fin pianoballad.

38
Thundermother – Free ourselves

Hårdrocksbandet Thundermother var tillbaka med en smäll för vilka låtar det finns med på Heat wave! Den som man har spelat mest och högst är AC/DC-doftande Free ourselves.

39
Elm Tree Circle – Violent Soho on the mood

Det är ganska soft och ett vansinnigt skönt gott gung. Det är mycket gitarrer och en refräng som biter sig fast. Violent Soho on the mood, som skrevs när Elm Tree Circle utforskade punkrockscenen i Melbourne under några månader, fastnar direkt och man undrar mest vad det är som har träffat en.

40
Greta Van Fleet – My way, soon

Det har gått två år sedan Greta Van Fleet släppte debutalbumet Anthem of the peaceful army. Här var det dock dags för lite ny musik från dem – den finfina singeln My way, soon. Det är retro-rock ’n’ roll med en härlig groove, sköna gitarriff och det är Josh Kiszkas speciella sångröst. Ja, det är liksom en Greta Van Fleet-låt när de låter som bäst.

41
Håkan Hellström – Tillsammans i mörker
Håkan Hellström
släppte nytt och bara titeln på låten Tillsammans i mörker gör att det på något sätt blir en anthem för det skit som 2020 stod för. En fantastisk låt signerad Håkan Hellström.

42
The Bouncing Souls – Simple man

Punkbandet The Bouncing Souls gav gamla låtar en ny kostym på albumet Volume 2. Simple man är en av de låtarna och då blir det en avskalad version som balanserar någonstans mellan punk och alternativ rock. Det låter grymt bra!

43
Robert Jon & The Wreck – Tired of drinking alone

Det är något med country och ”drinking songs”. Det går liksom hand i hand på något sätt. När Robert Jon & The Wreck ger oss Tired of drinking alone blir det dessutom lite southern rock-känsla.

44
Jesse Malin – Crawling back to you

2020 har varit ett år då artist efter artist har släppt covers. Här är an av de mest lyckade. Jesse Malins version av Tom Pettys Crawling back to you är så känslosam att man blir tårögd.

45
Hast – Alltid vi

Hast debuterade med Förlorarens hämnd och det är en punkplatta som är fullmatad med kanonlåtar. Alltid vi har dock blivit favoriten. Det är svensk punk med en bra melodi och en lika bra text.

46
Indochine & Christine And The Queens – 3sex

En låt som ”bara” fick fyra av fem i betyg. Några månader senare så är det direkt felaktigt för vilken låt Indochine och Christine And The Queens ger oss. Det franska new wave-bandet tar en av sina gamla låtar – 3e sexe – och gör om den totalt.

47
Jon Meadows – I’ll sail away

Den akustiska I’ll sail away borde vara en låt för alla som gillar OasisJon Meadows röst är dock annorlunda och då känns detta nästan som en blandning av Oasis och Nirvana.

48
Hurts – All I have to give
Hurts
släppte sin femte fullängdare: Faith. Och då var det brittiska synthbandet mörkare än någonsin. Vilken känsla det är i All I have to give. Tänk att försöka allt vad man kan, men att det kanske inte räcker till? Och dessutom veta att man inte kan göra något mer …

49
Miley Cyrus – Angels like you
Miley Cyrus
kan vara ojämn som artist. Ibland kan det bli kalasbra, ibland kan det bli direkt dåligt … men här smäller hon till och gör en av de absolut bästa som hon någonsin har gjort. Angels like you är en lugn rockballad signerad Miley Cyrus.

50
The Menzingers – Anna

2019 gjorde The Menzingers årets bästa platta, Hello exile. 2020 gjorde de en akustisk version av den, From exile. En av de låtarna som gör sig bäst i denna nya avskalade varianten är Anna.

51
Ulf Nilsson – Underdog
Ulf Nilsson
känns som en av Sveriges mest underskattade artister. Det är lite märkligt för om du låter musiken tala så säger det ingenting annat än att han tillhör det bättre vi har i rockväg i Sverige. Här ger han oss Underdog. Det är en låt om att aldrig ge upp. Det spelar ingen roll om man känner sig som en missanpassad person och man känner att man inte riktigt passar in i sin omgivning eller om man är nere för räkning av någon anledning. Det finns alltid en väg upp.

