D-A-D - A Prayer For The Loud

D-A-D går tillbaka till rötterna

De har gjort några av de absolut bästa rockplattorna som har släppts av ett danskt band.

Nu är D-A-D tillbaka med sin första platta sedan 2011 – och med A prayer for the loud tar de ett kliv tillbaka mot rötterna.

4/5

Artist:
D-A-D
Album:
A PRAYER FOR THE LOUD
År:
2019
Genre:
ROCK

Skivbolag:
MERMAID RECORDS, SONY MUSIC

Köpenhamnsbandet D-A-D drog i gång under början av 1980-talet som Disneyland After Dark, men när de sedan slog igenom internationellt tvingades de byta namn för att undvika en stämning från Walt Disney och det blev kort och gott D-A-D.

Diskografin som de ligger inne med är något utöver det vanliga. Framför allt är det de fyra-fem första plattorna som är något alldeles speciellt, men du hittar inte en dålig platta här.

 • Call of the wild (1986)
 • D.A.D. draws a circle (1987)
 • No fuel left for the pilgrims (1989)
 • Riskin’ it all (1991)
 • Helpyourselfish (1995)
 • Simpatico (1997)
 • Everything glows (2000)
 • Soft dogs (2002)
 • Scare yourself (2005)
 • Monster philosophy (2008)
 • DIC·NII·LAN·DAFT·ERD·ARK (2011)
 • A prayer for the loud (2019)

A prayer for the loud kommer sedan D-A-D har tagit den första pausen någonsin som band, fast då passade Jesper Binzer på att släppa soloplattan Dying is easy 2017.

Så jäkla lång paus blev det dock inte även om det är åtta år sedan D-A-D släppte DIC·NII·LAN·DAFT·ERD·ARK så har de turnerat. Fast A prayer for the loud är mer än efterlängtad. Det har rocksoundet som D-A-D bjuder på brukar alltid fastna och att spela det här på en vettig volym fungerar liksom inte. Ju mer man hör dem, desto högre brukar volymen bli … och det är ingen skillnad 2019.

 1. Burning star
 2. A prayer for the loud
 3. Nothing ever changes
 4. The sky is made of blues
 5. The real me
 6. No doubt about it
 7. A drug for the heart
 8. Musical chairs
 9. Time is a train
 10. Happy days in hell
 11. If the world just

Plattan kickar i gång med Burning star och det är en sjukt bra låt! Det här är det klassiska D-A-D som man föll pladask för under 1980-talet. Den här lite mer avskalade rock ’n’ roll-musiken/alternativa rocken … wow! Det är en låt som hade kunnat platsat på någon av de klassiska albumen No fuel left for the pilgrims eller Riskin’ it all. Det där säger faktiskt väldigt mycket. Det är en låt med lika feta riff som en bra refräng.

Och inte minst så säger det att D-A-D är tillbaka i gammalt gott slag.

Nästa spår låter helt annorlunda. D-A-D väljer ett bluseigt sound på titelspåret A prayer for the loud. Det man känner igen är väl Jesper Binzers röst fram tills låten kickar i gång … så jävla bra! Igen.

Och det är ett bra drag på den här plattan. För den som gillar det D-A-D har gjort tidigare så lär det här gå hem även om det låter nytt och fräscht.

Andra gånger som man får den där ”fan vad jag har saknat D-A-D”-känslan är med låtarna The sky is made of blues och The real me där den sistnämnde nästan låter som en ny Sleeping my day away.

A drug for the heart är en mästerlig ballad. Det har D-A-D gjort förr så de vet precis hur de ska göra det här på nytt. De gör det även på sistaspåret If the world just som nästan känns som en ny It’s after dark.

Här finns också lite tyngre låtar som Musical chairs och Time is a train. De tillhör kanske inte favoriterna, men det är ändå kul att höra D-A-D släppa loss och när de sedan bjuder på sitt lite mer klassiska sound på Happy days in hell – vilken magisk titel! – så gör man som man har gjort sedan man drog i gång plattan … man höjer volymen.

Topp tre? If the world just, Burning star och A drug for the heart.

D-A-D
Jesper Binzer (sång, gitarr)
Stig Pedersen (bas)
Jacob Binzer (gitarr)
Laust Sonne (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

3 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

The Waterboys - Where The Action Is
Föregående inlägg

The Waterboys släpper Where the action is

Bear's Den - So That You Might Hear Me
Nästa inlägg

Bear's Den bjuder på ruskigt bra indierock

Senaste om D-A-D