Gavin James - Only Ticket Home
4/5
Artist:
Gavin James
Album:
Only ticket home
År:
2018
Genre:
Pop
Bolag:
GS AllPoints, Epic Amsterdam, Sony Music Entertainment

Det blir succé direkt för Gavin James

Gavin James är tillbaka med uppföljaren till debutalbumet Bitter pill.

Vi får Only ticket home och det är en riktigt skön popplatta som går i fotspåren efter Ed Sheeran och Coldplay

Irländaren Gavin James (Gavin Wigglesworth), 27, började göra musik redan som åttaåring då han var med i ett rockband som dock blev kortlivat. Vid 14 års ålder hade han sitt första tvåmannaband tillsammans med en vän. De spelade runt om i Dublin under flera år innan de gick skilda vägar.

James fortsatte sedan att spela själv på pubar runt om i Irland och under 2013, när han hade fyllt 21 år, släppte singer-songwritern på egen hand sin första singel, Say hello. Den låten vann priset Meteor Choice Award Song Of The Year.

Gavin James har också varit support till band och artister som Kodaline, Sam Smith och Ed Sheeran. Och visst kan man höra en del Sheeran även i James musik. Vi får någon pop som skickar ut del folkrockvibbar. Det är någon singer-songwriter-pop.

 1. Start again
 2. Glow
 3. Always
 4. Faces
 5. Hearts on fire
 6. Cigarette break
 7. The middle
 8. Strangers
 9. Easy
 10. Tired
 11. Only ticket home
 12. Put you back together
 13. Hard to do
 14. Last year (live)

Plattan släpptes i fredags. På tisdagen hade den redan fått en miljon streams på Spotify! Totalt har Gavin James fått någonstans runt en miljard streams!

Det är lätt att förstå varför. Gavin James ger oss ett gäng med suveräna poplåtar. Och när han dessutom ligger inne med en sylvass pipa samtidigt som han levererar grymma krokar och refränger så är det en given succé.

Det är en platta som är inspirerad av livet ute på vägarna. Den kickar i gång med Start again.

So don’t stay, just turn away

And leave all these worn out streets and broken homes

Suburban dreams are all we’ve known

Go, it’s all the same

Maybe we should find a place where no one knows our name

And we can start again

Oh, oh

Det är en sådan där låt som man direkt känner att den kommer att göra sig på en stor arena. Det här är en låt som kommer att få fansen att dansa och sjunga med.

Glow tar vid och det är en av de bästa låtarna på plattan. Det är en låt som går i Coldplays fotspår. Och det blir mer åt Coldplay-hållet här. Balladen Always låter nästan som om det är Chris Martin som har gjort den …

Och hela plattan kryllar av bra låtar. Hearts on fire hinner inte snurra klart förrän man måste höra den igen, Cigarette break är så melankolisk att man måste höra den igen och The middle har ett så skönt gott soft gung att man – ja, just det – måste höra den igen … Den sistnämnda påminner en del om Mumford & Sons, Lumineers och Of Monsters And Men så man kan säga att Gavin James har hamnat i fint sällskap.

En annan kalaslåt är titellåten Only ticket home. Det är mer folkrock och mindre pop, men så är det med ganska många låtar. Även detta är en låt som får en att börja fundera på Mumford & Sons.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Persona - Persona EP
Föregående inlägg

Persona - lagom stökig och skitbra punk

As It Is - The Great Depression
Nästa inlägg

As It Is låter mörkare än någonsin tidigare