Nytt Lower Dens levererar fortfarande

Lower Dens var tillbaka med sin fjärde studioplatta – The Competition – för en tid sedan.

Fast allt är sig inte likt längre – varken i bandet eller med soundet …

4/5

Artist:
LOWER DENS
Album:
THE COMPETITION
År:
2019
Genre:
POP
Skivbolag:
RIBBON MUSIC

Det amerikanska indiepop-/drömpop-bandet Lower Dens bildades 2010 i Baltimore, Maryland av Jana Hunter, Geoff Graham, Will Adams och Abram Sanders.

 • Twin-hand movement (2010)
 • Nootropics (2012)
 • Escape from evil (2015)
 • The competition (2019)

När det nu är 2019 finns det två medlemmar, sedan Geoff Graham och Walker Teret lämnat, kvar i bandet: Jana Hunter och Nate Nelson.

Fast det duger ganska gott det också … Hunter och Nelson levererar i låt efter låt på den senaste plattan.

 1. Galapagos
 2. Hand of God
 3. Two faced love
 4. Young republicans
 5. Real thing
 6. Buster Keaton
 7. I drive
 8. Simple life
 9. Empire sundown
 10. Lucky people
 11. In your house

Jana Hunter säger så här inför albumsläppet:

The issues that have shaped my life, for better or for worse, have to do with coming from a family and a culture that totally bought into this competitive mindset. I was wild and in a lot of pain as a kid; home life was very bleak, and pop songs were a guaranteed escape to a mental space where beauty, wonder, and love were possible. I wanted to write songs that might have the potential to do that.

Det är en ganska synthig platta som Lower Dens bjuder på. Det är fortfarande drömpop, men flera låtar passerar helt klart vidare över gränsen till synthpop. Inte för att det gör något. Snarare är det tvärtom med tanke på att det är ganska mörka låtar – som både är politiska och personliga – och då är det ganska skönt att det bryts av med något ljusare och mer dansant sound.

Det är då – som på Young republicans – som de låter bäst denna gång, men även en mer avskalad och melankolisk låt som Real thing biter sig fast. Det är lite coolt hur Lower Dens varierar sig plattan igenom. Båda de där låtarna skiljer sig ganska mycket åt. Det gör även förstaspåret Galapagos där man nästan får krautrockvibbar.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En ny supergrupp dök upp: The Highwomen

Nästa inlägg

Årets 71 bästa album 2019