4/5
Artist:
Reef
Album:
Revelation
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
earMUSIC

Reef släpper nytt efter 18 långa år

Det har gått 18 långa år.

Men nu är äntligen rockbandet Reef tillbaka med en ny platta.

Vi får Revelation.

Rockbandet Reef, som kommer från Glastonbury, England, bildades 1993. De var sedan i gång under tio år, då de bland annat hann vara support åt Paul Weller, The Rolling Stones och Soundgarden, innan de splittrades. 2010 var det dock dags att återbilda Reef som har gjort fem studioalbum så här långt.

 • Replenish (1995)
 • Glow (1997)
 • Rides (1999)
 • Getaway (2000)
 • Revelation (2018)

Revelation blir därmed bandets första platta på 18 år. Det blir också den första plattan med den nya gitarristen Jesse Wood och deras första album hos earMUSIC. Då väljer de att återigen samarbeta med producenten George Drakoulias (The Black Crowes, Primal Scream, Tom Petty & The Heartbreakers).

Så här säger sångaren Gary Stringer om plattan:

We didn’t want to just make a good record, we wanted to make a great record.

Reef skickar ut tolv låtar som tog dem 2,5 år att skriva:

 1. Revelation
 2. My sweet love
 3. Provide
 4. How I got over
 5. Don’t go changing your mind
 6. Precious metal
 7. Just feel love
 8. Ball and chain
 9. First mistake
 10. Darling be home soon
 11. Lone rider
 12. Like a ship (Without a sail)

Det här är en stark comebackplatta. Reef bjuder på allt från hårdrock och country till soul och gospel. Det spretar en del, men det låter bra och det blir aldrig tråkigt.

Plattan kickar i gång med Revelation som är det tyngsta som finns på plattan. Det är en låt som det doftar AC/DC över. Det är den låten som står för hårdrocksdelen …

Men vill man ha lite mer country så är det bara till att dra i gång My sweet love. Här tar Reef hjälp av Sheryl Crow. Det samarbetet är hur lyckat som helst. Det är plattans bästa spår.

Sedan blir det lite mer soul i låtarna och med den röst som Gary Stringer ligger inne med så är det rätt väg att gå. Det blir lite The Commitments – om ni minns den klassiska filmen? – över det hela.

Då blir det också en urstark platta där det inte finns ett enda svagt spår. Däremot finns det gott om toppar. Tunga Precious metal och softa First mistake är definitivt två av dem …

Så här säger George Drakoulias:

It’s a better world with Reef in it, their love for life and music is infectious.

Det är svårt att inte hålla med …

Reef

Gary Stringer (sång)

Jesse Wood (gitarr)

Jack Bessant (bas)

Dominic Greensmith (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En riktigt skön platta av Godsmack

Nästa inlägg

Mörkt, eländigt och väldigt bra, Ackapellen!