Markus Berjlund var en trevlig överraskning

Om Lars Winnerbäck hade haft en bror som gjorde musik … hur hade det kunnat låta?

Tja, kanske som Markus Berjlund gör på den nya plattan Om allting går åt helvete så ska du inte följa med …

4/5

Artist:
MARKUS BERJLUND
Albumtitel:
OM ALLTING GÅR ÅT HELVETE SÅ SKA DU INTE FÖLJA MED
År:
2020
Genre:
ROCK
Skivbolag:
COMEDIA, VISKNINGAR OCH VRÅL

Markus Berjlund började skriva egna låtar någon gång under 1980-talet och han har funnits med flera olika band plus att han grundade skivbolaget Viskningar och vrål 2005.

Berjlund har även hunnit med att släppa flera soloplattor och den senaste är Om allting går åt helvete så ska du inte följa med.

  1. Tusen år
  2. Hett, hett, hett
  3. Vit fjäder
  4. Min prins och jag
  5. En dag utan planer
  6. Samma stjärna
  7. Du vet ingenting om mig
  8. Strimma skär

Det är nästan lite pinsamt att berätta det … men detta är första gången som jag hör Markus Berjlund. På något sätt har hans tidigare album smitit förbi.

Då blev det en desto gladare överraskning när hans senaste platta trillade rakt ner i famnen på mig. För det är en samling med riktigt sköna låtar som Berjlund bjuder på. Det är soft svensk rock som inte låter alls olikt Lars Winnerbäck – så gillar du det han har gjort är det bara till att suga åt dig det här så fort det går.

Men en albumtitel som Om allting går åt helvete så ska du inte följa med och med tanke på att det släpps mitt under covid-19-pandemin så känns det väl knappast som ett glatt album.

Jag bestämde mig för att döpa albumet till Om allting går åt helvete så ska du inte följa med långt innan coronaviruset började härja, men långt efter insikten om de mycket större hot som människan har att handskas med.

Markus Berjlund

Men allt är inte svart för Berjlund. Det är inte ens nästan så …

Det är ett himla bra album. Det är välgjort med snygga arrangemang. Här finns även en del stråkar, lite blås och en orgel som lyfter låt efter låt. Det finns till och med fågelsång i någon låt.

Daniel Lindbolm är mannen som har producerat albumet och Berjlund öser beröm över sin vapenslagare: ”Jag är mycket tacksam! Utan honom hade jag inte varit mer än en dålig trubadur.” Det är dock texterna som man fastnar för när man lyssnar på Om allting går åt helvete så ska du inte följa med.

Textmässigt så har det här varit mitt svåraste album. Jag har varit instängd i mig själv. Och kämpat för att ta mig ut. Jag är en glad jävel, men ständigt orolig. Jag älskar att dansa, men snubblar lätt. Jag vill inte höra nyheterna, men lägger fram tidningen till barnen varje morgon. Jag har svårt för nostalgi, men fruktar framtiden. Och jag tror att många känner igen sig i allt det där och i de här texterna. I glädje och sorgen. I fruktan och oro. I ”nä-men-så-fan-heller”-besvärjelsen: Om allting går åt helvete så ska du inte följa med.

Markus Berjlund

Topp tre? Hett, hett, hett, Vit fjäder och Min prins och jag.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

I stället för turné - en ny EP med Alkaline Trio

Nästa inlägg

Nu är det inte längre poppunk från Boston Manor