Mayday Parade – poppunk som blir rock …

Det finns gott om poppunkband som gör ungefär lite samma sak.

Här finns ett band som gör det lite annorlunda: Mayday Parade – och nu släpper de plattan Sunnyland.

4/5

Artist:
MAYDAY PARADE
Album:
SUNNYLAND
År:
2018

Genre:
EMO, PUNK, ROCK
Skivbolag:
RISE RECORDS

Mayday Parade, som kommer från Tallahassee, Florida, debuterade 2006 med EP:n Tales told by dead friends och det blev succé direkt. Plattan sålde i 50 000 exemplar utan någon som helst support från något bolag.

Sedan dess har Mayday Parade varit ett rockband att räkna med och tolv år senare har de skickat ut sex fullängdare.

 • A lesson in romantics (2007)
 • Anywhere but here (2009)
 • Mayday Parade (2011)
 • Monsters in the closet (2013)
 • Black lines (2015)
 • Sunnyland (2018)

När Good Charlotte, Blink-182 och liknande band väljer att gå i poppunkspåret väljer Mayday Parade att gå lite vid sidan om. I stället för att göra samma grej väljer de att göra poppunk som lutar över åt rockhållet. Det blir alternativ rock med poppunk i stället och det låter jäkligt bra.

 1. Never sure
 2. It’s hard to be religious when certain people are never incinerated by bolts of lightning
 3. Piece of your heart
 4. Is nowhere
 5. Take my breath away
 6. Stay the same
 7. How do you like me now
 8. Where you are
 9. If I were you
 10. Satellite
 11. Looks red, tastes blue
 12. Always leaving
 13. Sunnyland

Det är när Mayday Parade drar ned tempot i låtarna som de låter bäst. Därför ska man inte lyssna från spår ett till 13. Kör i stället i gång den sista låten, titelspåret Sunnyland, först. Det är en väldigt bra låt med ett skönt akustiskt gitarrsound och Derek Sanders sång. Det räcker ganska långt … Det var med den låten som en annan fastnade för den här plattan ordentligt.

You were so cynical the last time that I saw you

And I thought that’s what a real grown-up looks like

You were happy once, but that was such a long time ago now

Gravity took something from your light

Det är en låt om att längta tillbaka till den fina barndomen. Titeln Sunnyland kommer från ett övergivet sjukhus som bandmedlemmarna brukade smyga in i. ”It was a super-creepy place – it was overgrown with vines, and still had some of the hospital beds and IV stands – but we have all these good memories of hanging out there when we were younger”, säger Derek Sanders i ett pressmeddelande.

Plattan kickar annars i gång med Never sure vilket är en poppunkstänkare precis som – låten med världens längsta titel – It’s hard to be religious when certain people are never incinerated by bolts of lightning.

Men som sagt, det är när det blir mer rock som Mayday Parade låter som bäst och vi får ett gäng med sådana låtar: Sunnyland, Piece of your heart, Take my breath away, Stay the same, Where you are, Satellite och Always leaving.

Det är kanske inte så konstigt att det blir bra när Mayday Parade släpper nytt. Alla fem bandmedlemmar hjälper till med låtskrivandet och när man skulle göra Sunnyland hade man 80 låtar att välja mellan.

När bandet skulle spela in plattan jobbade de tillsammans med producenterna Zack Odom och Kenneth Mount, som de har jobbat med tidigare, och John Feldmann (Blink-182, Panic! At the Disco) och Howard Benson (Of Mice & Men, My Chemical Romance).

Mayday Parade
Derek Sanders (sång, gitarr)
Brooks Betts (gitarr)
Jake Bundrick (trummor)
Alex Garcia (gitarr)
Jeremy Lenzo (bas)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Rock, blues & soul från Fantastic Negrito

Nästa inlägg

Svensk skitig indierock från Eldoradio

Senaste om Mayday Parade