Magnus Karlsson bjuder in sylvassa artister

Vad har Ronnie Romero, Dino Jelusick och Renan Zonta gemensamt förutom att de är vassa sångare?

Jo, de finns alla med på Magnus Karlsson’s Free Falls nya album We are the night.

4/5

Artist:
MAGNUS KARLSSON’S FREE FALL
Albumtitel:
WE ARE THE NIGHT
År:
2020
Genre:
METAL, HÅRDROCK
Skivbolag:
FRONTIERS MUSIC S.R.L.

Magnus Karlsson (Primal Fear) har haft ett finger med i spelet till en jäkla massa produktioner som kommer från Frontiers Music s.r.l. Allen/Lande, Allen/Olzon, Starbreaker, Bob Catley, och Kiske/Somerville är några av dem. Sedan finns han ju också med i The Ferrymen tillsammans med Ronnie Romero (Rainbow, CoreLeoni) och Mike Terrana.

2013 drog han i gång sitt Free Fall-projekt och för någon vecka sedan släpptes det en ny platta.

 1. Hold your fire
 2. Kingdom falls
 3. We are the night
 4. Queen of fire
 5. Dreams and scars
 6. All the way to the stars
 7. One by one
 8. Under the black star
 9. Temples and towers
 10. Don’t walk away
 11. On my way back to earth (Instrumental)
 12. Far from over

Att Magnus Karlsson kan snickra ihop bra låtar vet vi sedan gammalt. Nu blir man mest nyfiken på vilka gästsångare han har med och så fort man ser att Ronnie Romero är en av dem så vet man att det kommer att finnas några guldkorn.

Det är väl självklart att det blir både ganska tungt och ett sylvasst gitarrlirande i låt efter låt – det är ju lite det som är Karlssons signum.

Plattan inleds med den mäktiga Hold your fire och det är Dino Jelusick (Dirty Shirley, Animal Drive) som tar hand om sången.

Sedan är det dags för ett nytt namn att presentera sig. Det är mexikanen Renon Zonta (Electric Mob) som ta hand om sången på Kingdom falls. Det är en ruggigt melodiös låt där trumbankadet och keyboardslingorna är lika härliga att höra som refrängen.

Karlsson tar själv hand om sången på We are the night och det blir återigen en ganska mäktig och tung sak. Karlsson visar att han egentligen inte behöver ha någon hjälp alls med sången. Han fixar det hur bra som helst på egen hand.

Fast Queen of fire sticker ut. Den sticker ut eftersom det är den enda låten där det är en kvinnlig sångare. Det är Battle Beasts Noora Louhimo som ser till att det lyfter lite extra. Vilken röst den damen ligger inne med alltså! Och Karlsson ser verkligen till så att den får ta plats.

Det är verkligen en vass platta som Magnus Karlsson’s Free Fall har här. Och då han man ännu inte ens fått höra någon låt från Ronnie Romero … men på sjundespåret One by one dyker han upp och visst är det så bra som man hade hoppats på. Karlsson och Romero är en gyllene kombination. Det bra är så.

Fast det är ingen låt som inte håller måttet utan det är en stark platta från början till slut med flera toppar och då måste ytterligare en låt nämnas. Temples and towers med Tony Martin bakom mikrofonen. Det är tungt och snabbt. Det är metal med en progressiv känsla med Magnus Karlsson’s Free Fall.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Änglarna på Södermalm blir Angels of Hollywood

Nästa inlägg

Här kommer en ny platta från Bad Touch