52
Machine Gun Kelly – Play this when I’m gone
Machine Gun Kelly
gav oss albumet Tickets to my downfall och det var kanske årets största överraskning. Han brukar ge oss rap/hip-hop, men nu blev det i stället poppunk! Pay this when I’m gone är en akustisk och känslosam låt.

53
Kurbitz – Mona Lisa

Så vad gör man om man har en del bra låtar som inte riktigt passar till det du sysslar med vanligtvis? Tja, Stefan Blomqvist valde att dra i gång sidoprojektet Kurbitz – och deras första singel blev Mona Lisa. Då blir det mer poprock än hur Black Paisley låter.

54
Erasure – Hey now (think I got a feeling)

Minns ni hur synthpopduon Erasure lät på 1980-talet? Med Hey now (think I got a feeling) är de tillbaka med det soundet. Nostalgi!

55
Nada Surf – So much love

Indierockbandet Nada Surf släppte en riktigt fin platta i Never not together och det är på den som So much love finns. Det är en feelgood-låt och något av det bästa som de någonsin har gjort. Vilket skönt gung!

56
Saturday’s Heroes – Turn up the music

Det är titelspåret från det svenska punkbandet platta. Det är melodiös punkrock som är rena godiset. Den börjar den soft i något mellantempo innan de ökar tempot och det blir en fet streetpunklåt. Det är skitsnyggt gjort och då är det bara att göra som de säger: Turn up the music!

57
Christian Kjellvander – About love and loving again

Titelspåret till Kjellvanders platta från 2020. Det är mörkt, men det är också skönt melankoliskt och då gör det ingenting att låten nästan är åtta minuter lång.

58
Dropkick Murphys – Smash shit up

Celticpunk/folkpunk/oi!-bandet Dropkick Murphys har levererat en jävla massa bra album genom åren. De gjorde det även på den här singeln 2020. På Smash shit up där de öser på som förr i tiden och de öser på med allt de har.

59
Furious Seasons – Figure it out

Figure it out finns med på The Furious Seasons sjunde platta: La Fonda. Det är personligt och känslosamt när de vandrar på den akustiska vägen.

60
Gathering Of Kings – Kiss from above

Gathering Of Kings gjorde en kanonplatta i Discovery och att bara välja en låt från den plattan … December var den första låten som man tänkte på, men nu har det svängt tillbaka till Kiss from above. Det är fantastisk AOR-låt. Det bjuds på ett gung som om det vore hämtat från en annan planet … Det är så soft och så skönt att man inte kan sluta lyssna. Melodin … när refrängen går i gång så brister man mest ut i ett stort brett flin!

61
Hyrda Knektar – Törnar, snår & ris

Detta är svensk punk som får dig att vilja dansa! Sedan Hyrda Knektar drog i gång har ambitionen för dem varit att leverera orgeldriven punkrock. Gissa om de gör det med Törnar, snår och ris?

62
En Svensk Tiger – Tro
En Svensk Tiger
ville hylla de som arbetar i den offentliga miljön. De ville hylla allt från sjuksköterskor till de som städar upp efter oss. Samtidigt ville de hylla fotbollslaget IFK Göteborg. De gör det med sin fantastiska beatpunk.

63
The White Buffalo – Problem solution

”Tell me what is wrong with your heart.” Det är en textrad från The White Buffalos låt Problem solution som finns med på hans nya platta On the widow’s talk. Det blir en ganska maffig outlaw country/americana-låt.

64
Alanis Morissette – Ablaze

Det har gått 25 år sedan Alanis Morissette släppte det magiska albumet Jagged litte pill. Sedan dess har man väntat på att hon ska lyckas göra något liknande. Med Such pretty forks in th road lyckades hon med det och den låt som skiner mest på albumet är Ablaze som är ett brev till Morissettes barn.

65
The Night Flight Orchestra – Divinyls

Fantastiska The Night Flight Orchestra släppte ny musik och som vanligt låter det makalöst bra. Divinyls är helt klart en av favoriterna och det här disco-rock ’n’ roll-soundet är beroendeframkallande!

