Linn Koch-Emmery - Waves

Nytt och suveränt från Linn Koch-Emmery

Det har gått ungefär ett år sedan Linn Koch-Emmery skickade ut sin debut-EP.

Nu är det dags för nästa släpp.

Vi får den alldeles fantastiska EP:n Waves.

5/5

Artist:
LINN KOCH-EMMERY
Album:
WAVES (EP)
År:
2018

Genre:
INDIE

Skivbolag:
WELFARE SOUNDS & RECORDS

Redan när Linn Koch-Emmery skickade ut sin debutsingel Come back förstod man att det var något speciellt med den här tjejen.

Hennes gitarrdränkta indierock är sådan där musik som biter sig fast.

Det var så med debutsingeln.

Det var så med hennes debut-EP.

Det var så när hon släppte den första singeln från hennes andra EP.

Det är så med hennes andra EP Waves. Här får vi fyra låtar.

  1. Don’t sleep on my luv
  2. Wires
  3. You & I
  4. Waves

Efter debut-EP:n gnällde jag lite över att den bara är tolv minuter lång. Man vill ju liksom ha mer. Denna gång smäller Koch-Emmery till med 13 minuter … så man får ju säga tack för det.

Vi har redan fått två singlar från EP:n och det är två smått sjukt bra låtar. De är Don’t sleep my luv och Wires och de inleder Waves. Det är svårt att begära mer … det är en magiskt start!

Den här gitarrdrivna, stökiga indierockmusiken med lika sköna melodier som refränger är rena giftet. Dessutom är det både avslappnat och skönt trots den distade gitarren. Allt det får vi direkt på förstaspåret.

Man kommer snart på sig själv att sitta och sjunga med i ”and that’s when it started” …

Om det nu känns som om man har skrivit upp förstaspåret så ska ni höra Wires! Wow! Det där är ingenting annat än en av årets bästa låtar!

So maybe you can walk on my wire?
’Cause I can’t wait to see you call
When you caught on fire
And I will see it blowing up

När Koch-Emmery kör sin grej plus att hon skickar ut en del The Cure-vibbar så är i alla fall jag såld.

Det låter lite annorlunda mot Boys-EP:n. Det är aningen mer upputsat, men det är inte så att Linn Koch-Emmery slänger bort vad hon har gjort tidigare. Det är någon nyansskillnad och jag älskar det. Det är glatt, mörkt och catchigt. Dessutom är det en text som man blir uppslukad av.

Plattan rundas av med två nya låtar: You & I och Waves. På den första av dem blir det lite mörkare, lite långsammare och lite mer melankoliskt, men det fixar Koch-Emmery också. Det här är en sorglig låt som växer för varje lyssning. Det bryter också av en hel del mot övriga låtar.

På titelspåret stökar hon till det igen och tempot blir återigen lite snabbare. Det är nästan så man hoppar till lite när man får Waves direkt efter You & I. Häftigt, snyggt och bra gjort.

Linn Koch-Emmery lyckas balansera mellan det stökiga och det melodiösa på ett snyggt sätt. Hon lyckas dessutom slänga in lite glitter i det hela.

Hennes indierock är så bra att man mest sitter och är irriterad när låtarna är slut. Det här är sådant som man kan låsa in sig och bara lyssna på om och om igen i timmar.

Det enda man undrar just nu är väl när Koch-Emmery kommer att få sitt stora genombrott? Det borde faktiskt redan ha skett … Sedan kan man hoppas att den här genren någon jäkla gång ska bli riktigt stor i Sverige igen – för det finns massor av bra låtar här. Linn Koch-Emmery är ett bevis på det.

Hon har ju redan turnerat i USA och Mexiko, öppnat för Johnossi på deras Europaturné, varit förband till Pussy Riot och hyllats av Seymour Stein (Sire Records, Ramones, Madonna, Talking Heads, Depeche Mode) på MUSEXPO i Los Angeles som festivalens bästa artist.

Koch-Emmery kommer även att släppa Waves på vinyl. På baksidan får du då debut-EP:n Boys. Det är en platta som man inte skojar bort.

Waves släpptes i dag den 9 november.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

5 Comments

  1. Låter bra. Påminner mig lite om up-and-coming(?) dreampopsartisten Hatchie från Australien, som jag gillar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Stephen Pearcy - Viev To A Thrill
Föregående inlägg

Stephen Pearcy släpper ny soloplatta

Linn Koch-Emmery
Nästa inlägg

"Man får veta att man lever när man spelar där"

Senaste om Linn Koch-Emmery