30 år senare gör Matt Nathanson Achtung Matty

Den 18 november 1992 släppte U2 sitt magiska album Achtung baby.

På dagen 30 år senare släpper Matt Nathanson covers- och hyllnings-albumet Achtung Matty.

4/5

Artist:
MATT NATHANSON
Albumtitel:
ACHTUNG MATTY
År:
2021
Genre:
ROCK
Skivbolag:
ACROBAT RECORDS

Den amerikanske singer-singwritern Matt Nathanson brukar blanda folkrock och rock ’n’ roll i sin musik och han släppte sin debutplatta 1993 och sedan har det rullat på.

 • Please (1993)
 • Ernst (1997)
 • Not colored too perfect (1998)
 • Still waiting for spring (1999)
 • Beneath these fireworks (2003)
 • Some mad hope (2007)
 • Modern love (2011)
 • Last of the great pretenders (2013)
 • Show me your fangs (2015)
 • Sings his sad heart (2018)
 • Farewell December (2020)
 • Achtung Matty (2021)

Matt Nathansons absoluta favoritalbum, som han som 18-åring köade för utanför skivaffären för att få tag på ett exemplar samma dag som den släpptes, någonsin är U2:s Achtung baby och när det fyllde 30 år den 18 november 2021 så ville han göra något speciellt av det.

Han valde att ta varenda låt och göra sin egen cover av dem. Att göra det med en sådan platta … dumt eller smart? Det är oklart. Fast Nathanson kommer undan med det med flaggan i topp. Man kan verkligen höra att han genuint gillar de här låtarna och då blir det bra.

 1. Zoo station
 2. Even better than the real thing
 3. One
 4. Until the end of the world
 5. Who’s gonna ride your wild horses
 6. So cruel
 7. The fly
 8. Mysterious ways
 9. Tryin’ to throw your arms around the world
 10. Ultraviolet (light my way)
 11. Acrobat
 12. Love is blindness

På Achtung baby finns några av de absolut bästa låtarna som U2 har gjort: One, Who’s gonna ride your wild horses, Until the end of the world och Mysterious ways. Då blir man inte så lite nyfiken på vad Nathanson gör med dem …

Redan på Zoo station så blir man lite imponerad. Visst, det är inte U2, men Nathanson gör det himla bra och hans röst påminner faktiskt lite smått om Bonos.

Hur låter då de gamla favoriterna? Det låter faktiskt förvånansvärt bra. Inte för att man tvivlade på Nathanson, men U2 är U2. Natansons version av Even better than the real thing är helt klart en av höjdpunkterna på Achtung Matty. Det är även Who’s gonna ride you wild horses som till en början får en akustisk kostym.

Nathanson ger sig även på en av de bästa balladerna som finns där ute och han gör den hur fint som helst. Det blir avskalat och lite stråkar på One.

Så fort Until the end of the world går i gång hoppar man nästan till. Nathanson gör den alldeles strålade – och den låter annorlunda mot originalversionen, men det är kul att höra gitarrerna tugga i gång även här.

Två av Nathansons favoritlåtar på Achtung baby är Acrobat och Ultraviolet (light my way) – och det hörs. Det är två grymma versioner han ger oss här. Acrobat har faktiskt varit basen för mycket som Nathanson har gjort och då kan ni räkna med att han gör något alldeles extra av den här. Nathanson gör en mörk ballad av låten. När stråkarna går i gång … oj, så snyggt.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Tiny Castle - ett spännande band från Australien

Nästa inlägg

Sådär, ännu ett år som rockfarbror …