The Awesome Welles ger oss något alldeles extra

I november 2019 släppte The Awesome Welles albumet River’s edge – och det är något alldeles extra.

Det här danska bandet bjuder på alternativ rock som låter grymt bra.

4/5

Artist:
THE AWESOME WELLES
Album:
RIVER’S EDGE
År:
2019
Genre:
ROCK, ALTERNATIVE
Skivbolag:
WE ARE SUBURBAN

Det var i augusti 2014 som The Awesome Welles skickade ut sin självbetitlade debutplatta och i dansk press togs den emot med öppna armar och beskrevs lite som hoppet för dansk rock – det kan dock kännas väldigt överdrivet för det finns mycket bra musik som kommer från andra sidan bron – och det var ett band som hade potential att slå igenom internationellt.

De turnerade i Europa och bjöd bland annat på en numera legendarisk spelning på Roskilde-festivalen. Men sedan blev det tyst runt The Awesome Welles. Det blev tyst länge.

Under 2019 var de dock tillbaka – och de var tillbaka lika bra som när de försvann. De var tillbaka med plattan River’s edge.

  1. River’s edge
  2. Is it too late (Change your mind)
  3. Under your wings
  4. Any day now
  5. Sleeping on the edge of town
  6. Oceans
  7. Kinder (Wish it was)
  8. Coming home
  9. Daddy don’t go

Ah, det här är nio jäkligt bra alternativa rock/indierock-låtar. Det känns hur fräscht som helst och Köpenhamnsbandet skickar ut en del vibbar från band som Rival Kings, Kensington, Kings Of Leon och R.E.M. Bara det där gör att man drömmer om en kanonplatta.

Fast man behöver inte drömma. River’s edge är en kanonplatta.

Allting börjar med titelspåret. Det är ett piano, sång och något drömlikt sound i bakgrunden. Sedan smäller det till och man får mest en aha-känsla.

När sedan Is it too late (Change your mind) drar i gång, där det är lite mer av allt rent ljudmässigt, så växer The Awesome Welles ett snäpp till. Det är en grym låt! Det blir liksom inte sämre med Under your wings heller … Om de två låtarna låter en del R.E.M. så låter Any day now mer Kings Of Leon.

Sleeping on the edge of town, Kinder (Wish it was) och Coming home är andra låtar som man snabbt fastnar i. Man vill liksom inte släppa taget om varken dem eller den här plattan.

Topp tre? Is it too late (Change your mind), Under your wings och Sleeping on the edge of town.

The Awesome Welles
Adam Allen (sång, gitarr)
Jakob Løkkegaard Friese (gitarr, sång, keyboard)
Jeppe Bremann (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Peter Perrett - Humanworld
Föregående inlägg

Lite mer av allt från Peter Perrett på Humanworld

Nästa inlägg

Opolerad och energisk punk med Psychopunch