Gustaf Johnsson solo – låter knappast som väntat …

Till vardags finns Gustaf Johnsson med i det fantastiska bandet Selma & Gustaf.

Nu testar han på att släppa sololåtar – och det låter knappast som väntat …

4/5

Artist:
GUSTAF JOHNSSON
Albumtitel:
DU SOM HAR VINGAR (SINGEL)
År:
2023
Genre:
POP, ROCK
Skivbolag:
KATTENSIGNE 23

När Gustaf Johnsson hoppar in i Gustaf & Selma-dressen har det oftast handlat om americana/folk – även om det har blivit ett annorlunda och mer elektroniskt sound under senare år. Har ni inte koll på det bandet så hugg det direkt!

Johnsson har även sidospåret High Up North, tillsammans med Selma & Gustaf-bandet, och även där handlar det om americana/folk.

Då skulle man ju kunna tänkta sig att han kör vidare på något liknande även som soloartist.

Fast nope!

Den första singeln han släppte var När vi var barn och det är en skön rocklåt. Jag har i alla fall aldrig hört Johnsson något mer rockigt än så. Det är riktigt skön låt.

Gustaf Johnsson har börjat släppa musik som soloartist. Foto: Hampus Marcussen

Och nu är det dags för singel nummer två: Du som har vingar.

Mer rock ’n’ roll?

Tillbaka till americana?

Nope och nope.

Du som har vingar är en oerhört känslosam och vacker ballad – en rörande låt om död och saknad – och det går nu lite åt vispophållet, men samtidigt blir det en mäktig känsla när låten närmar sig slutet.

Jag skrev den till en början i jag-form, vilket berörde mig ganska mycket, som om jag hade skrivit min egna begravningslåt. Men jag märkte fort att det blir ganska känslomässigt enkelspårigt så jag ändrade allt till du form och tillägnar den alla vänner och släktingar som har gått bort. Det blir lättare och finare att ta till sig för en lyssnare som har förlorat någon.

Gustaf Johnsson

Gustaf Johnson kommer nu att ge sig ut på vägarna för en vår/sommarturné som kommer att ta honom till Hudiksvall, Hultsfred och Malmö.

– Det är såklart lite skakigt att göra det själv, speciellt sjunga utan Selma, men också kul att få utforska den egna räckvidden och att skriva låtar på svenska. Överlag så skiljer sig musiken ganska mycket mot Selma & Gustaf, det är nog mer skrik och ljud här, på gott och ont, säger Johnsson i ett mejl.

Och mer är att vänta från Johnsson. En live-EP ska släppas och sedan blir det ytterligare singlar innan det är dags för debutplattan – jag längtar redan efter det släppet.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En given succé för Elegant Weapons

Nästa inlägg

Metal-kungar bugar för blueskvinnan