4/5
Artist:
Alkaline Trio
Album:
Is this thing cursed?
År:
2018
Genre:
Punk
Bolag:
Epitaph Records

Alkaline Trio är allt annan än fördömda

Alkaline Trio är tillbaka med sin nionde studioplatta.

Och det här gänget levererar som de alltid gör – då kan man räkna med att Is this thing? är en jäkligt bra punkrockplatta.

Det amerikanska punkrockbandet Alkaline Trio kommer från McHenry, Illinois. De bildades under 1996 och har sedan dess egentligen bara skickat ut bra plattor.

De har nio studioalbum i ryggen, men de har även gjort den akustiska plattan Damnesia (2011) som är något alldeles extra. Här valde bandet ut ett gäng låtar och gjorde om dem för att fira sitt 15-årsjubileum.

Så här ser diskografin för deras ”riktiga” album ut:

 • Goddamnit (1998)
 • Maybe I’ll catch fire (2000)
 • From here to infirmary (2001)
 • Good mourning (2003)
 • Crimson (2005)
 • Agony & irony (2008)
 • This addiction (2010)
 • My shame is true (2013)
 • Is this thing cursed? (2018)

När vi nu får Alkaline Trios första album på fem år så är det väl självklart att man har högt ställda förväntningar. Det ska man också ha.

Det är inte vilka som helst som som bildar Alkaline Trio. Det är tre sylvassa musiker: Matt Skiba (Blink-182), Dan Adriano (The Falcon) och Derek Grant (Dead Ending). De tre ger oss ett gäng sjukt sköna punkrocklåtar.

 1. Is this thing cursed?
 2. Blackbird
 3. Demon and division
 4. Little help?
 5. I can’t believe
 6. Sweet vampires
 7. Pale blue ribbon
 8. Goodbye fire island
 9. Stay
 10. Heart attacks
 11. Worn so thin
 12. Throw me to the lions
 13. Krystalline

När de skulle göra låtarna till sin nionde platta valde de att gå tillbaka till rötterna. På den tiden skrev de en låt, tyckte att det kändes spännande och gick de vidare till nästa. Det var ungefär så det såg ut i studion den här gången också.

Resultatet blir melodiös punkrock som både gränsar till poppunk och alternativ rock. Och gillar man den blandningen så har man hittat rätt här. Då lär Alkaline Trio vara något som får förstärkaren att jobba som fasiken.

Om man ska plocka ut några favoritspår så får man problem. Det här är en jämn platta och det finns egentligen inte ett enda svagt spår … men titelspåret Is this thing cursed? måste nämnas precis som Blackbird. Den sistnämnda är mer rock än punk och bjuder på ett sjukt skönt gung.

Little help? skickar nästan ut en del Social Distortion-vibbar och då sticker den ut. Sweet vampires är en annan höjdare och så där fortsätter det även på andra halvan av albumet … Vill du ta det lite lugnare, i alla fall stundtals, så luta dig då tillbaka och dra i gång Stay. Wow!

Nej, det är bara till att dra i gång detta. Alkaline Trio har gjort en klassplatta.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Jangle Town skickar ut nästa kalaslåt

Nästa inlägg

Junkyard Drive har ännu mer att komma med

Senaste om Alkaline Trio