Pet Shop Boys - Agenda EP
4/5
Artist:
Pet Shop Boys
Album:
Agenda (EP)
År:
2019
Genre:
Elektroniskt
Bolag:
x2 Recordings Ltd.

Nytt med synthpopduon Pet Shop Boys

Pet Shop Boys har levererat bra musik sedan 1980-talet.

Nu är det dags för ett gäng med nya låtar från den brittiska synthpopduon.

Vi får EP:n Agenda.

Neil Tennant (sång, keyboard, gitarr) och Chris Lowe (keyboard, sång) bildade Pet Shop Boys 1981 i London och duon räknas som en av de mest framgångsrika i UK:s musikhistoria. Exempelvis så har de haft över 20 topp 10-hits på singellistan där hemma.

Så här ser deras diskografi ut, när det gäller fullängdare, ut:

 • Please (1986)
 • Actually (1987)
 • Introspective (1988)
 • Behaviour (1990)
 • Very (1993)
 • Bilingual (1996)
 • Nightlife (1999)
 • Release (2002)
 • Fundamental (2006)
 • Yes (2009)
 • Elysium (2012)
 • Electric (2013)
 • Super (2016)

En annan har lyssnat på bandet sedan de dök upp på 1980-talet, men efter några lysande plattor blev albumen ojämnare. Det kändes som om Pet Shop Boys började experimentera en del – och även om de då ibland har fått till det så var det ojämnheten som gjorde att intresset för bandet svalnade här hemma.

Fast Pet Shop Boys är Pet Shop Boys och man måste liksom alltid ge dem en chans då och då.

Och nu skickar de ut EP:n Agenda – och det är allt annat än ojämnt! Det här är fyra kanonlåtar som påminner om hur jäkla bra det här bandet kan vara.

 1. Give stupidity a chance
 2. On social media
 3. What are we going to do about the rich?
 4. The forgotten child

Det är tre satiriska och en sorgsen låt. Och det där med att vara satiriska blir kalasbra. Framför allt så är det Give stupidity a chance som fastnar. Det är lagom bittert och ett sant konstaterade om vilken låg nivå många politiska ledare i världen kan hålla … Det är en passning till såväl Donald Trump som Brexit-anhängaren Michael Gove.

Intelligent people have had their say
It’s time for the foolish to show the way
Let’s lead this world a merry dance
Let’s give stupidity a chance

Sådant där älskar jag i texter! Det är småbittert, men samtidigt har det en jäkla stor poäng. Dessutom får vi det klassiska lite softa Pet Shop Boys-soundet. Det här är en låt som lätt tar plats på en Greatest hits-platta med Tennant och Lowe.

On social media handlar precis om vad titeln säger: Hur vi beter oss med våra telefoner och sociala medier. Det har sedan länge gått alldeles för långt.

While democracy is losing its way
And greed is getting greedier
Console yourself with a selfie or two
And post them on social media

De andra två låtarna är What are we going to do about the rich? och The forgotten child. Den förstnämnda går i ett lite snabbare tempo och finns det med en textrad som ”They say democracy is simply very bad for business” och Pet Shop Boys, som här menar de som är extremt rika och som undviker att betala skatt, levererar ytterligare en finfin låt.

Sedan rundas allting av med den lugna och fina låten The forgotten child … och då var det här onekligen en trevlig överraskning.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Rob Thomas - One Less Day (Dying Young)
Föregående inlägg

Rob Thomas gör det igen!

The Long Ryders - Psychedelic Country Soul
Nästa inlägg

The Long Ryders är äntligen tillbaka!