66
Alkaline Trio – Smokestack

Alkaline Trio gav sin in på det akustiska spåret och deras rock/punk/emo gör sig hur bra som helst på detta sätt. Smokestack heter låten.

67
LANY – When you’re drunk
LANY
skickade ut sin tredje fullängdare, Mama’s boy, under året. De fortsätter med sitt speciella sound där de blandar allt från drömpop och indiepop till synthpop och alternativ rock. When you’re drunk är en ganska poppig sak.

68
Ismael – Små muskler
Ismael
skickade ut Doggerland som är en riktigt stark platta och det är på den som Små muskler finns. Det är rock som det doftar Thåström över.

69
The Sounds – Safe and sound
The Sounds
skickade ut en låt som kom att spelas sönder och samma under några månader. Safe and sound heter låten och det är en indierockpärla. Det här soundet … det är så catchigt och så mycket 1980-tal över det att det verkligen inte går att sitta still.

70
Jim Castro – Angels of Hollywood

2019 släppte Jim Castro den alldeles fantastiska singeln Änglarna på Södermalm. Här var han tillbaka med den i en helt ny tappning: Angels of Hollywood. Det är en helt omgjord Änglarna på Södermalm. Den går i ett långsammare tempo och det är en engelsk text. Fast det är samma grymma känsla och det låter hur bra som helst när Castro kör sin poprock.

71
Viktor Olsson – Elin
Viktor Olsson
är ett av framtidsnamnen inom svensk popmusik. Lite så känns det. Han leverar bra plattor och låtar nästan på löpande band. Elin tillhör det absolu bästa han har gjort.

72
The Smashing Pumpkins – The colour of love
The Smashing Pumpkins
var tillbaka med ny musik. Det verkar lite som om det blev en platta som delade på The Smashing Pumpkins-fansen i två läger. Det som gillade det nya soundet och det som inte gillade det. Här leker de både med elektroniska och pop-inslag i sin alternativ rock och det låter grymt bra. Inte minst så är The colour of love en höjdare.

73
Trevor Beld Jimenez – Get ready to fly

Amerikanen Trevor Beld Jimenez släppte sin soloplatta och där finns det en jäkla massa lysande låtar. Get ready to fly är den bästa och detta är något för den som gillar Tom Petty.

74
Amy Macdonald – The Hudson

Skotskan Amy Macdonald har gjort fantastisk alternativ rockmusik ända sedan hon släppte Mr. Rock & Roll och This is the life för 13 år sedan. The Hudson låter lika bra som de låtarna och det säger inte lite.

75
New Order – Be a rebel
New Order
var tillbaka med en ny singel: Be a rebel – och det är smått sjukt hur bra det låter! Det är rena nostalgitrippen för det känns verkligen som ett klassiskt New Order-sound med en modern touch. Det känns också som om New Order har petat in lite Pet Shop Boys-känsla i låten …

76
The Sensitives – Pissed

Svenska The Sensitives bjuder ta mig tusan alltid på bra album. De gjorde det återigen med Punch och det är på den som Pissed finns med på. Den bjuder på ett sjuhelsikes gung samtidigt som det känns lite ilsket. Det är helt enkelt brutalt bra blandrasjycke-punk.

77
The Bombpops – Sad to me

Här blir det skatepunk och poppunk med The Bombpops. Det är Sad to me som lyfter hela plattan Death in Venice Beach. Det är ett gung från en annan planet, det är ett sjukt skönt gitarrsound och till det får man en poppig refräng.

78
Dolorifics – When you’re not here with me
Dolorifics
albumdebuterade med Welcome to Dolograd och det svenska indierockbandet levererade ett album att minnas. Här finns den känslosamma When you’re not here with me. Den är ganska soft och Dolorifics sjunger ”I don’t wanna be there when you come down // I’m not alright // No, not this time” och sedan kickar det där gitarrsoundet in och man är helsåld. Makalöst!

