En given succé för Elegant Weapons

En ny grupp.
En ny skiva.
En given succé.
Det är Elegant Weapons som har släppt Horns for a halo.

4/5

Artist:
ELEGANT WEAPONS
Albumtitel:
HORNS FOR A HALO
År:
2023
Genre:
METAL
Skivbolag:
NUCLEAR BLAST RECORDS

Först bandet. Elegant Weapons är ett fyra man starkt metalband och ni lär ha hört dessa herrar förr – i alla fall om ni har lyssnat på hårdrock/metal genom åren.

Först gitarristen och mannen som ligger bakom den här nya supergruppen. Det är ingen annan än Richie Faulkner som till vardags finns med i ett av de största heavy metal-banden någonsin: Judas Priest.

Faulkner valde att ta in Ronnie Romero som sångare – och det är en vass hårdrockssångare. Han har bland annat gjort låtar med Rainbow, Vandenberg och Michael Schenker.

På trummor finns Dave Rimmer från Uriah Heep och på bas finns Christopher Williams från de tyska metalveteranerna Accept.

Rex Brown (Pantera) och Scott Travis (Judas Priest) har också funnits med och lirat på plattan.

Och så till musiken. Vad har de här gentlemännen hittat på? Ja, det har gjort en sjuhelsikes platta i Horns for halo.

  1. Dead man walking
  2. Do or die
  3. Blind leading the blind
  4. Ghost of you
  5. Bitter pill
  6. Lights out
  7. Horns for a halo
  8. Dirty pig
  9. White horse
  10. Downfall rising

Elegant Weapons gör det tungt och melodiöst – vilket en annan gillar. Det är inte bara mycket av allt utan de ser till att det svänger samtidigt som man både vill kasta med sitt långa lockiga hår (om man hade haft det) och spela luftgitarr. Elegant Weapons för traditionen från band som Black Sabbath och Dio vidare.

De kickar i gång albumet med ett ganska tungt nummer i Dead man walking och det smattras snyggt på trummorna samtidigt som såväl bas som gitarr är rena godiset – och Romero vet vi vad han kan göra bakom mikrofonen.

Det är onekligen en snygg start och den blir inte mindre snygg av Do or die där de trycker på gasen lite extra.

Det är dock med Blind leading the blind som man mest undrar vad i helvete är det här?! Den låten är fullkomligt magnifik! Det är fart, det är tryck, men samtidigt blir det lite lugnare … och det är ett jävla gung! Fantastiskt bra och när refrängen kickar in så är det en låt som utmanar till årets bästa!

Elegant Weapons är breda i det de gör. Det är tungt, det är melodiöst, det någon power ballad och det är snabba och ännu snabbare låtar. Det är snyggt gitarrlirande och lika vackert smattrande bakom trummorna … ja, de ger oss lite av allt – precis som man vill att det ska vara på en platta.

Det är som Richie Faulkner själv beskriver det:

”A mix of Jimi Hendrix, Priest, Sabbath, solo Ozzy and Black Label Society, but with a lot of melody, sort of old school and modern at once if that makes any sense, and actually down-tuned a whole step. The Marshall Plexi basically does one thing, but you’ve got to crank it to 11 for it to have that distorted sound. It hasn’t got a lot of bells and whistles on it or different channels and effects. It basically does one thing and does it very well. But again down-tuning creates more of a modern sound, and by using the classic sound of the Marshall Plexi, you get that juxtaposition, that contrast. All told, there are a lot of guitar solos and the songs are on the heavier side. And even though there’s a lot of melody, it’s still going to shake your bones.”

Elegant Weapons
Ronnie Romero
(sång)
Richie Faulkner (gitarr)
Dave Rimmer (bas)
Christopher Williams (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Bradshaws ger oss svensk punk från 1997

Nästa inlägg

Gustaf Johnsson solo - låter knappast som väntat ...