Dalaplan firar tio år med ett nytt EP-släpp

Den 22 september firar Dalaplan tio år som band.

Och det är klart att det ska firas.

Dalaplan gör det med ett nytt EP-släpp.

4/5

Artist:
DALAPLAN
Album:
GENI & IDIOT (EP)
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
DALAPLAN

Rock/powerpop-bandet Dalaplan har tio fina år att blicka tillbaka på. Om man ser till diskografin är finns det sjukt mycket bra grejer där. Inte minst så är deras platta Du går aldrig ensam, som släpptes under början av 2019, en riktigt vass platta.

Det var under 2010 som Dalaplan släppte sin självbetitlade debut-EP och sedan har det rullat på med ny musik. Förutom en del EP:s så har de släppt fyra fullängdare:

  • Dalaplan (2013)
  • Plikt och elände (2014)
  • Det blir inte bättre än så här (2016)
  • Du går aldrig ensam (2019)

När det är dags att fira tio år väljer säkert många band att summera vad de har gjort tidigare – vilket alla gånger hade fungerat kalasbra också för detta bandet.

Fast Dalaplan är inte som alla andra. De ger oss i ställer en fyraspårs-EP.

  1. Geni & idiot
  2. För sent
  3. Krets
  4. Du går aldrig ensam (akustisk version)

När Dalaplan släpper en låt som heter Geni & idiot så vet man att det kommer att bli bra. Det är bara så. När låten sedan går i gång lite soft och med ett munspel innan Niklas Svensson börjar sjunga på skånska så visar det sig att man hade rätt.

Det är en lysande låt! Vilken känsla det är i den här låten som lutar över lite år americanahållet.

Så här säger sångaren och låtskrivaren Niklas Svensson om den:

– Det är sällan jag pratar om mina texter faktiskt. Jag brukar låta lyssnaren få ”tolkningsföreträde”, men rent musikaliskt var den spännande att skriva och spela in. Vi ville dra ner tempot så mycket det gick och försöka skapa mycket luft i produktionen. En del som har hört den gör genast kopplingen till Neil Young. Det kan jag förstå, men faktum är att jag har lånat från Robyn

Av alla ord jag skrev till dig
Finns ett och annat som står för sig
Resten är säkert förtal, en massa bullshit om att jag hade inget val
Och alla har en plan innan det skiter sig, men inte jag

Det blir mer drag i försent och det är det där Dalaplan som man en gång lärde känna. Det är mer powerpop och ett bra ös. Det är dock den enda låten som det är fart i denna gång. Krets är även den softare och mer känslosam.

Den blir dock ännu mer känslosamt när Dalaplan ger oss en akustisk låt av Du går aldrig ensam. Den här texten och den här känslan. Alltså, den här avskalade versionen är helt enkelt makalöst bra.

Plattan släpptes i dag den 13 september och Dalaplan kommer att fira sin tioårsdag lördagen den 21 september på Folk & rock i Malmö tillsammans med Diamond Dogs.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nästa kapitel med The Defiants är här

Nästa inlägg

En urstark platta av Robert Pehrsson's Humbucker

Senaste om Dalaplan