En Svensk Tiger - Gbg Noir

Tio år senare – En Svensk Tiger släpper Gbg noir

Det har gått tio år sedan En Svensk Tiger släppte debutalbumet Versace style.

När de nu släpper uppföljaren lär knappast fansen känna igen sig.

Gbg noir låter helt annorlunda och punken har bytts ut mot något annat …

4/5

Artist:
EN SVENSK TIGER
Album:
GBG NOIR
År:
2019
Genre:
PUNK, ROCK
Skivbolag:
EST 97

Efter några intensiva år för En Svensk Tiger tystnade musik under sex år. Den gjorde det utåt sett, men bandet arbetade med att få fram ett nytt sound.

I ett pressutskick säger sångaren Pär Larsson så här om det:

Vi ville utveckla vår musik. Robyns beats i ett högre tempo blandat med skitiga gitarrer och samhällskritiska texter var vår utgångspunkt. Vår producent Ulf ”Rockis” Ivarsson sa till oss att åka hem till Göteborg och lyssna på Saul Williams Niggy Tardust-skiva. Det var hans utgångspunkt. När vi hade kommit till Hallsberg fattade vi grejen.

En Svensk Tiger Foto Anders Nicander
En Svensk Tiger släpper en ny platta. Foto: Anders Nicander
 1. De 2,8 procenten
 2. Psykbrytet
 3. Skuggor i blåljus
 4. Kronor & öden
 5. Västgöta Ljung
 6. Gbg noir
 7. Svegregationen
 8. Radiovåg
 9. Generation Y
 10. Femfemman

Vi har redan fått två smakprov på det nya En Svensk Tiger. Det är singlarna Skuggor i blåljus och Radiovåg. På den förstnämnda finns dessutom Idde Schultz (The Crunch) med och hjälper till med sången.

Och det där fungerar hur bra som helst. En Svensk Tigers beatpunk och Shultz röst är en fullträff – och det är också plattans bästa låt. Det är en låt som porträtterar ett maktövergrepp en kall vinternatt i Uppsala.

Radiovåg är mer ska. Det är påminner en del om The Specials och låten handlar om övervakning och En Svensk Tigers polare S i Västra Frölunda.

Redan med de här låtarna så är En Svensk Tiger väldigt långt bort från sitt originalsound. Den svenska punken har blivit till modern svensk rock. Tro nu inte att En Svensk Tiger gör det som andra band. De går sin egen väg och har en politisk ådra i sin musik.

https://rockfarbror.se/2019/05/04/78-punken-ar-gjord-och-den-kan-aldrig-goras-om/

Gbg noir inspirerades av 40-talets noirfilmer. En försupen privatdetektiv går från en ljusskygg bar en regnig natt och en voice over berättar detektivens tankar till vemodig jazz. Vi kunde relatera till allt förutom det där med att lösa mordet. Skivan bär en del mörker, men inte uteslutande och det finns alltid en subtil humor i en noirfilm.

Platan inleds med De 2,8 procenten där Pär Larsson till en början snackar sig fram till ett skönt sound innan det blir något åt hiphop-hållet. Vid den första lyssningen sitter man mest som ett frågetecken och undrar hur det kunde bli så fel?

Tigrarna är ändå Tigrarna så man kan liksom inte kasta in handduken efter en lyssning. Och efter att ha lyssnat på plattan några varv så fungerar det här också.

Ja, det fungerar väldigt bra till och med!

Det blir mer fart med Psykbrytet och då vrider man också upp volymen en del. När man sedan får Skuggor i blåljus så sitter man nöjd. Det här nya En Svensk Tiger är ju väldigt bra det också!

Med Kronor & öden får man en del Imperiet-vibbar medan Västgöta Ljung lutar över mot vishållet. I Gbg noir snackas det återigen. Man blir onekligen nyfiken på det, men det är låtar som Svegregationen man vill ha. Det är fart och ett skönt gung.

Annars finns två av de bästa låtarna på slutet av albumet: Generation Y och Femfemman. Det är drag och lite mer punk över det hela.

Topp tre? Skuggor i blåljus, Generation Y och Femfemman.

Det är också dags för En Svensk Tiger att ge sig ut på vägarna igen. De har två spelningar bokade:

 • 23 maj: Scalateatern, Stockholm.
 • 25 maj: Sticky Fingers, Göteborg.

En Svensk Tiger
Pär Larsson (gitarr, sång)
Robert Lindahl (trummor)
Markus Magnusson (bas)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Kiefer Sutherland - Reckless & Me
Föregående inlägg

Kiefer Sutherland släpper ny countryplatta

Prins Svart - Inte Här För Att Stanna
Nästa inlägg

Prins Svart - klassisk hårdrock på svenska

Senaste om En Svensk Tiger