Världen Brinner - Livet På Recept (EP)

Tänkvärt och slamrigt av Världen Brinner

Det har gått drygt ett år sedan Världen Brinner släppte sin debutplatta Slöseri av tid.

Och man kan knappast anklaga dem för att slösa bort sin tid för redan nu kommer EP:n Livet på recept.

5/5

Artist:
VÄRLDEN BRINNER
Album:
LIVET PÅ RECEPT (EP)
År:
2019
Genre:
PUNK
Skivbolag:
VÄRLDEN BRINNER

När Världen Brinner, som frontas av Malin Sandberg, släppte sin fullängdsdebut så var det verkligen en käftsmäll. Man fick en grym punkplatta av ett gäng som bjuder på slamrig punkrock som dessutom har både melodier och energi. Då blev Världen Brinner snabbt favoriter här hemma.

Dessutom har de texter som betyder något. Världen Brinner är förbannade och de vill få upp skiten till ytan. De vill att folk ska få höra hur det ligger till med vissa saker.

  1. Magin
  2. Dom mörda Ida
  3. Nere på fyra
  4. Obehaget

Namnet på EP:n Livet på recept kom till över frustration över att läkare, med samhällets godkännande, skriver ut recept på olika sorters medicin som en lösning på livets alla svårigheter.

Så här säger bandet i ett pressutskick inför EP-släppet:

Det finns ingen medicin som tar bort ensamhet, eller som gör att föräldrar ger mer tid åt sina barn. Ingen medicin tar bort känslor, eller minskar klyftorna i vårt samhälle, eller gör människor snällare mot varandra.

Som uppvärmning till EP-släppet har vi redan får Dom mörda Ida och det är en stark text och en lika stark låt. Världen Brinner vill ge kvinnor som blir utsatta för brutala brott en röst.

Det är en låt som Malin Sandberg och de andra gjorde efter händelsen i Västerås där en manlig polis misstänktes för att ha våldtagit en kvinna.

Den här låten är till alla kvinnor, alla som har varit utsatta på ett eller annat sätt. Sluta aldrig kämpa. Vi tror er.

Det är energiskt, fartfyllt och samtidigt nästan jobbigt att lyssna på, men man måste göra det. Man vill höra varenda ord som Världen Brinner vill få ur sig om det här.

Man trodde nog att Världen Brinner så få svårt att matcha den starka debutplattan med nya låtar redan nu. Ibland har man bara tokfel. Livet på recept är en urstark EP – och varenda låt gör sig som singel. Varenda låt kan kvittera ut 5/5 i betyg.

Den här högoktaniga, energiska punkrocken på svenska är dessutom slamrig och melodisk samtidigt som det är tänkvärt och irriterat. En textrad som ”Jag ville skrika ut det till alla//Du förstod ingenting, ingenting, ingenting//Kryper på fyra, kan inte stå//Jag kryper på fyra” säger väldigt mycket.

Det är lite halvtungt att höra vissa grejer i texterna, men man måste bara älska det, man måste bara älska det här gänget som blir bättre för varje gång som de släpper något.

Bästa spåret? Jomentjena. Välj själv. Här finns fyra kanonlåtar och det går inte att välja ut någon låt före den andra.

Livet på recept släpptes i dag den 8 maj.

Världen Brinner
Malin Sandberg (sång)
Anders Karlsson (gitarr)
Alle Mazzoni (gitarr)
Tobbe Berglund (bas)
Pelle Hartwig (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Angels & Airwaves - Rebel Girl
Föregående inlägg

En ny suverän singel av Angels & Airwaves

Ludwig Hart - Cowboys
Nästa inlägg

Ludwig Hart skickar ut en kanonsingel direkt!

Senaste om Världen Brinner