79
Blaqk Audio – A distant light

Blaqk Audio har öst ut musik under året. Det har varit singlar och EP:s och till slugt summerades allting med albumet Beneath the black palms där A distant light finns med. Gillar du synthmusik så kolla upp detta om du har missat dem.

80
Lowdown Drifters – Headstone

Headstone blev Lowdown Drifters femte singelsläpp under 2020 – och det låter alldeles fantastiskt bra! Det är soft och skön modern country och när man dessutom får höra John Cannon sjunga ”When it comes to doing wrong // Oh, I’ve done so ringht” så spricker man upp i ett leende.

81
Michael Malarky – Pale blue heart
Michael Malarkey
är tydligen mest känd för att vara med i tv-serien The vampire diaries. Han är dock en duktig musiker också – och i januari släppte har albumet Graveracer och det är här som Pale blue heart finns. Det blir någon mörk alternativ rock/post-punk.

82
Stagman – Tar vad vi kan få

Här blir det rock på svenska. En av plattan Kejsarens nya kläder absolut starkaste låtar går i ett långsammare tempo. Det är den vemodiga Tar vad vi kan få. Det är vemod med en stor refräng när Stagman gör en riktigt bra låt.

83
Old Kerry McKee – I’ve been building
Old Kerry McKee
som blandar genrer som country, blues, americana och punk till sin egen grej – och det låter skitbra! På I’ve been building blir det lite mjukare och lite enklare alternativ rock med countryinfluenser.

84
Elder Brother – Halloween

Bandmedlemmarna i Elder Brother kopplas i vanliga fall samman med punkrock, men här gör Kevin Gayer (The Story So Far), Dan Rose (Daybreakers) och de andra något helt annat. Här blir det någon alternativ rock/indierock ochd et låter hur skönt som helst.

85
H.E.A.T – Dangerous ground
H.E.A.T
släppte en kanonplatta – H.E.A.T II – under året och det är där denna hårdrockslåt finns. H.E.A.T bjuder på ett grymt melodiskt hårdrocks-sound.

86
Tåget Till Wroclaw – Hjärngrepp
Tåget Till Wroclaw
är inte direkt något band som kastar ur sig låtar, men när de väl släpper något så är det väl mest … wow! Så är det även med Hjärngrepp. Det här svenska rockbandet borde ta mig tusan ge oss en fullängdare snarast!

87
Supersuckers – Die alone

Play that rock ’n’ roll är en riktigt vass rockplatta. Die alone är en suverän låt. Det är Supersuckers med sin skitiga rock ’n’ roll som blandas med punk. Mer behövs inte.

88
Black Stone Cherry – In love with the pain
Black Stone Cherry
bjuder ofta på bra rockplattor och på The human condition finns låten In love with the pain som bjuder på en sjuhelsikes gung. I låten finns dessutom en del southern rock- och countryvibbar. Lägg till en makalös refräng och Black Stone Cherry är hemma.

89
Prins Svart – Här finns bara jag

Hur skulle Håkan ”Nordman” Hemlin låta om han gjorde hårdrock? 2020 var året vi fick svar på det. Det var då han tog över mikrofonen när Prins Svart släppte Här finns bara jag.

90
Circa Waves – Hope there’s a heaven

Indierockbandet Circa Waves släppte en dubbelpatta: Sad happy. Det är precis som titeln säger ett album med två ansikten. Hope there’s a heaven tar del på den andra delen och här bjuds det på ett synthigt sound och en mäktig refräng.

91
The Cadillac Three – Dirt road nights

Mer country. Mer lättlysnad country som tar med dig på en runda längs vägen. The Cadillac Three gör det bålskönt och Dirt road nights är verkligen en bilåkarlåt.

92
Johanna Bakke – Jag vill bara sluta sakna dig
Johanna Bakke
känns som en textnörd – på ett fint sätt. När hon släppte sin debutplatta så var det speciellt en poplåt som fastnade stenhårt: Jag vill bara sluta sakna dig.

93
Rob Moratti – Where do we go from here

Melodiös hårdrock och AOR. Rob Moratti är mästerlig när det kommer till att göra sådana låtar och här är en som går i ett långsammare tempo: Where do we go from here.

