Missa inte hyllningsalbumet till Jesse Malin

/

Här har artister och band – till exempel Bruce Springsteen, Billie Joe Armstrong, Bleachers och The Wallflowers – gått samman för att göra en fin sak åt vännen och kollegan Jesse Malin.

Då blir det ett tributealbum som man absolut inte får missa.

Artist:
VARIOUS
Albumtitel:
Silver Patron Saints – The songs of Jesse Malin
Genre:
ROCK, ALTERNATIVE
År:
2024
Skivbolag:
GLASSNOTE RECORDS

Bakgrunden till det här albumet är att Jesse Malin var på en middag på en restaurang i New York i maj 2023 när han plötslig kände en brinnande smärta i längdryggen som sedan spred sig genom kroppen.
Plötsligt föll han ihop på marken.

Malin hade drabbats en ryggmärgsinfarkt och blivit förlamad. Sedan dess har han genomgått flera operationer och då har sjukhus- och rehabiliteringsräkningar växt. Dessutom saknade Malin, precis som många andra musiker, en adekvat sjukvårdsförsäkring.

Nu är Malin på väg tillbaka, även om det tar tid så är de fina nyheterna att han börjar få tillbaka styrka i benen, och i december tidigare i år var han tillbaka på scenen i The Beacon Theatre i New York. Då var det två stödkonserter till Malin där han och hans musikervänner bjöd på Jesse Malins låtar.

Han har nio soloalbum i sin diskografi:

  • The fine art of self destruction (2002)
  • The heat (2004)
  • Glitter in the gutter (2007)
  • On your sleeve (2008)
  • Love it to life (2010)
  • New York before the war (2015)
  • Outsiders (2015)
  • Sunset kids (2019)
  • Sad and beautiful world (2021)

Det var många som ville vara med och stödja Jesse Malin eller vad sägs om Bleachers, Counting Crows, Bruce Springsteen, Billie Joe Armstrong, Dinosaur Jr, Frank Turner, Alison Mosshart, Wayne Kramer, Tom Morello, Steven Van Zandt, Mike Watt, Joey C, Lucinda Williams, Elvis Costello, The Wallflowers, Spoon, Rocky O’Riordan, Butch Walker, Susanna Hoffs, Graham Parker, Alejandro Escovedo, The Hold Steady, Tommy Stinson, Ruby Stinson, The Walker Roaders, Ian Hunter, Danny Clinch, Christopher Thorn, Daniel Donato’s Cosmic Country, Aaron Lee Tasjan, Low Cut Connie, Willie Nile, Rancid, Gogol Bordello, Agnostic Front och Murphy’s Law.

Det här gänget bjuder på totalt 27 låtar:

  1. Prisoners of paradise
  2. Oh Sheena
  3. She don’t love me now
  4. Black haired girl
  5. Brooklyn
  6. About you
  7. Turn up the mains
  8. Room 13
  9. Don’t let them take you down (Beautiful day)
  10. The way we used to roll
  11. Shane
  12. In the modern world
  13. High lonesome
  14. Greener pastures
  15. Meet me at the end of the world
  16. Death star
  17. Riding on the subway
  18. St. Mark’s Sunset
  19. Dead on
  20. Almost grown
  21. Shining down
  22. When you’re young
  23. All the way from Moscow
  24. No way out
  25. You know it’s dark when atheists start to pray
  26. God is dead
  27. Frankie

Nu är det som så att Jesse Malins originalversioner är väldigt bra och även om detta är för en fin sak så blir det kanske lite ojämnt – med tanke på hur det låter med Malin själv.

Trots det så är många av dessa covers är faktiskt väldigt bra – och de visar vilken skicklig textmakare Jesse Malin är – och det är himla kul att höra andra artister tolka honom. Samtidigt är det kul att få höra Malins låtar i allt från punkrock- och garagerock- till country-kostym.

Här är några låtar som sticker ut:

Prisoners of paradise
Det är Bleachers som har lagt sin hand på denna låt som finns med på albumet Glitter in the gutter. Och när Bleachers ger sig på något … ja, då blir det oftast kalasbra. Här blir det en lugn skön låt i någon indirockförpackning.

Oh Sheena
Detta är inte alls dumt alltså! Counting Crows gör låten, som blir rock/alternativ rock/roots rock, och Adam Duritz röst påminner faktiskt en aning om Jesse Malin. Originalversionen finns på albumet New York before the war

She don’t love me now
Bruce Springsteen ville också vara med och han valde att göra She don’t love me now. Då blir det en ganska soulig rocklåt. Skönt som tusan! Precis som originalet som finns på New York before the day från 2015.

Black haired girl
Green Days Billie Joe Armstrong tog en låt från Glitter in the gutter. Och det är en av mina personliga favoriter med Malin. Armstrongs punkrockversion är brutalt bra! Det är den bästa låten på albumet. Värt att nämna är att Malin och Armstrong har samarbetat förr. Armstrong finns ju med på låten Strangers & thieves som finns på plattan Sunset kids.

Room 13
En annan av mina personliga favoriter i originalutformning. Låten finns med på Sunset kids och den skrev Malin tillsammans med Lucinda Williams (och Tom Overby) som också är med och sjunger. Här har Elvis Costello fått ta Jesse Malins plats bakom mikrofonen. Kul!

No way out
Denna låt är från Jesse Malins tid i punkbandet D Generation vars debutalbum släpptes 1994. Rancid gör sin egen punkversion – och det låter skitbra, precis som väntat. Fart och fläkt!

Don’t let them take you down (Beautiful day)
Oh, Jakob Dylan och hans vänner i The Wallflowers! Fasiken vad kul att få höra något från dem igen. Det blir en skön låt med deras vanliga sound. Soft rock med lite folkrock-känsla. Originalet finns med på Glitter in the gutter-plattan.

St. Mark’s Sunset
Celtic punk! The Walker Roaders gör låten St. Mark’s Sunset som finns på albumet Love it to life från 2010. Ni lär inte känna igen den …

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ludwig Hart blir bara bättre och bättre

Senaste om Jesse Malin