Käftsmäll bjuder på käftsmäll nummer 2

Käftsmäll är tillbaka med sin andra platta.

Vi får EP:n som kort och gott heter Nr: 2.

Och det är här är svensk musik som har sina rötter i 77-punken …

4/5

Artist:
KÄFTSMÄLL
Album:
NR: 2 (EP)
År:
2019
Genre:
PUNK
Skivbolag:
AMTY RECORDS

Käftsmäll är ett ganska nytt punkband. Det är ett gäng som har bakgrund från flera olika band med flera olika stilar, men de kom fram till att de ville spela punk med en hög energinivå och med texter på svenska som betyder något för dem.

Så här säger basisten Micke Modig i ett mejl:

– Vi tyckte att det inte fanns någon punk som bottnade i stilen från -77 där man försökte ta in den i vår samtid med både text och musik.

Käftsmäll bildades 2017 och gav sedan ut sin debut-EP 1:an 2018. När de nu presenterar sig inför släppet av den nya EP:n – som bottnar i samma stil som debuten, men som de har försökt ta den ännu lite närmare vår egen tid och Putte Norén skriver om saker ännu närmare hjärtat – radar de upp några punkter på skivbolagets, AMTY Records, sajt:

 • Svensk punk
 • 77-punk i nutid
 • Låter som att få en smäll i ansiktet
 • Punk för alla förortsrebeller
 • För alla punkare från 1 till 99
 • Låter som Sham 69
 • Samma energi som Asta Kask
 • Punk dör aldrig!
 • Punkrockare kan bli gamla men de förlorar aldrig 77-effekten!

Käftsmälls melodier är skarpa och samma skärpa ligger i texterna vars igenkänningsfaktor fungerar vare sig du är 14 eller 55. Textmässigt har Käftsmäll alltid menat allvar, men det har kryddats med humor. Denna gång är det lite mer allvarligt.

 1. Radioskval
 2. (Sagan om) Åke
 3. Du
 4. Radhusrebell
 5. En sång för Jenny

Plattan kickar i gång på alla cylindrar med Radioskval och textradenerna: ”Det pumpas ut en massa skit från radion utav en pengkåt, radiostation // Jag tappar framtidstron // Detta känns inte rätt”. Det är lite irriterat, det är snabbt och det är svensk punk från Käftsmäll.

(Sagan om Åke) fyller på, men det är med tredjespåret som man hajar till. Du är inte bara den längsta låten – över fyra minuter – på plattan utan den är också favoriten, i alla fall just nu. Den går i ett långsammare tempo, men det är texten som man fastnar för. Det är en ganska känslosam låt om ett människas öde där Käftsmäll undrar vem som förlorade och vem som vann?

– Du är en sann historia som handlar om en gammal kompis till Putte, sångaren, som han hängde med i yngre år som det gick snett för med tiden. Han tog en överdos och dog för ett antal år sedan men har alltid funnits kvar i hans minne, säger Micke Modig.

Nästa gång man hajar till är med En sång för Jenny. Även det en text om ett människoöde. Här undrar Käftsmäll varför det ska vara så svårt att leva i dag?

Jenny är en låt skriven av Mange Hellberg som vi gjort om till vår version. Vi tycker att både låt och text är fantastisk och väldigt aktuell.

Innan dess har vi även fått Radhusrebell. Det är återigen ett jävla drag och med en text där det är svårt att inte börja flina lite. Det är inte så konstigt när Putte Norén sjunger ”Nu har jag blivit en sån som jag gav fingret åt”.

Värt att notera att även denna EP är producerad av Håkan Sörle som till vardags finns i The Baboon Show.

Plattan släpptes den 5 juli.

Käftsmäll
Putte Norén (sång)
Micke Modig (bas)
Gunnar Artiles (gitarr)
Johan Svensson (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

 1. […] Käftsmäll, som bildades 2017, är ger oss svensk punk som om har sina rötter i ’77-punken. Då får vi energifylld punk. Det är skrikande gitarrer, ett vasst bassound och snabba trummor, men samtidigt lyckas Käftsmäll se till så att det blir melodiöst. Det är inte bara punk från 1977 utan de sätter en modern touch på det hela. […]

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Titus Andronicus vrider till det igen ...

Nästa inlägg

Jade Jackson har aldrig låtit bättre

Senaste om Käftsmäll