Pretty Maids är dansk dynamit på riktigt!

Någon månad efter att Ronnie Atkins gick ut och berättade att han hade fått lungcancer är det dags för en ny platta med Pretty Maids.

Undress your madness är smått lysande, men Atkins besked ligger som en mörk hinna över allting …

5/5

Artist:
PRETTY MAIDS
Album:
UNDRESS YOUR MADNESS
År:
2019
Genre:
METAL
Skivbolag:
FRONTIERS MUSIC S.R.L.

Det var i början av oktober som Ronnie Atkins gick ut och berättade att han hade fått lungcancer och att han redan hade börjat sin behandling.

Självklart ställde bandet in sina kommande spelningar. Plattan Undress your madness släpps dock som det är tänkt. Och det är inte vilken platta som helst som det danska hårsdrocks/metal-bandet skickar ut.

Det låter ruskigt bra!

 1. Intro
 2. Serpentine
 3. Firesoul fly
 4. Undress your madness
 5. Will you still kiss me (If I see you in heaven)
 6. Runaway world
 7. If you want peace (Prepare for war)
 8. Slavedriver
 9. Shadowlands
 10. Black thunder
 11. Strength of a rose

Pretty Maids har varit i gång i nästan 40 år och diskografin lockar minst sagt till lyssning. Jag kan lova att Undress your madness inte utgör något undantag utan snarare tillhör det albumet en av favoriterna … japp! Så bra låter det!

 • Red hot and heavy (1984)
 • Future world (1987)
 • Jump the gun (1990)
 • Sin-decade (1992)
 • Stripped (1993)
 • Scream (1994)
 • Spooked (1998)
 • Anything worth doing is worth overdoing (1999)
 • Carpe diem (2000)
 • Planet panic (2002)
 • Wake up to the real world (2006)
 • Pandemonium (2010)
 • Motherland (2013)
 • Louder than wver (2014)
 • Kingmaker (2016)
 • Undress your madness (2019)

Undress your madness fortsätter på samma spår som Pretty Maids har gått i under de senaste åren och på de senaste plattorna. Det är tungt och melodiöst – och för en som gillar när det inte blir stenhårt så blir man nästan som barn på nytt när man hör detta.

Även om vissa låtar kan kännas väl hårda så vrider Pretty Maids till det och bjuder på en catchig krok och/eller en ännu mer catchig refräng. Man får liksom det bästa av två världar. Sedan skadar det ju inte att Atkins ligger inne med en lite whiskeyhes röst eller att Ken Hammer bjuder på ett grymt gitarrlirande, Chris Laney fixar sköna keyboardslingor och rytmsektionen med basisten Rene Shades – som ganska nyligen släppte en soloplatta – och trummisen Allan Sørensen ser till så att det blir ett jävla tungt gung. Sedan gör det ju inte heller någonting att det är Jacob Hansen (Volbeat) som har producerat plattan.

Plattan inleds med något onödigt intro, men sedan exploderar det i singeln Serpentine. Det tillhör kanske inte de absoluta favoritspåren, men det lägger ribban för albumet. Det är tungt och melodiöst.

Sedan tar Firesoul fly vid. Nu snackar vi! Vilken jävla låt! Det är ganska soft, men samtidigt känns det småtungt och när sedan refrängen kickar i gång så är det bara till att låta stärkaren jobba för allt vad den är värd.

Det finns liksom ingenting at klanka ned på här. Det är variation i både fart och hur tungt det låter. Det är inte bara låtarna som skiljer sig åt utan Pretty Maids gör det även i låt efter låt. Dra bara i gång låten Undress your madness så får du det med en gång.

Här finns också en softare låt i Will you still kiss me (If I see you in heaven) och det låter lika bra som allt annat. Här finns också powerballaderna Shadowlands och Strength of a rose. Tänk live. Tänk ljus. Tänk allsång. Wow!

Topp tre? Nej. Det får blir topp fyra: Firesoul fly, Will you still kiss me (If I see you in heaven), Shadowlands och If you want peace (Prepare for war). Ultracatchiga Runaway world måste bara nämnas också.

Undress your madness släpps den 8 november. Du vill verkligen inte missa den.

Pretty Maids
Ronnie Atkins (sång)
Ken Hammer (gitarr)
Rene Shades (bas)
Chris Laney (keyboards)
Allan Sørensen (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Studioalbum nummer tolv från The Goo Goo Dolls

Nästa inlägg

Fem år senare - nytt med Work Of Art

Senaste om Pretty Maids