Desertörerna - Rödvin & Betong
4/5
Artist:
Desertörerna
Album:
Rödvin & betong
År:
2019
Genre:
Punk
Bolag:
D••Records

Desertörerna bjuder på rena käftsmällen

Höj ljudet på stärkaren, kickstarta festen och upp med näven!

För det här vill du inte missa!

Det är dags för Desertörerna!

Gävlebandet Desertörerna, som har rötterna stadigt förankrade i det sena 1970-talets- och det tidiga 1980-talets svenska rock- och punkmusik, bildades under en svinkall vinterdag 2014 av fyra erfarna rockmusiker och gentlemen som tidigare hade spelat tillsammans i flera olika klassiska punkband.

De bestämde sig helt enkelt för att det var dags att göra någonting tillsammans igen.

Desertörerna är bildade av ett gäng gubbar, som har lirat punk sedan punken startade i olika konstellationer genom åren. Vi kände att det finns minst lika mycket att skriva om som på den tiden om inte mer.

Desertörerna Foto Pressbild
Desertörerna har släppt plattan Rödvin & betong. Foto: Pressbild

Desertörerna har tidigare släppt två EP:s – debuten Noll2sex och Gävle. Tanken var att Rödvin & betong skulle ha getts ut av Erik Axel Sund Records, men när tidsplanerna inte fungerade gick Desertörerna sin egen väg. De bildade då det egna skivbolaget D••Records och startade sin egen studio D••Studio.

– Kan det bli mer punk än så, funderar Micke Berglund.

Då har Desertörerna också total makt över musiken, skapandet och rättigheterna – och de har total frihet att göra vad de vill.

Och nu är det dags för fullängdsdebuten Rödvin och betong.

 1. Rödvin & betong
 2. Stulna citat
 3. Sväljer
 4. Dömd
 5. En idiot
 6. Dekadansar
 7. Höghus 1 & 2
 8. Adrenalin
 9. Hell express
 10. Kontroll
 11. Lämna ma
 12. Brända broar
 13. Uöpöphöö

Tidigare har Desertörerna, när de har varit inne i studion, känt att de inte har fått med sig sitt slammer och stök. Det ville de ha med denna gång så därför började de spela in låtarna själva i replokalen. De kände direkt att något hände. Nerven och stöket var där och då valde de att spela in hela albumet i replokalen vid olika tillfällen.

Och det här albumet är rena käftsmällen!

Det är 13 urstarka låtar där alla som har lyssnat på klassisk svensk punk bör känna benen sprattla i gång, men det är lika mycket rock ’n’ roll som det är punk.

Desertörerna ger oss högenergiska låtar som både har driv och melodier. Dessutom känns de sådär skönt opolerade. Sedan kryddas det med allsångsrefränger. Hur ska man beskriva det … Noice ihoprört med KSMB och Imperiet kanske?

Man kan höra det där redan på titelspåret Rödvin & betong som är en smått magisk start.

När sedan Stulna citat kickar i gång så måste man bara höja volymen på stärkaren lite till. Vilket gott driv det är i den låten! Dessutom fastnar man lätt i texten …

Käftarna går
Hörs inget ändå

Desertörerna radar upp vassa låtar. Sväljer, Dömd, En idiot, Dekadansar … ja, man kan rada upp varenda låt. Det här är ett jäkligt starkt album som dessutom växer för varje lyssning.

Nästa gång man fastnar till och mest tänker ”Va fan är det här? Så jävla bra!” är med Höghus 1 & 2. Det är ren klass. Fast det är det med Adrenalin och Kontroll också … Det är faktiskt så enkelt att varenda låt är väldigt bra på den här plattan.

Skivan är inspelad, mixad, mastrad och utgiven av Desertörerna själva. Ibland blir det helt enkelt bäst om man gör det själv.

Om du får välja ut två låtar från albumet innan man ska ge sig ut i fredagsnatten, vilka blir det?

– Först blir det Höghus 1 & 2, bra text och jag gillar drivet. Sen är det svårt … jag tycker att Stulna citat och Sväljer tuggar på rätt bra. Texten i Stulna citat har bara blivit aktuellare under hösten och vintern samma med Uöpöphöö, svarar Berglund i ett mejl.

Topp tre? Höghus 1 & 2, Stulna citat och Rödvin & betong.

Desertörerna
Bobo Andersson
(sång, gitarr)
Micke Berglund (gitarr, sång)
Tommie Samuelsson (bas)
Robban Ekelund (trummor, sång)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Busted - Half Way There
Föregående inlägg

Busted återvänder till sina rötter

The Specials - Encore
Nästa inlägg

The Specials är tillbaka med en ny platta

Senaste om Desertörerna