Levellers gör sin bästa platta på många år

1990 släppte Levellers debutplattan A weapon called love.

30 år senare släpper de sin tolfte studioplatta – och de låter fortfarande himla bra.

4/5

Artist:
LEVELLERS
Albumtitel:
PEACE
År:
2020
Genre:
FOLK, ROCK
Skivbolag:
ON THE FIDDLE RECORDINGS

Levellers bildades i Brighton 1988 och redan med debutplattan gjorde bandet succé. Ja, Levellers var riktigt heta under början av 1990-talet där de också var ett av huvudakterna på Glastonbury Festival 1994.

 • A weapon called the word (1990)
 • Levelling the land (1991)
 • Levellers (1993)
 • Zeitgeist (1995)
 • Mouth to mouth (1997)
 • Hello pig (2000)
 • Green blade rising (2002)
 • Truth and lies (2005)
 • Letters from the underground (2008)
 • Static on the airwaves (2012)
 • We the collective (2018)
 • Peace (2020)

Själv var man stenfast i det här gänget under många år, men intresset svalnade och jag får väl erkänna att jag mer eller mindre hade glömt bort dem och jag missade även att de gjorde albumet We the collective 2018.

Nu dök de dock upp igen med elva nya låtar och albumet Peace.

 1. Food roof family
 2. Generation fear
 3. Four boys lost
 4. Burning hate like fire
 5. Born that way
 6. Our new day
 7. Calling out
 8. Ghosts in the water
 9. The men who would be king
 10. Albion & Phoenix
 11. Our future

Det blir ett kärt återseende och man inser snabbt varför man fastnade för det här bandet en gång i tiden. Levellers bjuder fortfarande på folkrock med en del celtic-influenser.

Och de kickar i gång Peace med det bästa de har med sig denna gång: Food roof family som både bjuder på ett skönt gung och en fantastisk sjunga med-refräng. Det är den bästa låten, som både har energi och någon punkkänsla, som man har hört från Levellers på många år …

Have you ever, ever stopped
The voices that you’ve never heard before?
And won’t we ever, ever stop
Won’t we ever stop to learn

Levellers

Men Levellers har med sig mycket mer än så denna gång. Det blir en stark platta som kommer att gå varm här hemma i sommarhettan. Generation fear är en annan av höjdarna. Här blir det en text både om hur planeten förstörs och om och fake news … fast vill du hellre ha fotstampsgung och violin så är det Our new day som du ska dra i gång.

En låt till måste nämnas och det blir mer rock ’n’ roll när Levellers fyrar av The men who would be king. Efter ett par lyssningar av albumet – där man dessutom har fastnat lite extra vid Albion & Phoenix – så minns man varför man en gång i tiden lyssnade på detta gäng. De är helt enkelt så jävla bra!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Jet Jaguar - heavy metal från Mexiko

Nästa inlägg

Allt ljus på Prins Svart