Det är helt enkelt briljant, Noel Gallagher!

För ett par veckor sedan var Noel Gallagher’s High Flying Birds tillbaka med en ny platta.

Då fick vi oss albumet Council skies – och det är det bästa sedan Oasis-tiden!

5/5

Artist:
NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS
Albumtitel:
COUNCIL SKIES
År:
2023
Genre:
ROCK, ALTERNATIVE
Skivbolag:
SOUR MASH RECORDS LTD.

Det var 2010 som den tidigare Oasis-medlemmen Noel Gallagher, som hade lämnat det legendariska bandet året innan, valde att dra i gång sin solokarriär under namnet Noel Gallagher’s High Flying Bords.

Sedan dess har det blivit fyra studioalbum:

 • Noel Gallagher’s High Flying Birds (2011)
 • Chasing yesterday (2015)
 • Who built the moon? (2017)
 • Council skies (2023)

Även om de tre första albumen är bra – ja, stundtals alldeles fantastiska – så är de lite ojämna. Noel Gallagher’s High Flying Birds har helt enkelt ”lekt” lite för mycket. Svängarna har blivit lite för stora och det har blivit lite väl mycket experimenterande, men samtidigt så måste man ha respekt för det.

Tiden med Oasis är över och Noel Gallagher vill inte göra det längre. Det är lite ”been there, done that” och samtidigt som man saknar Oasis får man ha förståelse för det.

När Gallagher nu ger oss Council skies så är det inte lika stora svängar – och plötsligt faller bitarna på plats. Nu låter det inte som Oasis gjorde för det, men den här plattan, som han spelade in i sin egna studio Lone Star Studios, är väldigt, väldigt bra och utan tvekan det bästa som Noel Gallagher har gjort som soloartist.

 1. I’m not giving up tonight
 2. Pretty boy
 3. Dead to the world
 4. Open the door, see what you find
 5. Trying to find a world that’s been and gone: Part 1
 6. Easy now
 7. Council skies
 8. There she blows!
 9. Love is a rich man
 10. Think of a number
 11. Don’t stop …
 12. We’re gonna get there in the end
 13. Mind games
 14. Pretty boy (Instrumental)
 15. Dead to the world (Instrumental)
 16. Council skies (Instrumental)
 17. Think of a number (Instrumental)
 18. I’m not giving up tonight (David Holmes Remix)
 19. Think of a number (Pet Shop Boys Remix)
 20. Pretty boy (Robert Smith Remix)
 21. Council skies (The Reflex Revision)
 22. Flying on the ground (Radio 2 Session 08.09.21)
 23. You ain’t goin’ nowhere (Radio 2 Session 08.09.21)
 24. Live forever (Radio 2 Session 08.09.21)

Noel Gallagher’s High Flying Birds inleder med den softa I’m not giving up tonight där det bland annat blir stråkar som gör att man lyfter lite på ögonbrynen.

Singeln Pretty boy ser till att det gungar på ordentligt. Det är en småskön låt, men trots att det är den mest spelade på Spotify tillhör den inte favoriterna.

Det gör i stället den lugna Dead to the world och Open the door, see what you find där det återigen blir en del stråkar.

Ballanden Trying to find a world that’s been and gone: Part 1 är även det en fin låt och här får man småvibbar från Oasis. Easy now är en av de absolut största topparna på albumet. Låten byggs upp och byggs upp innan det blir en bålskön refräng. Smårockigt och bålskönt. En superlåt som Gallagher säger så här om:

It’s a song about friendship, a song about strangers. If this song has a soul, then it’s the soul of an Oasis song.

Council skies, There she blows!, Love is a rich man och Think of a number rundar sedan av originaldelen av albumet. Samtligt är riktigt fina och albumet en given succé.

Men … det är givetvis deluxeversion du ska välja att lyssna på. Här finns det fler godbitar. Här finns Oasis-låten Don’t stop … (demoversionen som släpptes 2020), den alldeles magiska We’re gonna get there in the end och en cover på John Lennons Mind games (som var den första låten som Gallagher spelade in i sin egna studio).

Det blir dessutom tre låtar från hans spelning på Radio 2 för ett par år sedan: Flying on the ground, You ain’t goin’ nowhere (som är en Bob Dylan-cover) och Live forever. Den sistnämnda Oasis-klassikerna är makalös i den här akusitiska tappningen!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Popkryddad rock bäddar för party

Nästa inlägg

Lysande melodiös hårdrock av The Defiants

Senaste om Noel Gallagher's High Flying Birds