Dave Hause levererar en klassplatta som vanligt

Här kommer en av årets mest efterlängtade plattor: Dave Hause med Blood Harmony.

Och Hause levererar en sjuhelsikes platta!

5/5

Artist:
DAVE HAUSE
Albumtitel:
BLOOD HARMONY
År:
2021
Genre:
ROCK, FOLK, PUNK
Skivbolag:
BLOOD HARMONY RECORDS, SOUNDLY MUSIC

Förra gången Dave Hause (The Loved Ones, The Falcon) släppte något nytt album var 2020 då det blev en dubbel-EP där han tolkade Patty Griffins och Dillinger Fours Paddy Costellos låtar.

Innan dess fick vi monsterplattan Kick så det var inga dåliga förväntningar som den amerikanske punktrubaduren hade på sig inför detta släpp.

 • Resolutions (2011)
 • Devour (2013)
 • Bury me in Philly (2017)
 • Kick (2019)
 • Blood harmony (2021)

Denna gång blir det tio låtar och Hause, som bland annat har tagit hjälp av brorsan Tim Hause för att göra dem, blandar som vanligt rock, folk och punk till sin egen grej – och som man älskar så innerligt. Det liksom bara växer och växer och växer …

 1. Northstar
 2. Sandy Sheets
 3. Hanalei
 4. Plagiarist
 5. Gary
 6. Surfboard
 7. Leave it in that dream
 8. Snowglobe
 9. Carry the lantern
 10. Little wings

Det är lite häftigt med Hause. Det känns liksom som om han blir bättre och bättre med varje släpp – hur det nu är möjligt med tanke på det som han har släppt tidigare …

Denna gång blir det ganska personliga texter där Hause berättar om familjelivet. Han gör det direkt med Northstar och då blir det en lugn låt som lutar över mot americana.

Sedan blir det mer fart i Sandy Sheets – och det är inte bara Blood harmonys absoluta höjdpunkt utan det är även en av årets absolut bästa låtar! Det är ett så brutalt skönt sound när Hause blandar rock, folk och punk och trycker på med lite fart samtidigt som han påminner oss om sommaren … Världsklass!

We were wild in the Jersey heat
You had Hey Jealousy on repeat
We’d hide out on the beach
Let me remember you when it was easy

Dave Hause

En annan skönt rockig sak är Plagiarist. Det är det där Hause-soundet som man har älskat sedan dag ett.

Gary låter annorlunda. Här gör Hause en låt om Gary, en mobbad kille som han kände i skolan. Hause gjorde dock inget åt saken och det är något som han ångrar.

På Surfboard, som bjuder på ett härligt sommargung, har Hause fint främmande. Det är ingen annan än The E Street Bands Garry Tallent som finns på bas.

Andra höjdare är Hanalei och Snowglobe där den sistnämnda rör sig mellan ett ganska lågmält sound och som sedan blir ganska stökigt. Det är riktigt snyggt gjort.

Carry the lantern är även det en höjdare. Det är verkligen något speciellt när Hause driver upp tempot lite i låtarna. Han låter verkligen skitbra när det blir lite mer punk-känsla över det hela – fast man blir ju smått tårögd av en sådan känslosam låt som Little wings

Topp tre? Sandy Sheets, Plagiarist och Snowglobe.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nestor tar oss tillbaka till det underbara 1980-talet

Nästa inlägg

Andra plattan under 2021 av Lana Del Rey

Senaste om Dave Hause