Här är amerikansk rootsmusik från Tornedalen

Favorite Hippies är ett spännande rootsrock-projekt från de norra delarna av Sverige.

För några månader sedan skickade de ut sitt tredje album: Northern skies.

4/5

Artist:
FAVORITE HIPPIES
Albumtitel:
NORTHERN SKIES
År:
2020
Genre:
AMERICANA
Skivbolag:
FAVORITE HIPPIES

Favorite Hippies bildads 2010 av frontmannen och låtskrivaren Örjan Mäki. Då handlade det mest om att ha ett sidoprojekt vid alla hans andra åtaganden – Mäki har spelat tillsammans med Willy Clay Band, Chip Taylor, Will Kimbrough och Doug Seegers – men tio år senare lever bandet vidare och det har blivit flera turnéer och nu alltså tre fullängdare.

 • Sidekick stories (2013)
 • Love is hard (2015)
 • Northerns skies (2020)

Trots att det på pappret kan verka lite spretigt, så har alla våra låtar en tydlig gemensam nämnare i roots-musik från den amerikanska södern. Ni kan antagligen ganska lätt klura ut vilka våra musikaliska hjältar och förebilder är. Det här är helt enkelt vår tolkning av dem; Amerikansk roots-musik kryddad med en touch av Tornedalen.

Örjan Mäki

Det är en skön platta som Favorite Hippies har satt ihop. Det är låtar som rör sig ganska brett inom rootsrockområdet. Det är allt från klassisk country till southern rock och americana. Det blir även någon klassisk rock ’n’ roll-låt och någon låt som det doftar 1960-tal över. Det är just den bredden, det spretiga, som gör Favorite Hippies så spännande.

 1. In the backseat of a beat up Ford back in nineteen seventy eight
 2. Speak of peace
 3. Tears in her tip jar
 4. Pick and strum
 5. Wolf hour
 6. Organize
 7. I need a rocker
 8. Perfect timing
 9. Northern skies

När låtarna gjordes var det texterna som fick styra hur det skulle bli. Favorite Hippies har klätt varje enskild berättelse i en musikaliskt passande kostym: ”En historia om en uttråkad och ledsen servitris behöver en tvättäkta country-dänga, en melankolisk sång om förhållandet mellan en far och hans vuxna son trivs bäst i ett akustiskt ljudlandskap, medans högljudda slagord av Joe Hill kräver betydligt ruffigare och tyngre tongångar!”

Det fungerar hur Favorite Hippies än gör, men onekligen så fastnar man lite extra när det blir lite ruffigare, när det blir lite mer alternativ country, southern rock och heatland rock. Och det finns gott om sådana låtar.

Här finns Speak of peace – med munspelet – som skickar ut Neil Young-vibbar och här finns Wolf hour med det fantastiska gitarrsoundet. Det är nästan så man får små Dire Straits-vibbar …

Här finns också den bluesiga sydstatsdängan Organize som både är ruffig och tung.

Perfect timing är en lugn låt som är mer alternativ country. Det låter kalas här också – där Favorite Hippies vill att vi ska hänga med dem på en promenad …

Favorite Hippies
Örjan Mäki
(sång, gitarr)
Johan Mäki (gitarr)
Morgan Korsmoe (bas)
Zacharias Ahlvik (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Succéserien fortsätter för Billie Joe Armstrong

Nästa inlägg

Before Sunday är redo att erövra världen