Jacob Dinesen släpper The joker’s hand

Här kommer det en skön platta från Danmark.

Det är Jacob Dinesen som släpper The joker’s hand.

4/5

Artist:
JACOB DINESEN
Albumtitel:
THE JOKER’S HAND
År:
2021
Genre:
AMERICANA, FOLK, ROCK
Skivbolag:
REO RECORDS

När Jacob Dinesen var 13 år träffade han den brittiske singer-songwritern Allan Taylor på Tønder Festival och de två blev vänner samtidigt som Taylor sedan blev en mentor för Dinesen.

13 år senare har Dinesen, 26, släppt fem album själv och de har sålt både guld och platinum.

 • Count The Ways (2015)
 • Brace Against The Storm (2016)
 • Found It (2018)
 • Let The Hard Times Come (2020)
 • The Joker’s Hand (2021)

Jacob Dinesen ger oss berättande texter som han serverar till rock, americana, folk och country som han blandar till sin grej – och det låter väldigt bra. Det påminner stundtals en del om Johan Ruberg och Ludwig Hart.

 1. Reel life
 2. Midnight hour
 3. Throw away today
 4. Looking at you
 5. How can I keep from singing
 6. Good times will come tomorrow
 7. I need some time
 8. The jokers hand
 9. Doing hard time
 10. Too many hours
 11. Now I know
 12. Let me stay

På The joker’s hand, som är det första albumet som Dinesen släpper internationellt, finns bland annat titelspåret som Dinesen gör tillsammans med sin mentor Taylor. Det är en fin, lugn americana-låt som vännerna gör.

Men låtarna skiljer sig ganska mycket åt på albumet. Dinesen flörtar med såväl pop, rock som folkpunk på albumet. Dinesen inleder med att ge en som hamnar i rock-soul-facket: Real life.

Han fyller på med att göra en mer radiovänlig rocklåt i Midnight hour, men sedan smäller det till och Dinesen ger oss plattans absoluta höjdpunkt – som dessutom är den största överraskningen. För det blir bra ös med folkpunk-låten Throw away som skickar ut Chuck Ragan-vibbar.

How can I keep from singing har även den någon liten folkpunk-känsla samtidigt som låten känns både mäktig och atmosfärisk. Den låten – som tillhör de bästa på albumet – gör Dinesen tillsammans med Sebastian Wolff (Kellermensch).

Vill du ha lite mer popkänsla? Prova då I need some time eller kanske den härliga Now I know som har en snygg keyboardslinga. Alltså, det är kul att Dinesen virder och vänder på sitt sound så här. Han gör absolut inte samma låt tolv gånger … Dinesen hoppar från pop till alternativ country på Doing hard time.

Och han har mer att komma med! Varenda låt är bra! Han överraskar även på Too many hours som påminner en del om Rag’n’Bone Man och Let me stay är en ursnygg avslutning på ett härligt album.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En skön klassisk rockplatta med Land Of Gypsies

Nästa inlägg

God jul & gott nytt år!