Det blir lättlyssnad country med Lady A

/

Lady A har varit ett av de ledande countrybanden borta i USA under de senaste tio åren.

Under slutet av förra året släppte de albumet What a song can do.

4/5

Artist:
LADY A
Albumtitel:
WHAT A SONG CAN DO
År:
2021
Genre:
COUNTRY
Skivbolag:
BIG MACHINE

Lady A, som tidigare hette Lady Antebellum, är Dave Haywood, Charles Kelley och Hillary Scott. Bandet bildades i Nashville, Tennessee, under 2006.

De slog igenom riktigt stort tre år senare med låten Need you now som nådde förstaplatsen på topplistan i USA och där var den kvar i fem veckor.

Så här ser Lady A:s diskografi ut:

 • Lady Antebellum (2008)
 • Need you now (2010)
 • Own the night (2011)
 • On this winter’s night (2012)
 • Golden (2013)
 • 747 (2014)
 • Heart break (2017)
 • Ocean (2019)
 • What a song can do (2021)

Det är lätt att förstå att Lady A är är ett populärt countryband. Varenda platta som de har gjort är himla bra – och det är ingen skillnad när de nu ger oss 14 nya låtar.

 1. Talk of this town
 2. What a song can do
 3. Like a lady
 4. Things he handed down
 5. Fire
 6. A chance of rain
 7. Worship what I hate
 8. Where would I be
 9. Friends don’t let friends
 10. In waves
 11. You keep thinking that
 12. Be that for you
 13. Workin’ on this love
 14. Swore I was leaving

Det är ett Lady A som man känner igen – och någon kanske känner igen de första sju låtarna eftersom de släpptes på EP:n What a song can do (Chapter one) i somras.

Det är verkligen deras sound som vi får här. Då ger de oss fortfarande amerikanska radiovänlig country med såväl pop- som mjukrock-känsla.

Lady A:s deras förra album, Ocean, finns det gott om ballader. Denna gång blir det fler snabbare låtar, men allting börjar med den urstarka Talk of this town som går i ett mellantempo. Det är en sådan där sommarvarm countrylåt som man älskar att spela någon fin sommarkväll – och det är lite samma sak med det härliga titelspåret What a song can do. Vilken start det är på det här albumet – det är två givna hits!

Även In waves är en låt som absolut gör sig en fin kväll. Gitarrsoundet är hur skönt som helst – och man blir inte så lite överraskad när Be that for you kickar i gång med U2-gitarrsoundet …

Men det kommer mer och Lady A har snickrat ihop en väldigt fin platta. Gissa om det svänger i Like a lady? A chance of rain är en ganska rockig sak och Fire låter lite annorlunda mot allt annat och det är inte helt fel att nämna Taylor Swift här. Man får helt klart de vibbarna från Hillary Scott på den låten som också tillhör de absolut bästa på albumet.

Även Where would I be är lite snabbare och det blir ett skönt gung när Lady A tar in hjälp i form av Carly Pearce, Thomas Rhett och Darius Rucker (Hootie & The Blowfish) på Friends don’t let friends.

Lady A har alltid varit smått mästerliga på att göra lugnare låtar – och de visar det här återigen. Things he handed down, Swore I Was leaving, Worship what I hate är så fina att man nästan behöver plocka fram en näsduk. Den sistnämnda är albumets absolut bästa låt. Vilken känsla!

Topp tre? Worship what I hate, Fire och Talk of this town … och In waves och Be that for you.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Moon Shot bjuder på en skön platta

Nästa inlägg

Det doftar 1980-tal över Tony Mitchells senaste platta

Senaste om Lady A