The Specials - Encore
4/5
Artist:
The Specials
Album:
Encore
År:
2019
Genre:
Punk
Bolag:
Universal Music

The Specials är tillbaka med en ny platta

Den är den första plattan med nytt material på 18 långa år.

Men nu är ska-veteranerna The Specials tillbaka med plattan Encore – och självklart så låter det bra!

The Specials bildades redan 1977 i Coventry. När de sedan släppte sin självbetitlade debutplatta två år senare tillhörde de plötsligt de häftigaste banden på planeten. Bland annat nådde deras låtar Too much too young och Ghost town förstaplatsen på singellistan i UK.

Allt har dock inte rullat på för The Specials och banduppsättningen har varierat en hel del. Dessutom har lades The Specials på is efter 1984. De kom tillbaka, men lades ned igen. 1996 var det dags för en ny comeback. Denna gång höll det till 2001.

Sedan 2008 är dock bandet åter aktivt, men någon ny platta sedan Conquering ruler har inte dykt upp.

Förrän nu då.

 • The Specials (1979)
 • More Specials (1980)
 • In the studio (1984)
 • Today’s Specials (1996)
 • Guilty ’til proved innocent! (1998)
 • Skinhead girl (2000)
 • Conquering ruler (2001)
 • Encore (2019)

På deluxeversionen av Encore, som de spelade in låtarna till under augusti-september förra året, får vi en dubbelplatta. Den första delen är nya studiolåtar. På den andra finns det liveversioner av ett helt gäng med gamla klassiker. Det är nästan den som man ska börja med att dra i gång …

 1. Black skin blue eyed boys
 2. B.L.M.
 3. Vote for me
 4. The lunatics
 5. Breaking point
 6. Blam blam fever
 7. 10 commandments
 8. Embarrassed by you
 9. The life and times (of a man called depression)
 10. We sell hope
 11. Gangsters (Live at Le Bataclan)
 12. A message to you, Rudy (Live at Le Bataclan)
 13. Nite Klub (Live at the Troxy)
 14. Friday night, Saturday morning (Live at Le Bataclan)
 15. Stereotype (Live at Le Bataclan)
 16. Redemption song (Live at the Troxy)
 17. Monkey man (Live at Le Bataclan)
 18. Too much too young (Live at the Troxy)
 19. Enjoy yourself (It’s later than you think) (Live at Le Bataclan]
 20. Ghost town (Live at Le Bataclan)
 21. All the time in the world (Live at the Troxy)

The Specials version 2019 gör bland annat låtar om Brexitkaoset, fattigdom, rasism, mental hälsa och ett land som är delat. The Specials är lika aktuella nu som de var när de skickade ut sitt första album.

Och sjävklart är det fortfarande 2 tone/ska-punk. Det är tillbakalutad ska och reggae där det även finns utrymme för en del funk. The Specials leker sig nästan fram på ett skönt sätt. Man får verkligen varma Kingston-vibbar av det här.

The Specials inleder sin nya platta med en cover av The Equals låt Black skinned blue eyed boys och vi får något discogung. Det fungerar absolut, men det är deras egna låtar som man vill ha. Det får vi i B.L.M. – Black lives matter. Det är popreggare med någon pratsång där Lynval Golding berättar när han far kom till England för att hjälpa till med att bygga upp ett krigshärjat land. Det är helt klart en höjdare.

No dogs
No irish
No blacks
Welcome to England

Nästa ögonbrynshöjare är Vote for me som handlar om hur politikerna mest tänker på sina egna intressen. Det är soft och ett sjuhelsikes gung. Det bjuder även Blam blam fever, som är en cover på Valentines låt och som The Specials även hade med på plattan Skinhead girl, på.

En låt som verkligen får en att haja till är 10 commandments. Det är en sjukt häftig låt, där rösten tillhör Saffiyah Khan, och ett svar på Prince Busters Ten commandments of man.

Topp tre? B.L.M, 10 commandments och Blam blam fever.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Desertörerna - Rödvin & Betong
Föregående inlägg

Desertörerna bjuder på rena käftsmällen

Staghunt - The Stain
Nästa inlägg

StagHunt bjuder på en grymt skön rockballad