Markus Krunegård hoppar in på ett mer rockigt spår

Markus Krunegård har varit flitig i år.

Nu släpper han Kemtvätten som blir hans andra platta under 2021.

Då blir det mer rock än hur det lät för fem månader sedan …

3/5

Artist:
MARKUS KRUNEGÅRD
Albumtitel:
KEMTVÄTTEN
År:
2021
Genre:
INDIE
Skivbolag:
ÄRLIGE MARKUS, UNIVERSAL MUSIC

Markus Krunegård börjar få ihop en gedigen diskografi:

 • Markusevangeliet (2008)
 • Prinsen av Peking (2009)
 • Lev som en gris, dö som en hund (2009)
 • Mänsklig värme (2012)
 • Rastlöst blod (2014)
 • I huvet på en idiot, i en bar, på en ö, i ett hav, på en ö, i en bar, i huvet på en idiot (2018)
 • Tutti frutti – från lokalen under sushin (2021)
 • Kemtvätten (2021)

Markus Krunegård har tidigare haft med elektroniska inslag i sina låtar, men när han släppte Tutti Frutti – Från lokalen under sushin i juni så tog han det något steg till. Ja, på den plattan går Krunegård från indiepop till electropop och det fungerar hur bra som helst.

 1. Rockin’ in a free world
 2. Kemtvätten
 3. Etta sitta längst fram
 4. Lavidalokka
 5. Varför/Varför inte
 6. Hela halva mig
 7. Bing bong
 8. Du kommer skratta åt dom
 9. Stjärnor i trottoaren
 10. Det är synd om mänskorna
 11. Jag gör mitt bästa jag lovar

Men denna gång hittar han på något annat. Denna gång väljer Krunegård att hoppa in på rockspåret. Det blir mer indierock – och det visar han direkt med Rockin’ in a free world – som inte är någon Neil Young-cover, hans klassiska låt heter ju Rockin’ in the free world, eller ens en låt på engelska.

Och det bli ännu mer rock ’n’ roll på sistaspåret Jag gör mitt bästa jag lovar. Den låten närmar sig tio minuter innan den tar slut och under den tiden har vi fått en ganska stökig rock-låt med en jävla massa gitarrer. Ja, det är nästan Hüsker Dü-rock ’n’ roll och det låter bra!

Däremellan skickar Krunegård ut lite blandad kompott. Ja, efter en första lyssning var känslan lite så där. Det kändes inte som om Kemtvätten skulle hålla samma fina nivå som Tutti frutti-plattan.

Visst, Krunegård har sköna texter som vanligt, men en låt som Etta sitta längst fram är väldigt annorlunda. Har man svårt för jullåtar så höjer inte Det är synd om mänskorna stämningen och Varför/Varför inte är … så där. Nu ska man dock inte avfärda alla de där låtarna. Den som har koll på Krunegård vet om att hans låtar växer.

Lavidalokka pratsjunger Krunegård sig fram … fast Lavidalokka växer och innan dess har Krunegård även skickat ut titelspåret Kemtvätten som tillhör de absolut bästa svenska låtarna som har släppts under 2021.

Hela halva mig är en annan låt som fastnar direkt. Det är en skön pianoballad med lite americana-känsla. Ja, det är en smått fantastisk låt.

Dörrar öppnas och stängs
Ljuset släcks och tänds
Gamla mönster, rita monstret som heter sanningen
Kan inte få nån att sluta som inte vill
Kan inte hjälpa till att hoppas
Kan bara hoppas

Markus Krunegård

En annan låt som fastnar direkt är Stjärnor i trottoaren. Här blir det lite rakare indierock där Krunegård sjunger om någon som påminner om allt han har drömt om … och döden.

Topp tre? Kemtvätten, Hela halva mig och Jag gör mitt bästa jag lovar.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En härlig fullängdsdebut av Augustine

Nästa inlägg

I en annan tid - nytt med Dödskällan

Senaste om Markus Krunegård