Nu behöver musikbranschen din hjälp

/

Coronaviruset sprider sig överallt.

Alla drabbas av det på något sätt.

Artisterna, arrangörerna … ja, alla inom musikindustrin drabbas stenhårt.

I tider när det mest streamas musik, som inte ger speciellt många kronor till artisterna, behöver de ge sig ut och spela live för att få in lite pengar. Biljetterna ger en del, merchen ger en del och skivförsäljningen på konserterna ger en del. Nu ställs konsert efter konsert in när myndigheterna förbjuder större folksamlingar – och det kan man absolut inte ifrågasätta. Det måste göras för att få stopp på spridningen av coronaviruset, men det finns ett liv efter corona också.

Utan några spelningar drabbas musikbranschen stenhårt. Det är förödande för musikerna, musikarrangörer, bokningsbolag, skivbolag och agenturer. Det är förödande för alla som har musik som hela eller en del av sin inkomst.

Det drabbar både stora och små. Stora festivaler som Coachella och Stagecoah i Kalifornien har skjutits upp på grund av spridningen av coronaviruset. I Sverige har så många konserter ställts in eller skjutits upp att man har tappat räkningen.

Det är otroligt när man tänker på att folk numera nästan slåss för en toalettpappersrulle …

Men det känns som om hela branschen har gått samman och i stället för att ge sig ut och spela ger artisterna nu livekonserter över nätet. Det gör det utan att ta en spänn betalt vad jag har kunnat se. De gör det trots att de har tappat sin inkomst – och man ska tänka på att för en artist kan det vara just den här turnén som de var ute på eller skulle ge sig ut på var vad som skulle vara deras grundstomme i ekonomin under det närmaste året. Ändå ger de spelningar gratis. Det är otroligt när man tänker på att folk numera nästan slåss för en toalettpappersrulle …

Så vad kan man göra för att hjälpa till då? Det är ganska enkelt. Köp merch. Köp en t-shirt eller köp en – eller flera –  fysisk platta. Har du den redan? Köp en till och ge bort den till en vän som faktiskt borde ha den. Det kanske är någon liten hjälp mitt i all bedrövelse.

Se också till att streama musik så mycket det går. Det gör man ju ändå när man inte vill vistas ute mer än man måste och är du är ute kan du alltid streama musik i telefonen …

Nu har dessutom independentbolagen MTA Production, Bring It Home och Sonika Studio gått ihop och lanserat en livestreaming-plattform.

De erbjuder livestreaming från Sonika Studio i Stockholm. Beslutet fattades sedan Conny Bloom fått ställa in sin planerade spelning i skivaffären Sound Pollution i samband med sitt albumsläpp.

Bolaget ger artister som har fått ställa in sina konserter kunna göra detta i digitalform i stället och den nystartade tjänsten uppmuntrar alla som ser live-streamingen swishar eller sätter in pengar på kontot som sätts upp för detta ändamål.

Så här står det i ett pressmeddelande från de inblandade bolagen:

Alla intäkter fördelas så att artisten får hälften av intäkterna och resten går till de som spelar in, säkrar kvaliteten, arbetar med kommunikation, PR och bokning – samt att en summa sätts av till någon de fonder som nu startats för att kompensera förlorad inkomst för musiker.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Det blir dubbelt upp med Simon Alexander ...

Nästa inlägg

Änglamakaren - den första av tre MÄBE-singlar

Senaste om Krönikor