94
Marcus King – One day she’s here
Marcus King
testade på att göra en soloplatta, El Dorado, och den amerikanske sångaren och gitarristen gör det hur bra som helst. På One day she’s here blir det rock, blues och soul.

95
Jonas Lundqvist – Vinnarliv

Svensk indiepop med Jonas Lundqvist brukar alltid betyda lite finurliga texter och ett skönt sound. Så blir det även med Vinnarliv.

96
Butch Walker – Gridlock
Butch Walker
gjorde en konceptplatta – American love story – som han inte ens var säker på att han skulle få ut, men det gick väl och tack och lov för det. Gridlock är en soft rocklåt som man inte vill missa.

97
Desertörerna – Andra sidan stan

Denna gång låter Desertörerna mer brittiskt än svenskt. Ja, Andra sidan stan låter helt klart mycket The Clash och det låter alldeles fantastiskt bra!
Det är lika mycket gung som det är slamrigt. Basen, trummorna, gitarren … det är så fett att man liksom bara måste höja volymen till max och gärna lite till …

98
Dirty Shirley – Here comes the king

Det känns väl lite som om det inte passerar ett år utan att det dyker upp ett nytt Frontiers-projekt … denna gång var det Dirty Shirley. På Here comes the king bjuder de på ett fett melodiskt hårdrockssound som gör att man börja tänka på Dio

99
Seaway – Mrs. David

Det kanadensiska bandet Seaway släppte nytt och de smällde till med en riktigt vass punk/emo/rock-platta då de släppte Vibe. Det är på den som Mrs. David finns – och då går det mer åt indiehållet samtidigt som det doftar sommar över allting.

100
Acceptance – Release & let go

Alternativ rock kan vara alldeles lysnade. Det är det med Acceptance och de gav oss den magiska låten Release & let go under 2020.

101
Markus Berjlund – Hett, hett, hett

Mer svensk musik på listan. Här är det Markus Berjlund som ger oss en härlig poplåt i Hett, hett, hett.

102
American Mile – The longest road

Detta är klassisk amerikansk rock/southern rock med American Mile. Lägg till en bilåkar-känsla i The longest road och man är redo att sätta sig och dra i väg en runda, utan någon destination, med bilen.

103
Lazy Queen – Throwaway

Throwaway är en sådan där låt som nästan tar andan ur dig. Det är indierock med punkvibbar samtidigt som man får en retrokänsla – och man tänker väl närmast på ett tidigt The Alarm. Fast detta är Lazy Queen och ingenting annat.

104
Dödskällan – Av hatet & mörkret
Dödskällans
andra singel, Av hatet & mörkret, är mörk svensk punk. Fast något annat hade man väl knappast väntat sig med den titeln … men det är samtidigt melodiöst och ett härligt driv i låten.

105
Coheed And Cambria Featuring Rick Springfield – Jessie’s girl

1981 hade Rick Springfield en hit med Jessie’s girl. 2020 kom uppföljaren till den. Fast det är Coheed And Carmbria som gör den med lite hjälp av Springfield … De bjuder på en ruskigt skön poprocklåt – och det låter inte alls som det brukar göra när Coheed And Cambria släpper ny musik – som det doftar 1980-tal över.

106
Lawrence Arms – Last, last words

Det är en låt som finns med på albumet Skeleton coast. Och här bjuder punkbandet Lawrence Arms på såväl punk som alternativ rock i en hräligt melodiös låt.

107
The Elite – You are the fool

The Elite gav oss EP:n Reason for my sin där det finns fyra snabba, kompromisslösa och arga punklåtar. Den bästa av låtarna är You are the fool.

108
Paddy Murphy – Just one drink

Kom! Kom och dansa och skåla med Paddy Murphy! Ja, det är känslan man får när man drar i gång Just one drink med det celticpunkbandet. Ibland behövs det inte mer än så.

109
Stardust – 2nd hand love

Ett melodiöst hårdrockband från Ungern som levererar som tusan! De gav oss debutalbumet Highway to heartbreak och det är på den som pärlan 2nd hand love finns med. Det är klassisk AOR med sköna melodier, härliga gitarrriff, keybordslingor, bra sång och en catchig refräng.

