Äntligen! The Gaslight Anthem är tillbaka!

Man har väntat och väntat och väntat.

Man hade fan gett upp.

Men nu är den äntligen här – The Gaslight Anthems sjätte studioplatta History books.

5/5

Artist:
THE GASLIGHT ANTHEM
Albumtitel:
HISTORY BOOKS
År:
2023
Genre:
PUNK, ROCK
Skivbolag:
RICH MAHOGANY RECORDINGS, THIRTY TIGERS

Det var 2006 som Brian Fallon, Alex Rosamilia, Alex Levine och Benny Horowitz drog i gång ett nytt band: The Gaslight Anthem. Året efter kom den första studioplattan och sju år senare hade de gjort fem album.

 • Sink or swim (2007)
 • The ’59 sound (2008)
 • American slang (2010)
 • Handwritten (2012)
 • Get hurt (2014)
 • History Books (2023)

Det är en jäkla massa magi på de där plattorna, inte minst så är The ’59 sound, American slang och Handwritten rena mästerverk.

Men efter Get hurt, beskedet kom sommaren 2015, skulle The Gaslight Anthem ta en paus. De gjorde en comeback 2018 för att fira tioårsjubileumet av The ’59 sound, men efter det hände inte så jäkla mycket. Hoppet om en ny platta när de ändå var i gång igen släcktes.

Det gick något år till och något år till.

Men med The Gaslight Anthem hände inte så jäkla mycket. Det var givetvis trist som tusan – även om Fallon hade gett oss en del soloplattor under TGA:s paus – för den som tycker att bandet tillhör de absolut bästa i världen.

Men så plötsligt kom det lite livstecken. Förra året gick bandet ut med att de var tillbaka. The Gaslight Anthem skulle satsa igen! Ny singel, ny platta och turné på det!

Och som lite extra krydda på moset är bandet intakt! Magi!

På History books blir det tio låtar.

 1. Spider bites
 2. History books
 3. Autumn
 4. Positive charge
 5. Michigan, 1975
 6. Little fires
 7. The weatherman
 8. Empires
 9. I live in the room above her
 10. A lifetime of preludes

A lot of this record is questioning all the bad stuff we see in the world and the difficult things we go through in life, and asking how to deal with it. I think the answer is that we’re all in this together and that somehow makes it okay, even when it’s anything but easy. The main message of the album is empathy.

Brian Fallon

The Gaslight Anthem kickar i gång sitt nya album med Spider bites. Man känner igen bandets sound – ni vet punk med lika stora delar alternativ rock och heartland rock eller hur fasiken man ska beskriva det – direkt och man känner igen Brian Fallons berättande låtskrivande direkt. Det var också så de ville ha det. The Gaslight Anthem ville vara sig själva – och det är de.

Andraspåret är singeln och titelspåret Hitory books där dessutom Brian Fallons vän och granne – om de fortfarande är det (?) – från New Jersey, Bruce Springsteen är med och gästar. Det är punk och heartland rock. Det är ganska soft och brutalt bra! Det är en låt om att släppa taget.

– I think forgiveness is so important on so many levels, but I’ve learned that in some cases you need to cut ties with the people who’ve done you harm, säger Brian Fallon i pressmeddelandet inför albumsläppet.

Med Autumn blir det mer magi. Det är en soft låt med ett ganska stökigt och sound och man får vibbar från The Horrible Crowes om ni kommer ihåg det projektet som Brian Fallon och Ian Perkins (som även har spelat med TGA och som även finns listad som en av musikerna som har hjälpt till med det här albumet) hade.

Sedan är det dags för den första låten som Fallon skrev till albumet: Positve charge. Det är världsklass! Det är klassiskt The Gaslight Anthem-material. Det är både fart och ett härligt gung samtidigt som man vill sjunga med.

Det blir känslosamt med Michigan, 1975. Här blir det en låt om depression. Med en alldeles purfärsk platta så tillhör den just nu inte favoriterna. Något säger mig dock att det är en låt som kommer att växa något alldeles oerhört de närmaste veckorna …

Även A lifetime of preludes, Empires och The weatherman är softare låtar, mörkare låtar som kommer att växa som tusan – och då är ändå The weatherman grym redan efter första lyssningen! Vilken låt! Det blir också härligt stökigt, men ändå soft, med I live in the room above her.

Det är fantastiska låtar, men om man ska hitta något negativt runt albumet så är det att det är lite för många lugna låtar. Det finns inget att säga om klassen på låtarna för de är skitbra – och jag älskar plattan – men lite mer fart hade inte skadat.

Då tar man till sig en låt som Little fires lite extra. Det blir fart och punk! Så himla härligt!

– It’s an empowerment song, about refusing to play along with the kind of people who always seem to be throwing a grenade into the room for no particular reason, säger Fallon.

The Gaslight Anthem ger sig också ut på en turné. Här är några av datumen:

 • 6 mars: Stockholm, Sverige – Annexet.
 • 7 mars: Oslo, Norge – Sentrum Scene.
 • 9 mars: Köpenhamn, Danmark – Den Grå Hal.
 • 11 mars: Berlin, Tyskland – Columbiahalle.
 • 12 mars: Wiesbaden, Tyskland – Schlachthof.
 • 14 mars: Bryssel, Belgien – Ancienne Belgique.
 • 15 mars: Köln, Tyskland – Palladium.
 • 16 mars: Utrecht, Nederländerna – Tivoli/Vredenburg Ronda.
 • 18 mars: Glasgow, Storbritannien – Academy.
 • 21 mars: Sheffield, Storbritannien – Academy.
 • 22 mars: Manchester, Storbritannien – 02 Apollo.
 • 23 mars: Wolverhampton, Storbritannien – Civic Hall.
 • 25 mars: London, Storbritannien – Roundhouse.
 • 26 mars: London, Storbritannien – Roundhouse.
 • 29 mars: Dublin, Irland – 3Olympia.

The Gaslight Anthem
Brian Fallon
(sång, gitarr)
Alex Rosamilia (guitar)
Alex Levine (bas)
Benny Horowitz (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Hackney diamonds är ren klass från Stones

Nästa inlägg

The Menzingers ger oss en strålande platta - igen

Senaste om The Gaslight Anthem