Grunge-mästaren på ny solotripp

Jerry Cantrells tredje egna album tar oss med bortom de välanvända nedstämda moll-harmisarna.

4/5

Artist:
JERRY CANTRELL
Albumtitel:
BRIGHTEN
År:
2021
Genre:
ROCK, GRUNGE
Skivbolag:
DOUBLE J RECORDS

För mig var Jimi Hendrix länge enda anledningen att lägga stadsnamnet Seattle på minnet. Men sedan kom den omsusade grunge-rocken, där ett av flaggskeppen jäms med Soundgarden och Nirvana var Alice in Chains.

Samtliga med kraftfulla album, tunga låtar och sångare av yppersta klass. Sistnämndas äss i rockärmen var låtmakaren/gitarristen Jerry Cantrell som, med parhästen i karismatiske vokalisten Layne Staley, intog klubbscener och arenor världen över som följd av bandets stjärnstatus med sin egensinniga mix av hårdrock/grunge med tydlig karaktär av domedag.

En kort tid av stor framgång saboterades av en drogernas följeslagare i Liemannen, som hämtade både Staley och basisten Mike Starr. Och även om Alice in Chains fortsatt existerar, så har Jerry Cantrell jobbat solo också.

Nu släpps tredje plattan i eget namn, och här finns en del grusigt gravgrävande riff och sotigt svarta ackord.

Men mitt bland alla imaginära skorpionsting, sandfyllda boots och hiskelig ökenhetta får vi snygga arrangemang med både pianon och vinande stråkar i låtar som väl (för att komma från den här mannens gitarr och penna) får anses som både ljusa och brytande lite ny mark i gränstrakter kring country och annan americana.

Sången från Cantrell måste också framhållas, klangfull och atmosfärisk i snygga arrangemang med dubblerade stämmor och fylliga körer.

Skönt få ett så starkt livstecken från en egensinnig gitarrist och sångare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Palindromen - ett nytt spännande svenskt band

Nästa inlägg

Mer härlig indiepop från Two Year Vacation