Magnus Lindberg står kvar lika stark som alltid

Det har varit tyst kring Magnus Lindberg under några år – i alla fall när det gäller att släppa nytt material.

Men nu ändrar han på det.

Lindberg är aktuell med den finfina plattan Magnus Lindbergs skörd.

4/5

Artist:
MAGNUS LINDBERG
Albumtitel:
MAGNUS LINDBERGS SKÖRD
År:
2018
Genre:
ROCK
Skivbolag:
PLAYGROUND MUSIC

Magnus Lindberg är helt enkelt en svensk klassiker. Han hade kanske sina största framgångar med den svenska supergruppen Grymlings under 1990-talet, men han har – som säkert alla redan vet – även en väldigt fin låtskatt som soloartist. Ljusterö, Ljudet av oss två, Månsken Peggie, Midnatt i City, Tiden bara rinner iväg, Röda läppar, Tårar över City, Bara sista versen kvar och Det kommer en vind är bara ett litet axplock på bra låtar som han har gjort.

Det har gått nästan tio år sedan Lindberg släppte ny egen musik. Efter en första lyssning på Magnus Lindbergs skörd så kan man känna att det inte är okej. Det Lindberg bjuder på får man inte av andra artister. När en del andra artister mest letar efter att få radiotid så går Lindberg sin egen väg.

Magnus Lindberg vårdar sitt eget namn och Magnus Lindbergs skörd är en finfin platta. Den här rockmusiken med folkrockinslag, Lindbergs röst och texter är så jäkla bra.

 1. När sekunderna försvinner
 2. I alla mina drömmar
 3. Håll mej
 4. Jag vill
 5. Ingen som vet
 6. Vem
 7. Persiennerna är nere
 8. Det finns dom som aldrig sett en vän
 9. Vinden vänder
 10. Jag saknar oss
 11. Längesen längesen
 12. Min ängel varje kväll

Han kickar i gång plattan, som Lindberg har arbetat med inspelningen av under tre års tid, med singeln När sekunderna försvinner – och man ljuger inte när man säger att han lägger ribban högt. Det är en kanonlåt och en blivande svensk klassiker. Det är ett så skönt gung, så soft och en refräng som man sjunger med i så fort man lärt sig textraderna.

Därefter bara rullar det på. Det är en Magnus Lindberg som är i absolut högform och som radar upp grymma låtar. Här finns bland andra Håll mig med munspelslirandet och Ingen som vet med orgelmusiken …

Vem lyser stjärnorna på himlen för
Vilken av dom är född med mig
Och när jag ser en falla ner och dö
Bringar den lycka eller ej

Och när jag blundar hårt och jag önskar nåt
Är det att du stod här bredvid mig
Och om det nånsin blir så som jag hoppas på
Är det inte nån som vet

Här finns också Vem med den akustiska gitarren som driver låten framåt hela tiden, här finns Persiennerna är nere och här finns också melankoliska Det finns dom som aldrig sett en vän och Jag saknar oss. Den sistnämnda är en Mauro Scocco-cover och den är brutalt bra! Det är originalet också.

Det är en imponerande samling sånger. Allt är bra. Allt är mer än bra. I en tid när Lindbergs kollegor väljer att stänga igen butiken står Lindberg kvar lika stark som alltid.

Magnus Lindberg är en av artisterna som aldrig ger upp. Och för det kan man bara säga tack. Tusen tack. Tusen tack för musiken, Magnus Lindberg!

Efter några lyssningar på det här så kommer man att tänka på Eldkvarn … och plötsligt börjar man hoppas på en ny platta med det gänget också.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

King Tuff nollställer sig och släpper The Other

Adam Nilsson
Nästa inlägg

"Det är absolut det jobbigaste jag har gått igenom"

Senaste om Magnus Lindberg