Bland det bästa som Amy Macdonald har gjort

Det har gått 13 år sedan Amy Macdonald slog igenom med dunder och brak.

Nu är hon framme vid sin femte studioplatta – och den tillhör det absolut bästa som hon har gjort.

4/5

Artist:
AMY MACDONALD
Albumtitel:
THE HUMAN DEMANDS
År:
2020
Genre:
POP, ROCK
Skivbolag:
INFECTIOUS MUSIC, BMG RIGHTS MANAGEMANT

2007 var året då Amy Macdonald slog igenom. 20-åringen från Skottland skickad ut debutalbumet This is the life där just den låten blev en megahit. Den blev bland annat listetta i sex olika länder. Albumet gick bra det också och det tog sig upp på förstaplatsen i fyra länder.

Efter det har hon skickat ut album med ojämna mellanrum. Dock har inget riktigt kunnat nå upp till samma nivå som debuten – fast det är kanske inte så konstigt med tanke på hur bra den faktiskt är. Det ska dock vara sagt att alla hennes plattor verkligen är himla bra.

 • This is the life (2007)
 • A curious thing (2010)
 • Life in a beautiful light (2012)
 • Under stars (2017)
 • The human demands (2020)

Nu har dock Macdonald lyckats göra en platta som är på samma höga nivå som debuten för här finns några smått magiska nummer.

 1. Fire
 2. Statues
 3. Crazy shade of blue
 4. The Hudson
 5. The human demands
 6. We could be so much more
 7. Young fire, old flame
 8. Bridges
 9. Strong again
 10. Someting in nothing

Nu har skotskan hunnit bli 33 år och hon ger oss en personlig platta där hon bland annat berättar om kärlek, längtan, ensamhet och om att söka svar. Det är lite som livets berg- och dalbana. Det går upp och ner.

Amy Macdonald paketerar allting i sin egen rock/poprock/folkrock och inte minst med sin egen speciella och charmiga röst – och det är så himla lätt att fastna i detta.

Här finns gott om låtar som har samma – eller i alla fall nästan samma – skyhöga potential som den där singeln för 13 år sedan hade: Fire, The Hudson, Bridges, The human demands och Statues.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mörkt men grymt bra av Christian Kjellvander

Nästa inlägg

Old Kerry McKee – lika speciellt som bra

Senaste om Amy Macdonald