110
One Desire – Godsent exstasy

Melodiös hårdrock från One Desire. Det känns liksom stensäkert att det blir bra när de släpper något. Denna låt sticker ut lite extra på albumet Midnight empire.

111
Territories – Quit this city
Territories
var i gång ordentligt under året och det blev såväl ett EP-släppt som ett släpp av en fullängdare. Quit this city är hämtad från EP:n When the day is done och då bjuder de på såväl alternativ rock som punk. Missta er dock inte. Territories är punk.

112
Jesper Binzer – Premonition
D-A-D
-medlemmen gjorde en ny soloplatta och då vet vi att det blir rock ’n’ roll. Premonition är dessutom en låt som det doftar väldigt mycket D-A-D över – och på något sätt är det en kvalitetsstämpel. Låten går dessutom i något mellantempo vilket D-A-D och Binzer är mästerliga på att hantera.

113
Stan Bush – The 80’s
Stan Bush
tar oss tillbaka till 1980-talet med sin låt The 80′s. Det är en AOR-låt som verkligen låter som om den är kvar i en gången tid – och det låter så bra att man inte kan sitta still.

114
The Strokes – Bad decisions

The new abnormal är den bästa The Strokes-plattan sedan debuten Is this is för 19 år sedan och det finns en del låtar som skiner lite extra. Bad decisions är helt kalrt en av dem. Det är en indirockpärla som skickar ut vibbar från såväl The Killers som Stereophonics.

115
Dynazty – Heartless madness
Dynazty
skickade ut en finfin platta där den ultracatchiga Heartless madness finns med. Det är så catchig hårdrock att det nästan känns som någon schlagermetal …

116
Bad Radiator – Coming home
Bad Radaiator
ger oss mjukrock, melodiös rock och AOR som det doftar 1980-tal över på albumet BR V. Och det är även så Coming home låter. Det är sjukt skön låt som gör sig när natten närmar sig.

117
Tokyo Motor Fist – Youngblood
Tokyo Motor Fist
gav oss sin debutplatta 2017 och nu var det dags för uppföljaren. Och för den som gillar melodiös hårdrock/AOR är det bara till att höja volymen och dra i gång Youngblood. Det är lika somrigt som catchigt.

118
Faith & Scars – The long way home
Faith & Scars
låter modernt, men samtidigt råder det knappast något tvekan om att de har ordentliga influenser från 1990- och 2000-talets rockmusik. Lägg dessutom till en klassisk och southern rock-känsla och du har det här gänget och deras låt The long way home.

119
Daryl Braithwaite – Love songs

Mannen bakom en av de bästa sommarlåtarna som någonsin har gjorts – One summer – kan fortfarande göra bra låtar. Här är det poprock och en riktigt skön sommarlåt i Love songs.

120
Khymera – After all this time

Mer melodiös hårdrock/AOR och nu är det från Khymera. Här blir det en urskön låt i After all this time.

121
Vice Squad – When you were 17
Vice Squad
har levererat sylvass punkrock med attityd sedan 1981. 2020 släppte de albumet Battle of Britain och på den finns When you were 17.

122
Palace – Eleonora

Palace (Michael Palace) släppte albumet Rock and roll radio och när han släpper sina album brukar det handla om AOR som det doftar 1980-tal över – och det gör det även här. Eleonara är en ruggut skön AOR-låt med en refräng som fastnar direkt. Makalöst, vilken låt!

123
Revolution Saints – Talk to me
Revolution Saints
ger oss melodisk hårdrock. Det är hårdrock som det doftar både 1980- och 1990-tal över.

124
Roachford – High on love
Roachford
skickade ut en av sina bästa plattor någonsin när han gav oss Twice in a lifetime. Det är en härlig feelgood-platta – och High on love skickar ut precis den känslan. R&B kan vara alldeles lysande ibland.

125
Pretenders – You can’t hurt a fool

Klassiska Pretenders levererar fortfarande. Här gör de det med en vacker ballad.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Årets 70 bästa album 2020

Nästa inlägg

Noel Gallagher's High Flying Birds ger oss hopp

Senaste om Krönikor