The Kooks låter bättre än någonsin

The Kooks har skickat ut sin sköna indierock/indiepop sedan 2006 då de slog igenom med sitt debutalbum Inside in/Inside out.

Tolv år senare är det dags för The Kooks femte fullängdare – och jag vet inte om de någonsin har låtit bättre.

4/5

Artist:
THE KOOKS
Albumtitel:
LET’S GO SUNSHINE
År:
2018
Genre:
INDIE
Skivbolag:
LONELY CAT, AWAL RECORDINGS LTD.

The Kooks bildades 2004 i Brighton. Line-upen har varierat en del genom åren, men numera är det Luke Pritchard (sång, gitarr), Peter Denton (bas), Hugh Harris (gitarr) och Alexis Nunez (trummor) som bildar bandet.

Så här ser deras diskografi ut:

 • Inside in/Inside out (2006)
 • Konk (2008)
 • Junk of the heart (2011)
 • Listen (2014)
 • Let’s go sunshine (2018)

Och på deras senaste platta snålar de verkligen inte. Brightongänget, som slog igenom ungefär samtidigt som band som Arctic Monkeys och The Libertines, ger oss 15 spår!

 1. Intro
 2. Kids
 3. All the time
 4. Believe
 5. Fractured and dazed
 6. Chicken bone
 7. Four leaf clover
 8. Tesco disco
 9. Honey bee
 10. Initials for Gainsbourg
 11. Pamela
 12. Picture frame
 13. Swing low
 14. Weight of the world
 15. No pressure

The Kooks ger oss indierock/indiepop/gitarrpop där de har influenser från 1960-talets brittiska musik, men man kan också höra lite senare sound som punk och britpop i det här. De gör helt enkelt lite vad de känner för.

Så här säger Luke Pritchard, i ett pressutskick, om plattan:

Jag befann mig på en mörk plats när jag började skriva den här skivan och jag hade väldigt ont i hjärtat, för att sedan bli kär i mitten av albumet och det speglar texterna. Från Fractured and dazed till No pressure. Det kommer att bli vårt mest spännande album och det borde få dig att dansa.

Det här är till stora delar en feel good-platta. Det är en platta som är fullmatad med låtar som får dig på bra humör och hade man haft lite bättre koll på höfterna så hade det säkert kunnat bli ett danssteg också. Nu får man dock nöja sig med att sitta i soffan, eller på en stol i baren, och bara suga åt sig det här.

Här finns också lite mörkare låtar så man får liksom lite av allting. Och när man summerar de här låtarna så är Let’s go sunshine det bästa albumet som The Kooks har gjort så här långt.

Bästa låtarna? All the time, Pamela, Four leaf clover, No pressure och Honey bee.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Junkyard Drive har ännu mer att komma med

Nästa inlägg

Bum, bum - vilken jäkla skön comeback!

Senaste om The Kooks